Petra Tóthová nás pustila do svojho kráľovstva. Ako vyzerá kuchyňa známej profesionálnej cukrárky?
Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí, hovorí staré porekadlo. Aj keď v prípade Petry Tóthovej by sa to skôr dalo parafrázovať na pečenie. Sympatická cukrárka nám ukázala svoje kuchynské kráľovstvo.
Ako dlho bývate v novom dome?
Pol roka. Aj jeho hľadanie predtým nám zabralo rovnaký čas, teda pol roka. Máme s manželom silné väzby na Senec, preto sme sa orientovali na túto lokalitu. V čase nášho hľadania bola ponuka priamo v Senci veľmi oklieštená. Napokon sme našli dokončenú novostavbu v obci vzdialenej ani nie 2 km od mesta.
Toto je v poradí koľký váš domov?
Ak to vezmem z pohľadu našej rodiny, tak druhý. Predtým sme s manželom bývali v byte. Pred touto životnou etapou som sa ešte ako single sťahovala štrnásťkrát.
Asi to bolo po podnájmoch.
Áno, rok som žila vo Viedni a potom päť rokov v Dubaji.
Už vtedy ste sa profesionálne venovali cukrárstvu?
Vo Viedni som brigádovala ako čašníčka počas štúdia na vysokej škole. Pred Dubajom sa začalo prvé koketovanie s myšlienkou venovať sa cukrárstvu. Bolo mi to veľmi blízke, no v tom čase ma odradila ešte príliš zložitá administratíva. Tak som sa rozhodla, že budem radšej cestovať. Keďže som v Dubaji pôsobila ako letuška, spoznala som celý svet. Veľa som sa o cukrárstve učila a ochutnávala…
Priviedol vás niekto k vášni k pečeniu alebo ste to jednoducho v sebe nosili vždy?
Lásku ku koláčom mám vďaka svojej babke, ktorá vždy vypekala. To sú moje prvé stretnutia so sladkým. A vášeň k pečeniu som získavala ochutnávaním počas cestovania po svete, lebo som si tie delikatesy chcela urobiť aj doma, keď som necestovala.
Umelci a kreatívci, ku ktorým patríte aj vy, zvyčajne majú svoj charakteristický rukopis. Čo je vašou špecialitou v pečení?
Mojím rukopisom je asi elegancia a trochu romantiky v kvetoch. Hľadám v dezertoch vyváženosť a eleganciu.
Vráťme sa teraz znovu k vám domov. Pomáhal vám niekto s návrhom interiéru?
Vôbec nie, sťahovali sme sa sem extrémne narýchlo. Potrebovali sme opustiť byt a presťahovať sa. Nový interiér ešte nie je celkom podľa našich predstáv, ešte tam je čo dorábať.
Napríklad?
Na niektorých miestach nám ešte chýba osvetlenie, radi by sme riešili aj záhradu, na ktorú sme nemali čas. A potom prídu na rad tie chuťovky, ktoré má rada väčšina žien – doplnky a dekorácie, aby sa manžel mal nad čím rozčuľovať (úsmev).
Kuchyňa je pre vás dôležitým priestorom… Aj tú ste si navrhovala sama alebo ste si nechala poradiť?
Áno, je to môj špeciálny priestor, no keďže išlo o dlhý a úzky pás, vyžadovalo si to tam narábať s každým milimetrom. Potrebovala som sa poradiť s odborníkmi, preto som oslovila Decodom.
K minimalistickému štýlu zjavne neinklinujete…
Ako v dezertoch, tak aj v kuchyni som hľadala nadčasovú eleganciu. Bola som nadšená, keď som zistila, že Decodom ponúka kašmírovú farbu, k tomu mi pomohli zohnať zlaté úchytky a doplnky. Vybrala som si model Lota kašmírová so zlatými detailmi a nádhernou pracovnou doskou z keramiky. Dokonalá kuchyňa na zamilovanie. A po čase pečenia v nej by som ju určite nemenila.
Ktorý spotrebič, prípadne kuchynskú vychytávku najčastejšie využívate?
Asi rúru a mixér, tie sa bijú o prvenstvo. A samozrejme chladnička. Sú to najväčší pracanti v mojej kuchyni. Teda okrem mňa (úsmev).
Doma varíte rada? Ako často?
Musím povedať, že môj manžel varí lepšie ako ja, má pre to jednoducho cit. Aby som nebola stále v práci, rada mu to varenie občas prenechám.
Čo sa zvyčajne varí u Tóthovcov?
Mäsité jedlá, ktoré potom vyvažujú tie múčne. Napríklad pirohy, buchty.
Máte malého syna, ste porotkyňou v šou Pečie celé Slovensko, viedli ste cukrársku akadémiu a kaviareň v Bratislave. Ako sa to dá skĺbiť?
Na rovinu, nedalo by sa to, keby som nemala manžela, ktorý sa vie o všetko postarať. Syn mal rok a pol, keď som v šou začala pracovať. Tak vlastne vyrastá spolu so šou.
Aké sú vaše aktuálne pracovné plány?
Kurzom sa venujem po celý rok s výnimkou leta a obdobia natáčania. V septembri mi vyšla kniha o retro dezertoch, v októbri sa začala tretia séria, kde máme aktivity v rámci šou. Veľmi sa z toho teším.
Tak držím palce!
Ďakujem.
Kto je Petra Tóthová?
Jedna z najznámejších profesionálnych cukrárok na Slovensku. Spolupracovala na rôznych projektoch, ako sú reklamné kampane, knihy, učebné texty pre cukrárov a televízne programy. Vo svojich znalostiach sa pravidelne zdokonaľuje absolvovaním zahraničných kurzov. Certifikát PME aj kurz u Peggy Porschenovej ukončila v Londýne a pokračovala kurzom prípravy čokolády v Peru. Posledné kurzy absolvovala v New Yorku a na najlepšej kuchárskej škole na svete Le Cordon Bleu London. Pravidelne organizuje cukrárske kurzy pre všetkých priaznivcov cukrárskeho umenia.
Text: Denisa Slančová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Môj dom