Zdroj: iStock

15 trikov od profesionálov, ktoré oceníte nielen pri vianočnom pečení

22. 12. 2021
Zdieľať

Každá rodina má svoje obľúbené „suché“ a „mokré“ vianočné zákusky. Na tradíciách nie je nič zlé, ale určite sa oplatí z času na čas recept inovovať, alebo sa inšpirovať radami kulinárskych profíkov. Verte či nie, vždy je čo vylepšiť. Vďaka týmto šikovným tipom a trikom vyčarujete ešte chutnejšie (nielen) vianočné dobroty.

Skontrolujte čerstvosť prísad

Okrem čerstvosti vajíčok nezabudnite pred pečením skontrolovať dátum spotreby sódy bikarbóny a prášku do pečiva. Čerstvosť prášku do pečiva skontrolujete jednoducho aj bez dátumu: do misky nalejte dve polievkové lyžice horúcej vody a pridajte jednu čajovú lyžičku prášku do pečiva. Ak je prášok do pečiva aktívny, začne bublať. Ak nebuble, je čas kúpiť si nový. Čerstvosť sódy bikarbóny skontrolujete podobne, len namiesto horúcej vody použijete ocot alebo citrónovú šťavu.

Stará mama vnučka a mama pečú v kuchyni

Zdroj: iStock

S maslom opatrne

Najlepšie sa pracuje s maslom zohriatym na izbovú teplotu, nemalo by byť priveľmi mäkké. Ideálne je vtedy, keď na maslo pritlačený prst vytvorí zárez, ale nedokáže prejsť stredom masla. Maslo môžete skontrolovať aj kuchynským teplomerom – mal by ukazovať hodnotu od 17 do 20 stupňov Celzia.

Prečítajte si tiež
Recept na úspešné sviatky? Korenisté vianočné palacinky nesmú chýbať!

Použite nesolené maslo

Ubezpečte sa, že používate nesolené maslo (pokiaľ recept nevyžaduje solené maslo). Použitie slaného masla môže zmeniť chuť koláčika.

Vajíčka nesmú byť príliš studené

Maslo, ale ani vajíčka, ktoré používate do pečenia, by nemali byť veľmi studené. Preto ich nechajte aspoň 30 minút odstáť pri izbovej teplote. Vajíčka vždy dobre premiešajte, aby vaše koláčiky mali peknú nadýchanú textúru a počas pečenia zväčšili objem.

Na jemnejšie sušienky použite vaječné žĺtky

Jednoduchým spôsobom, ako urobiť suché pečivo mimoriadne bohatým a jemným, je použiť vaječné žĺtky namiesto celých vajec. Ak teda recept vyžaduje dve celé vajcia, použite namiesto nich štyri žĺtky. Koláčiky budú vláčnejšie, vlhšie.

Nemáte vajíčka? Žiaden problém

Ako alternatívu namiesto vajíčok môžete použiť smotanový syr. Okrem perfektnej konzistencie koláčiky dostanú bohatšiu chuť.

Vyskúšajte Muscovado cukor

Muscovado cukor je jemný nerafinovaný trstinový cukor, ktorý obsahuje prírodnú melasu. Vďaka tomu má plnú chuť i farbu. Jemné hnedé kryštáliky sa výborne zapracúvajú do akéhokoľvek cesta.

Prečítajte si tiež
Vypestujte si bylinky proti chrípke aj na okennom parapete

Pridajte pudingový prášok

Ak chcete vláčne, extra „žuvacie“ sušienky, pridajte do cesta pudingovú zmes – jedno balenie suchého instantného pudingu. Najvhodnejší na tento účel je vanilkový puding, pretože neruší ostatné chute.

Extra nadýchané koláčiky

Jednoduchý trik, vďaka ktorému budú koláčiky špeciálne nadýchané: pridajte do cesta niekoľko lyžičiek sódy bikarbóny.

Deti pozerajú do trúby

Zdroj: iStock

Použite pravý vanilkový struk

Ak chcete pripraviť skutočne výnimočné koláčiky, namiesto vanilkového cukru či extraktu použite pravý vanilkový struk. Nič sa nevyrovná jeho chuti.

Štipka soli by nemala chýbať

Každý recept na dezert by mal obsahovať štipku soli. Prečo? Soľ zvýrazňuje chute kľúčových ingrediencií.

Cesto na suché koláčiky nechajte odpočinúť v chladničke

Cestá na vianočné sušienky fungujú najlepšie, keď si aspoň jednu noc „oddýchnu“ v chladničke. Tento proces zrenia je dôležitý pre hydratáciu škrobov v ceste – múke trvá nejaký čas, kým absorbuje tekutinu z vajec, masla a iných tekutín v ceste. Ak je múka rovnomerne a úplne hydratovaná, je pravdepodobnejšie, že štruktúra koláčikov bude mäkká a vláčna, koláčiky sa upečú a zhnednú rovnomernejšie.

Dievčatko s mamou dáva plech do rúry

Zdroj: iStock

Neprepĺňajte plech

Pri pečení suchých dobrôt nikdy neprepĺňajte plech. Mali by byť od seba aspoň 2,5 centimetra. To umožňuje teplu rovnomerne cirkulovať okolo koláčikov.

Prečítajte si tiež
Čo s použitým olejom z panvice a prečo ho nevylievať do odtoku?

Koláčiky vyberte pár minút pred dopečením

Sušienky sa „dopečú“ na plechu ešte niekoľko minút po vybratí z rúry. Ak ich vytiahnete trochu skôr, budú dokonalé. Zachovajú si o niečo viac vlhkosti, budú jemnejšie a vláčnejšie.

Po dopečení nechajte koláčiky odpočívať

Keď koláčiky vyberiete z rúry, nechajte ich niekoľko minút odpočívať. Nesnažte sa ich hneď preložiť z plechu. Môžu sa rozpadnúť. Suché dobroty potrebujú niekoľko minút na vychladnutie a stuhnutie.

Sabína Zavarská

Foto: istock.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské inšpirácie pečenie recepty vianočné pečenie
Zdieľať článok

Diskusia