Päť lahodných receptov z kávy, ktorými potešíte každú návštevu
Či už patríte k milovníkom čierneho životabudiča v každej forme, alebo premýšľate, čím novým prekvapíte najbližšiu návštevu, tieto recepty sú zaručene pre vás.
Kávové kocky s pekanovými orechmi
Celkový čas: 75 min, 12 – 16 porcií
Na cesto:
- 225 g zmäknutého masla
- 4 PL granúl instantnej kávy
- 100 g pekanových orechov plus 8 na polevu
- 225 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 225 g samokypriacej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
Na polevu:
- 100 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
Postup
- Tortovú formu 30 x 20 cm hlbokú 2,5 cm vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie. Rúru zohrejte na 180 °C/160 °C ventilátor/plyn 4. Kávu rozpustite v 3 PL vriacej vody a odstavte. Všetky pekanové orechy, vrátane 8 na polevu, rozložte na plech na pečenie a opečte v rúre 8-10 minút, potom nechajte mierne vychladnúť. Prekrojte 8 pekanových orechov na polovicu a odložte bokom. Zvyšok nasekajte najemno.
- Maslo a cukor spolu vyšľahajte, pridajte vajcia, primiešajte polovicu rozpustenej kávy. Rovnomerne rozmiešajte a pridajte múku, prášok do pečiva, štipku soli a polovicu nasekaných orechov. Cesto vložte do formy a posypte zvyškom nasekaných orechov, potom vrch zarovnajte vrch špachtľou. Pečte 30 minút, potom nechajte úplne vychladnúť.
- Na prípravu polevy vyšľahajte maslo do hladka, pridajte práškový cukor, vanilku a zvyšnú rozpustenú kávu. Vychladnutý koláč vyklopte na dosku a potrite polevou. Navrch poukladajte polovice orechov, nakrájajte na štvorce a podávajte.
Vedeli ste?
Kávové zrná prirodzene obsahujú kofeín, ale pražiarne môžu použiť niekoľko rôznych procesov, ktorými ho odstránia. Káva bez kofeínu sa pripravuje zo zŕn zbavených „životobudiča“.
Espresso palacinky
Celkový čas: 30 min, 4 porcie
Ingrediencie
- 120 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 PL práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 dvojité espresso alebo 2 ČL instantnej kávy rozpustené v 2 PL vody
- 200 ml mlieka
- 150 ml sladkej smotany
- 100 g tmavej čokolády, nasekanej
- hrsť lieskových orechov, niektoré nasekané a opečené, niektoré vcelku
Postup
- Múku, prášok do pečiva, cukor, vajcia, kávu a mlieko spolu zmiešajte a vytvorte cesto. Nechajte 10 minút odpočívať. Smotanu a čokoládu jemne zohrejte.
- Rozohrejte nepriľnavú panvicu s kúskom masla a robte palacinky. Opečte z jednej strany asi 30 sekúnd, kým cesto nestuhne, potom otočte a opekajte druhú stranu. Opakujte, kým neminiete všetko cesto. Na každý tanier dajte 3 palacinky a posypte ich nasekanými opraženými lieskovcami. Prelejte čokoládovou polevou a posypte celými orechmi.
Čierna káva
Vyrába sa z mletých kávových zŕn krátkym varením. Podáva sa bez pridaného cukru, mlieka alebo aróm.
Kávové Martini
Celkový čas: 10 min, 2 porcie
Na cukrový sirup:
- 100 g zlatého kryštálového cukru
Na koktail:
- ľad
- 100 ml vodky
- 50 ml čerstvo uvarenej kávy espresso
- 50 ml kávového likéru
- 4 kávové zrná
Postup
- Začnite prípravou cukrového sirupu. Do malého hrnca pridajte práškový cukor a 50 ml vody. Miešajte a na miernom ohni priveďte do varu.
- Odstavte a nechajte zmes vychladnúť. Vložte 2 poháre na Martini do chladničky vychladiť.
- Keď cukrový sirup vychladne, nalejte 1 polievkovú lyžicu do koktailového šejkra spolu s hrsťou ľadu, vodkou, espressom a kávovým likérom. Pretrepávajte, kým nebude šejker ľadovo studený.
- Preceďte do vychladených pohárov. Každý ozdobte kávovými zrnami.
Espresso
Dávka espressa je silnejšia ako rovnaké množstvo kávy. V čom je rozdiel? Na samotných zrnách nie je nič odlišné, ale na prípravu espressa sa používajú jemnejšie pomleté a vo väčšom množstve (na rovnaký objem vody). Výsledkom je hustejšia a koncentrovanejšia tekutina s výraznejšou chuťou. Espresso je aj základom obľúbených kaviarenských nápojov, ako latte a kapučíno.
Írsky kávový koláč
Celkový čas: 90 min + chladenie, 10 porcií
Ingrediencie
Na cesto:
- 50 ml írskej whiskey
- 150 ml silnej čiernej kávy
- 100 ml Guinnessu
- 250 g nesoleného masla, nakrájaného na kocky, plus navyše na vymastenie plechu
- 75 g kakaového prášku
- 300 g kryštálového cukru
- 100 g jemného svetlohnedého cukru
- 3 veľké vajcia, rozšľahané
- 150 ml cmaru
- 1 PL vanilkového extraktu
- 285 g hladkej múky
- 2 ČL sódy bikarbóny
Na toping:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 PL zlatého kryštálového cukru
- 1 PL silnej čiernej kávy
- kakaový prášok na posypanie
Postup
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Hlbokú tortovú formu s priemerom 23 cm vymastite maslom, dno a boky vysteľte papierom na pečenie.
- Nalejte whisky, kávu a Guinness do veľkého hrnca. Pridajte maslo a zahrievajte, kým sa neroztopí, nesmie bublať. Odstavte z ohňa a zašľahajte kakao a oba cukry, potom vajcia a následne cmar. Nakoniec pridajte vanilku, múku a sódu bikarbónu. Vyšľahajte do hladka.
- Cesto nalejte do formy a pečte na strednej priečke 50-60 minút. Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Všetky ingrediencie na polevu okrem kakaa dajte do veľkej misy a jemne vyšľahajte. Po vybratí z formy rozotrite na vrch koláča, poprášte trochou kakaa, nakrájajte a podávajte.
Red eye
Keď potrebujete extra dávku kofeínu, vyberte si tento nápoj. Je to prekvapkávaná káva posilnená jednou dávkou espressa. Káva s dvoma dávkami espressa sa nazýva Black eye.
Kávové košíčky
Celkový čas: 47 min, 18 porcií
Ingrediencie
Na cesto:
- 140 g zlatého kryštálového cukru
- 140 g zmäknutého masla
- 3 veľké vajcia
- 140 g samokypricej múky
- 2 PL instantného espressa zmiešané s 1 PL vody
- niekoľko kávových zŕn v čokoláde na ozdobenie
Na polevu
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 2 ČL instantného espressa zmiešané s 1 ČL vody
- 50 g roztopenej hladkej čokolády
Postup
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Do plechu na muffiny vložte papierové košíky. Cukor vyšľahajte s maslom do krémovej konzistencie. Jedno po druhom zašľahajte vajcia a súčasne pridajte 1 PL múky. Spolu s espressom zašľahajte aj zvyšok múky. Cesto naberajte lyžicou do košíkov a pečte 17 minút, po 12 minútach plech otočte. Nechajte vychladnúť na mriežke.
- Na prípravu polevy vyšľahajte maslo, postupne zašľahajte práškový cukor, espresso a rozpustenú čokoládu. Keď koláčiky úplne vychladnú, ozdobte ich polevou a kávovými zrnkami
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom