Tri sladké recepty s jesenným ovocím: Tradičný slivkový aj makovo-hruškový koláč, jednoduchý crumble
Tri sladké delikatesy z ovocia tejto sezóny: sliviek, jabĺk a hrušiek. Naplňte svoj domov zamatovými vôňami jesene.
Sladký crumble s chuťou jesenného ovocia
Porcie 4 až 6; príprava 20 min; pečenie 30 min
Potrebujeme
- 140 g hladkej múky
- 100 g masla alebo margarínu
- 4 PL ovsených vločiek
- 2-3 PL trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 4 jablká alebo 4 hrušky, alebo 6 sliviek, prípadne zmes tohto ovocia
- hrsť sušených hrozienok (na 10 minút namočených v horúcej vode)
- 1-2 PL medu
- biely jogurt alebo zmrzlina
Postup
- Preosejte múku a pridajte na kocky nakrájané maslo alebo margarín.
- Rúru predhrejte na 180 ºC. Rukami alebo vidličkou vypracujte cesto podobné mrveničke.
- Pridajte ovsené vločky, trstinový cukor a mletú škoricu, potom všetko dôkladne premiešajte.
- Jablká a hrušky nešúpte, len zbavte jadrovníkov, slivky odkôstkujte. Ovocie nakrájajte na kocky.
- Nakrájané ovocie vložte do zapekacej misy a primiešajte precedené hrozienka, ktoré ste na 10 minút namočili do horúcej vody. Pokvapkajte medom.
- Posypte zmesou múky a ovsených vločiek a pečte, kým povrch nezozlatne a ovocie nezačne bublať.
- Sladký crumble podávajte s bielym jogurtom alebo vanilkovou zmrzlinou, ideálne ešte mierne teplý.
Tip redakcie
Tradičné ovocie v netradičnej podobe horúceho crumble je rýchly recept, ktorý poteší dospelých aj deti. Ako bonus budete mať domácnosť prevoňanú nielen jesenným ovocím, ale aj vianočnou kombináciou škorice a medu.
Makovo-hruškový koláč
Porcie 8; Príprava 15 min; Pečenie 35 min
Potrebujeme
- 2 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 3 PL oleja
- 100 ml hruškového džúsu alebo mlieka
- 3 PL mletého maku
- 150 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 4 zrelé hrušky
- trochu hnedého cukru na posypanie
- maslo na potretie
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V miske vyšľahajte vajcia s kryštálovým cukrom do peny, potom pridajte olej a hruškový džús (alebo mlieko). Zmes dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- V samostatnej miske zmiešajte hladkú múku, mletý mak a kypriaci prášok. Následne suché prísady postupne vmiešajte do tekutej zmesi.
- Hrušky ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na plátky.
- Cesto nalejte do vymastenej formy a navrch rovnomerne rozložte plátky hrušiek. Na záver hrušky posypte hnedým cukrom, ktorý im pri pečení dodá jemnú karamelovú chuť. Povrch jemne potrite roztopeným maslom.
- Pečte približne 35 minút alebo kým koláč nebude zlatistý a hrušky mierne karamelizované.
Tip redakcie
Mak a hrušky sú tradičná kombinácia, ktorá koláču dodáva bohatú chuť a výbornú textúru. Tento dezert sa výborne hodí na jesenné večery a skvelo chutí so šľahačkou alebo s vanilkovou zmrzlinou. Ak máte doma zrelé hrušky, tento recept je skvelým spôsobom, ako ich zužitkovať.
Slivkový koláč podľa tradičného receptu
Porcie 8; Príprava 85 min; Pečenie 30 min
Potrebujeme
Kvások:
- 100 ml mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 kocka droždia
Cesto
- 400 g polohrubej múky
- 400 g hladkej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- štipka soli
- 100 ml oleja
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- 800 g sliviek
Tvarohové kôpky
- 250 g tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 žĺtok
Posýpka
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 100 g hrubej múky
Postup
- V teplom mlieku rozmiešajte lyžicu cukru a droždie. Nechajte stáť približne 10 minút, kým kvások nenarastie.
- V mise zmiešajte obe múky, kryštálový cukor a štipku soli. Pridajte olej, mlieko, vajce a nakoniec kvások. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
- Medzitým si pripravte tvarohovú plnku. Tvaroh vymiešajte s práškovým cukrom a so žĺtkom dohladka.
- Pripravte si posýpku zmiešaním práškového cukru, masla a hrubej múky. Pracujte, kým nevznikne mrvenička.
- Nakysnuté cesto rozprestrite na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Navrch poukladajte polovice sliviek reznou stranou nahor. Lyžicou vytvorte tvarohové kôpky medzi slivkami. Celý koláč posypte posýpkou.
- Pečte v rúre predhriatej na 190 °C približne 30 minút alebo kým koláč nebude zlatistý a upečený.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom