Otec so synom spolu pečú v kuchyni
Zdroj: istock.com

Aká by mala byť štandardná výška kuchynskej pracovnej dosky, pultu či linky, aby vám uľahčila prácu?

24. 10. 2022
Zdieľať

Výška kuchynskej pracovnej dosky, respektíve pracovného pultu je pri navrhovaní nového priestoru na varenie dôležitým faktorom. Viete, aká je štandardná výška kuchynskej dosky a prečo je dôležitá?

Štandardná výška kuchynskej pracovnej plochy bola určená na základe priemernej výšky používateľov tak, aby poskytla čo najpohodlnejšiu prácu v kuchyni pri príprave a varení jedál. Ak si zvolíte iné rozmery linky či pracovnej plochy – nižšiu, vyššiu alebo plytšiu–, môžete mať problémy s osadením alebo výmenou kuchynských spotrebičov.

Taktiež si pripravíte komplikácie do budúcnosti, ak by ste chceli byt či dom predať: vysoko položený pult budú odmietať nižší záujemci o nehnuteľnosť, nízky bude zase problémom pre vysokých. I to je teda dôvod, prečo je dobré dodržať štandardnú výšku.

Prečítajte si tiež
Ergonómia kuchyne: Ako si naplánovať a zariadiť pracovný priestor

Aká je štandardná výška kuchynskej dosky?

Štandardná výška kuchynskej dosky je 90 centimetrov a pracovná doska má najčastejšie hrúbku dva až tri centimetre. Táto výška bola navrhnutá tak, aby bola vhodná na varenie a prípravu jedla pre priemerne vysokého človeka v stoji. Je praktická na miešanie, miesenie, krájanie a zároveň je to bezpečná výška na zdvíhanie ťažkých hrncov alebo premiestňovanie horúcich nádob.

Je potrebné držať sa štandardnej výšky pracovného pultu?

Áno, a to predovšetkým kvôli vstavaným spotrebičom. Táto výška je totiž navrhnutá tak, aby sa pod pracovnú dosku dali optimálne zasunúť vstavané spotrebiče. Tieto pomôcky majú zvyčajne rovnaké rozmery s malými rozdielmi, aby sa dali jednoducho použiť do štandardných kuchynských liniek.

Ak si zvolíte plytkú či nízku kuchynskú linku alebo ostrov, môžete mať problém zasunúť do nej umývačku riadu, sporák či ďalšie spotrebiče. Preto, ak uvažujete o novej kuchyni, v prvom rade myslite na spotrebiče, ktoré potrebujete vstavať do linky alebo ostrovčeka.

Prečítajte si tiež
Aký materiál si zvoliť na kuchynskú dosku?

Ak máte pult v štandardnej výške, nebudete mať nikdy problém nahradiť spotrebiče novými v štandardných veľkostiach. Hoci sa teda zdá zmena výšky kuchynského pultu ako kreatívna alternatíva, neskôr vám môže spôsobiť problém.

Jednoduchšia výmena dvierok a kúpa skriniek

V prípade, že dodržíte štandardnú výšku pracovnej dosky, máte zjednodušený aj nákup skriniek alebo výmenu starých dvierok za nové – zodpovedajú totiž štandardným rozmerom. Všetky bežné skrinky sú navrhnuté tak, aby pracovná doska sedela v tejto výške, a je to lacnejšie riešenie. Drahšou možnosťou je nechať si vyrobiť skrinky na mieru.

Minimalistická moderná kuchyňa s pracovnou doskou

Zdroj: istock.com

Pracovné dosky v rôznych výškach

V moderných kuchyniach vidíme často pracovné pulty v rôznych výškach. Tak, aby vyhovovali na rôzne účely a pre všetkých členov domácnosti. Hlavnú pracovnú dosku so zabudovanými spotrebičmi však zvoľte v štandardnej veľkosti. K nej môžete postaviť pomocné pulty v ľubovoľnej výške – pre vyšších, ale i pre deti.

Kedy je vhodné zvoliť neštandardnú výšku pracovnej dosky?

Aj z tohto zlatého pravidla existujú výnimky. Štandardná výška kuchynskej dosky je obmedzujúca pre ľudí, ktorí nemôžu pri príprave jedla stáť, napríklad pre osoby na invalidnom vozíku alebo výrazne nižších či vyšších ako je priemer. V týchto prípadoch je úprava výšky pultu dôležitejšia a ostatné sa jej musí prispôsobiť, inak by nespĺňal svoju funkciu.

Žena s deťmi v kuchyni

Zdroj: istock.com

Jednoducho, vždy existujú výnimky z pravidla a je dôležité, aby vaša kuchyňa fungovala pre vás čo najlepšie.

Má mať rovnakú výšku aj kuchynský ostrov?

Pokiaľ ide o kuchynské ostrovčeky, neexistuje žiadne pravidlo, akú majú mať výšku. Opäť však záleží na tom, aké spotrebiče v ňom chcete mať zahrnuté a či vôbec, kto a na aké účely bude priestor využívať.

Ak má fungovať na prípravu jedla, umývanie riadu alebo varenie na varnej doske, je dobré, aby mal rovnakú výšku ako kuchynská linka. Ak však má slúžiť na skladovanie alebo ako raňajkový bar, môžete ho znížiť alebo zvýšiť. Skontrolujte výšku v kombinácii s barovými stoličkami, ktoré chcete použiť, aby ste sa uistili, že pomer je správny.

Kuchynský pult s barovými stoličkami

Zdroj: istock.com

Ďalšou možnosťou je zvýšiť iba časť pracovnej dosky ostrovčeka, pričom nižší priestor bude na kuchynské práce a vyššie položený na stolovanie alebo spoločenské stretnutia.

Sabína Zavarská
Zdroj: livingetc.com
Foto: istock.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynská doska kuchynské linky zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia