Ergonómia kuchyne: Ako ju usporiadať, aby sa vám v nej dobre varilo

16. 10. 2020
Zdieľať

Aj napriek pomoci techniky môže byť práca v kuchyni veľmi únavná. Dobrou organizáciou priestoru sa však dá vyhnúť zbytočným pohybom, obchádzaniu aj rôznym kolíziám.

Ergonómia nie je len záležitosť logiky, je to najmä otázka pohodlia. Je to vzťah medzi človekom a zariadením. Ergonomicky správne usporiadaný priestor nám uľahčuje každodenný život, zvyšuje náš komfort, dokonca môže viesť k lepšiemu zdraviu. Aj v prípade kuchyne je správne usporiadanie jednotlivých zón a dodržiavanie štandardných vzdialeností prvým predpokladom, aby sa práca v nej stala potešením.

Prečítajte si tiež
Ako vyzerá kuchyňa, ktorá má šťavu (VIDEO)

Minimálne vzdialenosti

Medzi dvoma časťami kuchynskej linky musí byť priestor aspoň 110 cm, čo je dostatok na prácu, prechádzanie ľudí aj na obsluhu spotrebičov.

schéma kuchyne

Zdroj: Lucia Meszároová

Aby mohol jeden človek sedieť za stolom a druhý otvárať dvere či zásuvky za ním, musí byť vzdialenosť medzi okrajom stola a kuchynskou linkou za ním minimálne 135 cm.

schéma kuchyne

Zdroj: Lucia Meszároová

Medzi stolom a stenou alebo inou prekážkou je potrebných 120 cm, aby sa dalo prejsť za stoličkou popri stene.

biela kuchynská linka

Zdroj: John Lewis

Základným pravidlom správneho návrhu kuchyne je logické usporiadanie troch jej hlavných zón: úložnej (špajza, chladnička), umývacej (drez, umývačka riadu) a varnej (varná doska). Ich správne radenie by pritom malo vyplývať z prirodzenej logiky a následnosti činností v kuchyni: vyberieme suroviny z chladničky, položíme ich na pracovnú plochu, umyjeme, spracujeme (očistíme, nakrájame atď.) a varíme.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Najnovší kuchynský trend? Kuchynské linky bez horných skriniek!

Pri ideálnom usporiadaní kuchyne by mali byť tieto tri zóny oddelené pracovnou plochou, pričom maximálna plocha pracovnej dosky by mala byť medzi drezom a varnou doskou, kde prebieha príprava na varenie. Pri práci by nám nemalo nič prekážať a pohyb k zariaďovacím prvkom by mal byť priamy. V opačnom prípade je potrebné urobiť zmenu v priestore.

schéma kuchyne

Zdroj: Lucia Meszároová

zelená kuchyňa vo vidieckom štýle

Zdroj: Jane Beiles

schéma kuchyne

Zdroj: Lucia Meszároová

Desatoro správneho navrhovania

  1. Zariaďovacie prvky sa umiestňujú podľa postupnosti práce – chladnička, drez, varná doska.
  2. Po oboch stranách drezu a varnej dosky by mala byť pracovná plocha.
  3. Najväčšia pracovná plocha má byť medzi drezom a varnou doskou.
  4. Chladnička má byť na kraji kuchynskej linky. Z praktických dôvodov by mala byť zároveň najbližšie k dverám do miestnosti.
  5. V blízkosti drezu má byť miesto na odpadkový kôš (obvykle sa umiestňuje do drezovej skrinky) a na umývačku riadu.
  6. Dôležitý je dostatok dobre dostupných odkladacích priestorov.
  7. Súčasťou kuchyne by mala byť dostatočne veľká a ľahko prístupná potravinová skriňa.
  8. Varenie je jednoduchšie, ak sú varná doska a rúra umiestnené samostatne.
  9. Ak je vstavaná rúra umiestnená vo výške očí, manipulácia je menej namáhavá.
  10. Pri rohových skrinkách linky sa treba zamerať na efektívne využitie a dobrú dostupnosť.
schéma kuchyne

Zdroj: Lucia Meszároová

Ing. arch. Lucia Mészárová,

architektka, zakladateľka a lektorka školy interiérového dizajnu Design Academy

Text a schémy: Lucia Mészárová
Foto: Ashley Harrisom, John Lewis a Kelly + co
Redakčne upravila: Erika Kuhnová
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské linky nábytok do kuchyne navrhovanie kuchyne zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia