Dom postavený pre mladú rodinu obklopený zeleňou

Dom postavený pre mladú rodinu obklopený zeleňou

31. 07. 2012
Zdieľať

Dom vo Ville Devoto, jednej z takmer päťdesiatich štvrtí Buenos Aires, postavili architekti z ateliéru Andrés Remy Arquitectos na pozemku s rozmermi 18 × 24 metrov. Jeho veľkým plusom bola adresa v žiadanej štvrti, mínusom zas, že ho tesne obopínali tri susedné budovy. Aj napriek stiesnenému priestoru sa architektom podarilo pripraviť tu pre mladú rodinu bývanie v zeleni – nielenže z okien vidia dokonalý trávnik lemovaný ihličnanmi, ale príroda – voda, kamene a rastliny – ich obklopujú aj v interiéri.

Manévre pre trávnik

Našťastie sa ani jedna zo susedných stavieb neobracia na pozemok oknom. Architekti tak mohli dve krídla domu navrhnúť tesne pri okolitých budovách a ostalo dosť miesta na zeleň.

Projektovanie na stiesnenom priestore pritom viedlo k nezvyčajnému stretu krytej parkovacej plochy s bazénom, nepopierateľnou pointou domu, ktorý nie je vsadený do terénu, ale stojí na ňom. Belasý obdĺžnik jeho sklenej steny bude zrejme priťahovať zrak aj po rokoch rovnako ako v prvý deň. A ak sa za ňou zjavia plávajúci, stanú sa hercami v pohyblivom obraze.


Z východného rohu átria je dobrý výhľad na belasú pointu, atraktívny obdĺžnik sklenej steny bazénu, na jemnú krivku terénu stúpajúceho k bazénu a odlesky vody na vysunutom krídle s hlavnou spálňou – lepší je asi už len z pohovky v obývačke.

Z východného rohu átria je dobrý výhľad na belasú pointu, atraktívny obdĺžnik sklenej steny bazénu, na jemnú krivku terénu stúpajúceho k bazénu a odlesky vody na vysunutom krídle s hlavnou spálňou – lepší je asi už len z pohovky v obývačke.
Alejandro Peral

Bazén i parkujúce limuzíny skrýva vysoký plot, za ktorým vďaka premyslenej kompozícii zmizli aj dve z troch krídel vily. Ten, kto prejde okolo, zazrie len predný trakt, malý zlomok domu.


V krytom priestore na parkovanie členia podlahu z lešteného betónu ryhy, aby ladila s veľkoformátovou dlažbou v exteriérovom obytnom priestore, takzvanej galeríi. Približne pätnásť metrov dlhý priestor od brány ku kuchyni pomohla skrátiť kompozícia z hranolov. Je v nich miesto na odkladanie a gril.

V krytom priestore na parkovanie členia podlahu z lešteného betónu ryhy, aby ladila s veľkoformátovou dlažbou v exteriérovom obytnom priestore, takzvanej galeríi. Približne pätnásť metrov dlhý priestor od brány ku kuchyni pomohla skrátiť kompozícia z hranolov. Je v nich miesto na odkladanie a gril.
Alejandro Peral


Pohľad z príjemne tienistého miesta pod vysunutým krídlom so spálňou rodičov na zadné krídlo. Redukovanú šírku poschodovej časti v stiesnenom priestore možno len kvitovať. V zábere zaujme tiež neobyčajná hrúbka sklenenej steny bazénu.

Pohľad z príjemne tienistého miesta pod vysunutým krídlom so spálňou rodičov na zadné krídlo. Redukovanú šírku poschodovej časti v stiesnenom priestore možno len kvitovať. V zábere zaujme tiež neobyčajná hrúbka sklenenej steny bazénu.
Alejandro Peral

Každé z troch podlaží je funkčne ucelené: prízemie možno nazvať spoločenské, prvé poschodie oddychové a druhé rekreačné. Pod prednú časť poschodia, obrátenú do ulice, argentínski architekti „zasunuli“ státie pre dve autá, za ním pokračuje priestranstvo otvorené z dvoch strán a ešte aj osvetlené svetlíkom z laminovaného skla. Do bočnej strany prízemia zas „vtisli“ chodník ku vchodu. Prekrýva ho poschodie, podopreté len elegantným štíhlym okrúhlym stĺpom. Miesto na parkovanie, komunikácie či terasa bývajú zvyčajne vedľa domu a ukrajujú zo zelene, tu ich však z trávnika „odsunuli“ a budova ich „absorbovala“.


Múr zo štiepaného kameňa, ktorý sa tiahne od parkovacej plochy až do kuchyne, delí odlišné osvetlenie. Kým v galeríi, kde po ňom steká voda, sa ligoce v žiari bodových svietidiel v nádrži, v kuchyni ho zalieva svetlo zhora, zo zdroja skrytého pod stropným podhľadom. Za vidna vyniká úsek v galeríi pod oknom svetlíka.

Múr zo štiepaného kameňa, ktorý sa tiahne od parkovacej plochy až do kuchyne, delí odlišné osvetlenie. Kým v galeríi, kde po ňom steká voda, sa ligoce v žiari bodových svietidiel v nádrži, v kuchyni ho zalieva svetlo zhora, zo zdroja skrytého pod stropným podhľadom. Za vidna vyniká úsek v galeríi pod oknom svetlíka.
Alejandro Peral


Obrys sedem metrov dlhého bazéna v podstate „kopíruje“ členitý obrys budovy. Výhľad na vodu ponúka z dvoch strán aj spálňa na poschodí.

Obrys sedem metrov dlhého bazéna v podstate „kopíruje“ členitý obrys budovy. Výhľad na vodu ponúka z dvoch strán aj spálňa na poschodí.
Alejandro Peral

Žblnkot pri grilovaní

Reprezentačný rámec priestoru na posedenia väčšej spoločnosti pri grile – v španielčine takúto miestnosť volajú galería – tvorí kamenná stena, po ktorej steká voda, a, podľa slov architekta, „tlmí hrany kameňa“. Dve steny obývačky a jedálne v zadnom, kolmo pripojenom krídle sú zasklené, a to nielen smerom na dvor, ale aj na opačnú stranu, kde cez sklo vidieť do úzkeho átria, v ktorom bujnejú vlhkomilné rastliny. Kuchyňa nie je súčasťou obytnej zóny, patrí dokonca do susedného krídla a od obývačky a jedálne ju oddeľuje schodište.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


V bielom prostredí galeríe dominujú tri výrazné prvky: stena zo štiepaného kameňa, po ktorej steká do úzkej nádrže voda, tmavá stena s kompozíciou kruhových otvorov a hlavná atrakcia domu – bazén.

V bielom prostredí galeríe dominujú tri výrazné prvky: stena zo štiepaného kameňa, po ktorej steká do úzkej nádrže voda, tmavá stena s kompozíciou kruhových otvorov a hlavná atrakcia domu – bazén.
Alejandro Peral


Z galeríe sa prechádza posuvnými dverami do kuchyne, ladenej takisto dobiela, s akcentmi ocele a svetlej dyhy. Okrúhle okno vo vnútorných kuchynských dverách nadväzuje na riešenie steny pri bazéne – opakovaním prvkov vzniká bohatá sieť súvislostí, súčasť identity domu.

Z galeríe sa prechádza posuvnými dverami do kuchyne, ladenej takisto dobiela, s akcentmi ocele a svetlej dyhy. Okrúhle okno vo vnútorných kuchynských dverách nadväzuje na riešenie steny pri bazéne – opakovaním prvkov vzniká bohatá sieť súvislostí, súčasť identity domu.
Alejandro Peral

Prízemie pôsobí priam odhmotnene – prispieva k tomu otvorená galería, ako aj tmavá priečka, okolo ktorej z každého uhla vidieť priestor, a sklená, odsúvateľná stena v obývacej zóne. Súvislý múr ohraničuje na prízemí iba úsek nárožia, kde sa pozdĺžne krídlo stretáva so zadným traktom. Dojem odhmotnenosti podporuje aj predné krídlo, keďže jeho výrazne vystupujúce poschodie nie je podopreté.


Exteriérový obytný priestor „odhmotňuje“ prízemie. Prispieva k tomu aj tmavá priečka, keďže všade okolo nej vidno priestor, do ktorého sú priehľady aj priamo v nej. Predné krídlo s výrazne vystupujúcou časťou bez podpory tento dojem ešte zosilňuje.

Exteriérový obytný priestor „odhmotňuje“ prízemie. Prispieva k tomu aj tmavá priečka, keďže všade okolo nej vidno priestor, do ktorého sú priehľady aj priamo v nej. Predné krídlo s výrazne vystupujúcou časťou bez podpory tento dojem ešte zosilňuje.
Alejandro Peral

Decentne poodhalený dom

Predné krídlo so spálňou rodičov, kúpeľňou a šatníkom mení na prvom poschodí pôdorys domu z písmena L na zrkadlovo obrátené C. Na opačnej strane, nad obývacou zónou, siaha poschodová časť len nad jedáleň. Možno predpokladať, že architekti tým chceli odľahčiť pohľad na objekt z tejto strany, alebo sa domnievať, že sa usilovali zmenšiť tieň, ktorý dom vrhá na susedný pozemok. Najpravdepodobnejšie však je, že ich zámerom bolo, aby dom od ulice nepôsobil priveľmi rozložito a aby zachovali určitú zdržanlivosť, ktorou sa vyznačujú aj tie najprepychovejšie staré rezidencie vo Ville Devoto.


Jedálenská časť sa od obývacej odlišuje iným stvárnením stropu i viac ako metrovým rozdielom vo výške. Nad obývacou časťou je už len plochá strecha. Pôsobivú atmosféru vytvárajú vlhkomilné rastliny v úzkom átriu. Pozoruhodné sú dvojkreslá postavené za vrchstolom.

Jedálenská časť sa od obývacej odlišuje iným stvárnením stropu i viac ako metrovým rozdielom vo výške. Nad obývacou časťou je už len plochá strecha. Pôsobivú atmosféru vytvárajú vlhkomilné rastliny v úzkom átriu. Pozoruhodné sú dvojkreslá postavené za vrchstolom.
Alejandro Peral


K priestoru otvorenému do exteriéru sa pripája aj zadné krídlo s odsúvateľnými sklenými stenami. Jediný väčší úsek múru na prízemí ohraničuje nárožie pozdĺžneho a zadného krídla a aj ten prerušuje okno do kuchyne a vchodové dvere.

K priestoru otvorenému do exteriéru sa pripája aj zadné krídlo s odsúvateľnými sklenými stenami. Jediný väčší úsek múru na prízemí ohraničuje nárožie pozdĺžneho a zadného krídla a aj ten prerušuje okno do kuchyne a vchodové dvere.
Alejandro Peral


Keď sa za sklenou stenou bazéna objavia plávajúci, stávajú sa pohyblivým obrazom, hercami.

Keď sa za sklenou stenou bazéna objavia plávajúci, stávajú sa pohyblivým obrazom, hercami.
Alejandro Peral

Je zaujímavé, že herňa, miestnosť v tomto skrátenom krídle na poschodí, nemá priehľad do zadného átria. Na poschodí je doň vidieť jedine z haly pri vyústení schodiska. Cieľom bolo akiste vytvoriť neutrálnu slnečnú miestnosť bez sugestívnej, trocha morbídnej, trocha amazonskej atmosféry svetla a tieňa, ktorú obývačke poskytuje átrium s bujným rastlinstvom. Herňu napokon nebolo treba prisvetľovať átriom. Svetlo do nej prúdi oknom do záhrady aj zasklením obráteným na severovýchod, nad plochú strechu.


Vďaka pekným starým stromoradiam, ktorých je tu viac ako v iných štvrtiach, si štvrť Villa Devoto vyslúžila označenie Záhrada Buenos Aires. Koruny stromov clonia výhľad na dom aj z niekoľkých okolitých činžiakov.

Vďaka pekným starým stromoradiam, ktorých je tu viac ako v iných štvrtiach, si štvrť Villa Devoto vyslúžila označenie Záhrada Buenos Aires. Koruny stromov clonia výhľad na dom aj z niekoľkých okolitých činžiakov.
Alejandro Peral

Na juhovýchodnom nároží prvého poschodia pribudlo átrium so záhradou v japonskom štýle, s posypom z drveného bieleho kameňa. Vďaka veľkým oknám doň nie je na schodišti menej svetla ako v ostatných miestnostiach v dome. Úzke átriá využili architekti aj kompozične – na strechách ich ohraničili múrmi, ktorých kvádre ešte viac komplikujú obrys budovy.


Stena, dlažba aj obloženie vírivej vane pripomínajú prostredie v prednej časti domu. Z terasy je priečkou vyčlenený priestor na sušenie bielizne, za ním, mimo záberu kamery, je minizáhrada v japonskom štýle, s plochou vyplnenou bielym drveným kameňom, podobne ako v átriách.

Stena, dlažba aj obloženie vírivej vane pripomínajú prostredie v prednej časti domu. Z terasy je priečkou vyčlenený priestor na sušenie bielizne, za ním, mimo záberu kamery, je minizáhrada v japonskom štýle, s plochou vyplnenou bielym drveným kameňom, podobne ako v átriách.
Alejandro Peral

Na druhom poschodí, ktoré aj s vyše sedemmetrovou terasou tvorí iba pätnásť percent plochy domu, sú priestory na fitnes, kúpele s masážnou vaňou, sauna a miestnosti pre personál, prístupné samostatným schodiskom z podesty hlavného schodišťa.


Z chodby na prvom poschodí sa zboku vchádza do dvoch detských izieb, na jej konci do krídla so spálňou rodičov. Tmavý múr na opačnej strane je ako pendant priečky pri bazéne na prízemí – nie je orientovaný do záhrady, ale k obvodovému múru nad svetlíkom galeríe.

Z chodby na prvom poschodí sa zboku vchádza do dvoch detských izieb, na jej konci do krídla so spálňou rodičov. Tmavý múr na opačnej strane je ako pendant priečky pri bazéne na prízemí – nie je orientovaný do záhrady, ale k obvodovému múru nad svetlíkom galeríe.
Alejandro Peral


Pravouhlé výrezy v schodišťovom múre, komunikujúce s oknami do átria, sú výrazným prvkom dizajnu domu – pripomenú pohľad na bazén z horného poschodia alebo hoci aj komplikované kontúry budovy.

Pravouhlé výrezy v schodišťovom múre, komunikujúce s oknami do átria, sú výrazným prvkom dizajnu domu – pripomenú pohľad na bazén z horného poschodia alebo hoci aj komplikované kontúry budovy.
Alejandro Peral


01 záhrada  02 bazén 03 krytá parkovacia plocha 04 exteriérový obytný priestor (galería) 05 kuchyňa 06 obývačka 07 jedáleň 08 WC 09 átrium

Pôdorys prízemia

01 záhrada
02 bazén
03 krytá parkovacia plocha
04 exteriérový obytný priestor (galería)
05 kuchyňa
06 obývačka
07 jedáleň
08 WC
09 átrium


01 záhrada 02 bazén 03 krytá parkovacia plocha 04 exteriérový obytný priestor (galería) 05 kuchyňa 06 obývačka 07 jedáleň 08 WC 09 átrium


01 hala 02 herňa 03 detská izba 04 spálňa rodičov 05 šatňa 06 kúpeľňa 07 schodište pre personál 08 átrium

Pôdorys 1. poschodia

01 hala
02 herňa
03 detská izba
04 spálňa rodičov
05 šatňa
06 kúpeľňa
07 schodište pre personál
08 átrium


01 hala 02 herňa 03 detská izba 04 spálňa rodičov 05 šatňa 06 kúpeľňa 07 schodište pre personál 08 átrium


01 kúpele a fitnes 02 sauna 03 priestory pre personál 04 práčovňa 05 terasa

Pôdorys 2. poschodia

01 kúpele a fitnes
02 sauna
03 priestory pre personál
04 práčovňa
05 terasa


01 kúpele a fitnes 02 sauna 03 priestory pre personál 04 práčovňa 05 terasa

 

 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva sveta zo
Zdieľať článok

Diskusia