Zdroj: Shutterstock

Tri sladké recepty s jesenným ovocím: Tradičný slivkový aj makovo-hruškový koláč, jednoduchý crumble

12. 11. 2024
Zdieľať

Tri sladké delikatesy z ovocia tejto sezóny: sliviek, jabĺk a hrušiek. Naplňte svoj domov zamatovými vôňami jesene.

Sladký crumble s chuťou jesenného ovocia

Porcie 4 až 6; príprava 20 min; pečenie 30 min

Sladký crumble s chuťou jesenného ovocia v zapekazej miske.

Crumble pochádza z Veľkej Británie a jeho pôvod siaha do čias druhej svetovej vojny, keď neboli dostupné bežné suroviny na pečenie. Je pomerne jednoduchý a ovocie v ňom sa dá varírovať podľa chuti a sezónnosti. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

  • 140 g hladkej múky
  • 100 g masla alebo margarínu
  • 4 PL ovsených vločiek
  • 2-3 PL trstinového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 4 jablká alebo 4 hrušky, alebo 6 sliviek, prípadne zmes tohto ovocia
  • hrsť sušených hrozienok (na 10 minút namočených v horúcej vode)
  • 1-2 PL medu
  • biely jogurt alebo zmrzlina
Prečítajte si tiež
Od jablkovej štrúdle po hruškové maslo. Päť sladkých receptov, ktoré musíte vyskúšať túto jeseň

Postup

  • Preosejte múku a pridajte na kocky nakrájané maslo alebo margarín.
  • Rúru predhrejte na 180 ºC. Rukami alebo vidličkou vypracujte cesto podobné mrveničke.
  • Pridajte ovsené vločky, trstinový cukor a mletú škoricu, potom všetko dôkladne premiešajte.
  • Jablká a hrušky nešúpte, len zbavte jadrovníkov, slivky odkôstkujte. Ovocie nakrájajte na kocky.
  • Nakrájané ovocie vložte do zapekacej misy a primiešajte precedené hrozienka, ktoré ste na 10 minút namočili do horúcej vody. Pokvapkajte medom.
  • Posypte zmesou múky a ovsených vločiek a pečte, kým povrch nezozlatne a ovocie nezačne bublať.
  • Sladký crumble podávajte s bielym jogurtom alebo vanilkovou zmrzlinou, ideálne ešte mierne teplý.

 Tip redakcie

Tradičné ovocie v netradičnej podobe horúceho crumble je rýchly recept, ktorý poteší dospelých aj deti. Ako bonus budete mať domácnosť prevoňanú nielen jesenným ovocím, ale aj vianočnou kombináciou škorice a medu.

Makovo-hruškový koláč

Porcie 8; Príprava 15 min; Pečenie 35 min

Makovo-hruškový koláč na dezertnom tanieriku.

Máte zrelé hrušky? Skvelý spôsob, ako ich využiť. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

  • 2 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 PL oleja
  • 100 ml hruškového džúsu alebo mlieka
  • 3 PL mletého maku
  • 150 g hladkej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 4 zrelé hrušky
  • trochu hnedého cukru na posypanie
  • maslo na potretie
Prečítajte si tiež
Päť lahodných receptov z kávy, ktorými potešíte každú návštevu

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. V miske vyšľahajte vajcia s kryštálovým cukrom do peny, potom pridajte olej a hruškový džús (alebo mlieko). Zmes dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  3. V samostatnej miske zmiešajte hladkú múku, mletý mak a kypriaci prášok. Následne suché prísady postupne vmiešajte do tekutej zmesi.
  4. Hrušky ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na plátky.
  5. Cesto nalejte do vymastenej formy a navrch rovnomerne rozložte plátky hrušiek. Na záver hrušky posypte hnedým cukrom, ktorý im pri pečení dodá jemnú karamelovú chuť. Povrch jemne potrite roztopeným maslom.
  6. Pečte približne 35 minút alebo kým koláč nebude zlatistý a hrušky mierne karamelizované.

Tip redakcie

Mak a hrušky sú tradičná kombinácia, ktorá koláču dodáva bohatú chuť a výbornú textúru. Tento dezert sa výborne hodí na jesenné večery a skvelo chutí so šľahačkou alebo s vanilkovou zmrzlinou. Ak máte doma zrelé hrušky, tento recept je skvelým spôsobom, ako ich zužitkovať.

Prečítajte si tiež
Hrášok s burattou, grilované kuracie s paradajkami aj lahodná čokoládová torta bez múky. Svieže a delikátne recepty, ktoré musíte vyskušať

Slivkový koláč podľa tradičného receptu

Porcie 8; Príprava 85 min; Pečenie 30 min

Slivkový koláč podľa tradičného receptu na plechu.

Ak máte trpezlivosť a vypestovaný kvások, použite ho namiesto droždia. Koláč bude ešte delikátnejší. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

Kvások:

  • 100 ml mlieka
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 kocka droždia

Cesto

  • 400 g polohrubej múky
  • 400 g hladkej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 100 ml oleja
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 800 g sliviek

Tvarohové kôpky

  • 250 g tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 žĺtok

Posýpka

  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 100 g hrubej múky

Postup

  1. V teplom mlieku rozmiešajte lyžicu cukru a droždie. Nechajte stáť približne 10 minút, kým kvások nenarastie.
  2. V mise zmiešajte obe múky, kryštálový cukor a štipku soli. Pridajte olej, mlieko, vajce a nakoniec kvások. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
  3. Medzitým si pripravte tvarohovú plnku. Tvaroh vymiešajte s práškovým cukrom a so žĺtkom dohladka.
  4. Pripravte si posýpku zmiešaním práškového cukru, masla a hrubej múky. Pracujte, kým nevznikne mrvenička.
  5. Nakysnuté cesto rozprestrite na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Navrch poukladajte polovice sliviek reznou stranou nahor. Lyžicou vytvorte tvarohové kôpky medzi slivkami. Celý koláč posypte posýpkou.
  6. Pečte v rúre predhriatej na 190 °C približne 30 minút alebo kým koláč nebude zlatistý a upečený.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Relax
Tagy: recepty
Zdieľať článok
Základy pestovania malín: Kedy ich sadiť a zbierať, čím hnojiť a výber spoľahlivých odrôdZáhrada

Základy pestovania malín: Kedy ich sadiť a zbierať, čím hnojiť a výber spoľahlivých odrôd

Vzlietajúca kačka, drakula a hadia tekvica: 10 rastlín s nevšedným názvom a ešte nezvyčajnejším kvetomZáhrada

Vzlietajúca kačka, drakula a hadia tekvica: 10 rastlín s nevšedným názvom a ešte nezvyčajnejším kvetom

Ako obmedziť používanie chemických postrekov v záhrade? Nie je to jednoduchá úloha, ale dá sa to!Urob si sám

Ako obmedziť používanie chemických postrekov v záhrade? Nie je to jednoduchá úloha, ale dá sa to!

Ako sa stať včelárom? Koľko to stojí, čo všetko treba zvážiť a s čím začaťUrob si sám

Ako sa stať včelárom? Koľko to stojí, čo všetko treba zvážiť a s čím začať

Diskusia