Výhody a nevýhody kuchynskej pracovnej dosky z dreva
Kuchynská linka je nevyhnutnou súčasťou každého interiéru. Dnes sme si posvietili na dosku – obľúbenú materiálovú klasiku z dreva.
Variácie na tému kuchynskej pracovnej dosky sú rozmanité. Asi bude väčšinu z nás okrem dizajnu zaujímať aj fakt, koľko toho znesie. Ako v konkurencii obstálo drevo? Aké sú jeho výhody a nevýhody, akú drevinu si vybrať a čo si ešte všímať pri výbere?
Kráse dreva sa máločo vyrovná, vnáša do priestoru útulnosť. Je príjemné na dotyk, práca na ňom býva tichá, je poddajné – dá sa vyfrézovať do rôznych tvarov. Každý kus je navyše neopakovateľný. Trh ponúka lesklé, matné podoby, s pruhmi, šachovnicovým vzorom alebo kombináciu rôznych druhov drevín.
Slabina: Poškodenie
Každá minca má dve strany a ani drevo nie je úplne dokonalé. Niektoré dreviny sa môžu po čase deformovať, sú náchylné na poškriabanie. Vyliaty čaj, vývar, káva či červené víno môžu na ňom zanechať stopy. Väčšina drobných poškodení sa dá našťastie opraviť.
Tip: Dobrým pomocníkom a istou prevenciou je včelí vosk. Impregnácia raz za dva-tri mesiace dokáže aspoň čiastočne eliminovať tieto problémy.
Prečítajte si viac drevených pracovných doskách na webe vdobrom.sk.