Minestrone, cibuľačka aj hrachová s klobásou. Tri husté polievky, ktoré vás zasýtia i zahrejú
Nič v zime nezahreje telo i dušu lepšie ako lahodné výživné polievky.
Hrachová polievka s klobásou
Porcií: 6, príprava 15 min, varenie 120 min
Ingrediencie
Na polievku
- 450 g klobásy alebo údeného mäsa
- 2 lyžice masla
- 2 mrkvy nakrájané na kocky
- 2 stonky zeleru nakrájané na kocky
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 a ¾ šálky sušeného žltého hrachu
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička sušenej saturejky
- 1 lyžička sušeného tymianu
- ¾ lyžičky soli
- ¼ lyžičky papriky
Na cesnakové toasty:
- 1 stredne veľká bageta
- 2 lyžice zmäknutého masla
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ lyžičky hrubej morskej soli
Postup
- Vo veľkom hrnci roztopte maslo a na strednom ohni opečte mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak. Varte za občasného miešania asi 15 minút, kým nezmäknú a nezozlatnú.
- Vmiešajte hrášok, bobkový list, koreniny a soľ; varte za stáleho miešania 2 minúty.
- Pridajte 8 šálok vody a klobásu alebo údené mäso. Priveďte do varu, znížte teplotu, prikryte a za občasného miešania duste 1,5 až 2 hodiny, kým hrášok nezmäkne a polievka nezhustne (klobásu môžete vybrať skôr, mäso nechajte variť do konca).
- Vyberte a vyhoďte bobkové listy. Klobásu alebo mäso preneste na tanier a nechajte dostatočne vychladnúť, aby sa dali krájať. Nakrájajte na kocky a vráťte do polievky.
- Medzitým nakrájajte bagetu na 12 plátkov anatrite ich maslom. Grilujte dozlatista. Toasty potrite cesnakom a posypte soľou. Podávajte spolu s polievkou.
Nutričné hodnoty
1 porcia (dve veľké naberačky) obsahuje: 480 kcal, 7 g vlákniny, 994 mg sodíka, 7 g cukrov, 28 g bielkovín, 14 g tuku, 54 g sacharidov.
Krémová cibuľačka s tymianom
Porcií 6, príprava 20 min, varenie 45 min
Ingrediencie
- 1/2 šálky slaného masla
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- 8 šálok nadrobno nakrájanej cibule
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 4 šálky zeleninového vývaru so zníženým obsahom sodíka
- 1 hrnček smotany na šľahanie alebo rastlinnej alternatívy
- soľ a korenie
- opečené nasekané huby, cesnak, šalotka, bylinky na dochutenie
Postup
- Vo veľkom hrnci roztopte maslo a zahrejte olej na stredne vysokej teplote. Poduste cibuľu a tymian 12 až 15 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezozlatne. Často miešajte.
- Pridajte cukor a ďalej varte za občasného miešania asi 2 minúty, kým cibuľa neskaramelizuje.
- Cibuľu zalejte vývarom a priveďte ho do varu.
- Znížte teplotu, polievku prikryte a duste asi 10 minút. Vyberte a vyhoďte tymian.
- Nakoniec v mixéri rozmixujte zmes dohladka a vmiešajte smotanu. Dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s nadrobno nasekanými hubami, opečenými spolu s cibuľkou a cesnakom na panvici. Môžete posypať pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Náš tip
Vyskúšajte v oleji opiecť lístky šalvie – získate chrumkavú pikantnú ozdobu cibuľovej polievky.
Nutričné hodnoty
1 porcia (dve veľké naberačky) obsahuje: 600 kcal, 40 g tuku (26 g nasýteného tuku), 110 mg cholesterolu, 300 mg sodíka, 34 g sacharidov (20 g cukrov), 5 g vlákniny, 6 g bielkovín.
Minestrone s pesto krutónmi
Porcií 4, príprava 15 min, varenie 40 min
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 100 g neúdenej slaniny
- 2 veľké mrkvy, nakrájané
- 2 stonky zeleru, nasekané (môžete pridať aj brokolicové ružičky)
- 1 stredný zemiak, nakrájaný
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 400 g konzerva nakrájaných paradajok
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 ČL nasekaných šalviových listov
- 400 g konzerva fazule
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- + plátky chleba, 3 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu pesta na krutóny
Postup:
- Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a slaninu. Smažte asi 5 minút.
- Pridajte mrkvu, zeler, zemiak a cesnak, dobre premiešajte a pár minút povarte.
- Pridajte paradajky, vývar a šalviu a zmes za stáleho miešania priveďte do varu. Znížte teplotu a čiastočne prikryté varte 30 minút.
- Sceďte a prepláchnite fazuľu, pridajte do hrnca, prehrejte a vypnite.
- Polievku nakoniec posypte petržlenovou vňaťou, dochuťte korením.
- Pripravte krutóny: chlieb nakrájajte na kocky, pokvapkajte olejom a lyžicou pesta. Premiešajte a pečte v mierne vyhriatej rúre asi 10 minút.
- Na tanieroch polievku ozdobte bylinkami a podávajte spolu s krutónmi.
Nutričné hodnoty
1 porcia (dve veľké naberačky) obsahuje: 274 kcal, 13 g tuku (3 g nasýtených tukov), 2,5 g sodíka, 28 g sacharidov (12 g cukrov), 8 g vlákniny, 13 g bielkovín.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Môj dom