Zdroj: Heimtextil

Hlavná myšlienka veľtrhu HEIMTEXTIL sa nesie v duchu udržateľnosti a zodpovednosti

13. 12. 2022 Zdieľať

Nadšenci dizajnu zo sveta textílií v bytovom priemysle sa 11. až 13 januára stretnú vo Frankfurte nad Mohanom. Tu sa uskutoční známy veľtrh Heimtextil, ktorý sa tentoraz predstaví pod názvom „Na textile záleží“. Na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť?

Začiatkom roka sa opäť otvoria brány presláveného výstavného areálu Frankfurt Messe, aby privítali návštevníkov, účastníkov a vystavovateľov medzinárodného veľtrhu Heimtextil 2023. Na najväčšom výstavisku na svete sa predstaví najnovší dizajn i nastupujúce trendy v bytovom textile a textile pre verejný sektor. Hlavné motto „Textiles matter“ („Na textile záleží“) napovedá, že v sezóne 23/24 sa výrobcovia a dizajnéri viac než kedykoľvek predtým zameriavajú na možnosti, ktorými by podporili nové impulzy pre udržateľný textilný trh v budúcnosti.

Heimtextil

Zdroj: Heimtextil

Trend Space sa na nadchádzajúcom veľtrhu Heimtextil 2023 bude točiť okolo nápadov a riešení pre cirkulárny textilný priemysel. Cirkulárna ekonomika (obehové hospodárstvo) znamená, že sa materiály neustále znovu používajú, čím sa na jednej strane znižuje potreba nových surovín a na druhej strane aj objem vznikajúceho odpadu. V rámci technického cyklu je možné bez zníženia kvality recyklovať anorganické materiály, ako je nylon, polyester, plast a kov. V biologickom cykle sa organické materiály, ako je ľan a lykové vlákna, po skončení svojej životnosti vracajú späť do prírody. V biologickom cykle sa organické materiály, ako je ľan a lykové vlákna, po skončení svojej životnosti vracajú späť do prírody. Z týchto skutočností vychádzajú aj štyri hlavné témy, na ktorých aktuálne trendy stavajú: „Make and Remake“, „Continuous“, „From Earth“ a „Nature Engineered“.

Heimtextil

Zdroj: Heimtextil

Make and Remake

Tento trend vdychuje použitým materiálom, nepredanému tovaru a zvyškom textílií nový život, pričom dôraz sa kladie na estetiku nového výrobku, ktorý sa stáva špecifickým dizajnovým prvkom. Pre nové a kreatívne výrobky sú typické jasné a veselé farby a techniky, ako je potlač, prefarbovanie, brikoláž, koláž a patchwork. Vrstvené farebné vzory a grafický dizajn vedú k odvážnym a maximalistickým nápadom.

Heimtextil

Zdroj: Heimtextil

Continuous

Téma Continuous charakterizuje systémy s uzavretým cyklom, v ktorých sa materiály znovu a znovu recyklujú a vnikajú nové a bezodpadové výrobky. Pôvodne odpadové materiály sa separujú a znovu spracovávajú do nových vlákien, kompozitov a textílií. Syntetické a celulózové priadze tak môžu byť vyrábané bezodpadovo a vďaka technicky vyspelým procesom si materiály zachovávajú svoju pôvodnú kvalitu a estetiku. Výrobky typické pre tento trend sú veci praktickej potreby každodenného života s dlhou životnosťou.

Heimtextil

Zdroj: Heimtextil

From Earth

Tento trend sa zameriava na prírodu a organické materiály. Prírodné farby sú teplé a hebké a nedokonalé povrchy, známky opotrebenia a nepravidelnosti prispievajú k ekologickej a z prírody vychádzajúcej estetike. Téme From Earth dominujú zemité prírodné odtiene, na vnemy bohaté povrchy a inšpirácie z prírody. Neopracované, surové povrchy, nebielené textílie a prírodné farbivá odkazujú na použité materiály v ich pôvodnom stave.

Heimtextil

Zdroj: Heimtextil

Nature Engineered

Trend je reinterpretáciou pojmu „prírodný“ a využíva mechanické prostriedky na zušľachtenie a zdokonalenie prírodných materiálov, ako sú lyko, konope, ľan a žihľava. Za pomoci najmodernejších technológií sú tieto prírodné materiály spracovávané do sofistikovaných a inteligentných výrobkov. Charakteristickými rysmi tejto témy sú čisté línie a tvary v kombinácii s béžovými a hnedými odtieňmi.

Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť spoznať trendy v oblasti udržateľnosti textilu a dizajnu, ktoré budú vládnuť v textilnom priemysle v najbližšom roku. Tešíme sa na vás na výstave Heimtextil, v priestoroch Trend Space vo Frankfurte nad Mohanom, 10. až 13. Januára 2023.

Viac informácií o veľtrhu nájdete na www.heimtextil.messefrankfurt.com.

www.instagram.com/heimtextil

www.facebook.com/heimtextil

www.twitter.com/heimtextil

www.youtube.com/heimtextil

Kategória: Aktuality
Tagy: interiérový dizajn
Zdieľať článok