Poučte sa z omylov iných! 5 zásadných chýb, ktorými si pokazíte kuchyňu a len tak ľahko ich neodstránite. Takto to urobíte správne
Kuchynskú linku nezvykneme meniť každú druhú sezónu, preto je návrh, ktorý by vám sadol ako uliaty, alfou a omegou. Dizajnérka vám poradí, ako si nepokaziť radosť z kuchynských prác zbytočnými prešľapmi.
1. Nesprávna výška skriniek
Ste skôr nižšieho vzrastu a v kuchyni máte hlavné slovo? V takom prípade nemusíte brať striktne ohľad na štandardnú 90 cm výšku pracovnej plochy a môžete si ju mierne modifikovať k svojmu vzrastu.
„Samozrejme, iba v istých limitoch. Ak by už bola výška spodných skriniek menšia ako 85 cm, mali by ste problém s kúpou a neskôr aj s výmenou bežne vyrábaných kuchynských dvierok alebo so zabudovaním spotrebičov,“ upozorňuje Marianna Kráľová zo spoločnosti Möbelix.
„Ak sa o práce v kuchyni delíte s niekým rovnakým dielom a ste každý výškovo niekde inde, pokiaľ vám to priestorové možnosti umožnia, popremýšľajte nad dvoma výškovo rozdielnymi plochami. Buď pomocou ostrovčeka, alebo v kuchyni riešenej v dvoch líniách,“ radí dizajnérka. Na svoju výšku myslite aj pri plánovaní horných skriniek – aby ste mali čo najviac obsahu nadosah.
Optimálnu výšku pracovnej plochy si vypočítate tak, že sa postavíte tvárou k stene a ohnete ruky v lakťoch do pravého uhla. Od tejto výšky od podlahy odrátajte ešte 15 cm. Zdroj: Möbelix
2. Vzdialenosti kuchynských zón
Počuli ste o kuchynskom trojuholníku? Ten vám práce v kuchyni celkom spríjemní. Presnejšie – zoptimalizuje. Celý zázrak spočíva v súvislosti medzi pracovnou plochou na prípravu potravín, umývacím a varným centrom. Ak si tieto tri najdôležitejšie uzly predstavíte ako vrcholy trojuholníka, ich vzdialenosti by mali byť v rozmedzí od 90 – 120 cm. V takom prípade sa príliš nenabeháte a mali by ste mať relatívne dosť miesta na prácu.
3. Bez zásuviek a organizérov
Ak stále váhate medzi skrinkami a zásuvkami, jednoznačne preferujte možnosť B! Zásuvky sú praktickejšie ako skrinky.
„Ideálne sú veľké zásuvky s plnovýsuvom s vysokými bočnými stenami, ktoré zabraňujú prašnosti, a s vnútorným delením, vďaka ktorému bude mať každý predmet svoje miesto. A vy dokonalý prehľad. Čelné výsuvy úzkych skríň možno využiť na fľaše oleja, octu a iných dochucovadiel potrebných pri príprave jedla. Čelné výsuvy spodných skríň ukryjú odpadkové koše alebo čistiace prostriedky.“
Ukladanie riadu a náčinia má svoje pravidlá. V horných častiach spodných skriniek je dobré umiestniť ťažie a veľké hrnce. Zásuvky doplnené praktickým rozdeľovacím systémom (vnútorné oddelené priehradky) pojmú príbor i nože, ktoré sa vďaka takémuto systému tak rýchlo neotupia, ako keď sú iba voľne pohodené v zásuvke. Zdroj: Möbelix
Na rozdiel od minulosti sa dajú veľmi prakticky využiť aj rohy spodných skriniek – pomocníkom sú otočné karusely, pri ktorých vám z priestoru skrinky vyjde kruhový drôtený kôš.
„Vo všeobecnosti však platí, že pri otváraní dvierok alebo výsuvných zásuviek musí ešte zostať priestor minimálne 120 cm, čo zabezpečí pohodlnú manipuláciu,“ prezrádza Kráľová.
4. Príliš veľa vecí na linke
Dlhé desaťročia mala pracovná plocha nemennú hĺbku 60 cm. V súčasnosti jej však zvykneme pridávať ďalších 10 či 15 cm. Dôvodom je množstvo malých spotrebičov, ktoré chceme mať stále poruke, no zároveň si zachovať dostatok pracovného priestoru. To však neznamená, že musia byť aj stále na očiach.
„Šikovným a zároveň trendy riešením sú rolety alebo výklopy v priestore medzi spodnými a horným skrinkami. Ich zdvihnutím sú všetci pomocníci v permanentnej pohotovosti“
5. Málo elektrických zásuviek
Hocako do detailu premyslený návrh môže narušiť jedna praktická drobnosť – nedostatok elektrických zásuviek. Pestrý arzenál kuchynských pomocníkov, ale aj práca na laptope, to všetko je obraz modernej kuchyne. Nedajte si radosť a spokojnosť z nového priestoru zbytočne pokaziť používaním predlžovačiek a rozdvojok.
„Nielen kuchynská zástena je miesto, kde sa dnes integrujú elektrické zásuvky. Dnes si nachádzajú miesto v skrytej podobe aj na horizontálnych plochách, napríklad na pracovnej ploche linky alebo ostrovčeka,“ hovorí Marianna Kráľová z Möbelixu.
Spoľahnite sa pri návrhu novej kuchyne na odborníkov. Termín v Mobelixe si môžete rezervovať online na https://www.moebelix.sk/c/termin-poradenstva.
- Optimálnu výšku pracovnej plochy si vypočítate tak, že sa postavíte tvárou k stene a ohnete ruky v lakťoch do pravého uhla. Od tejto výšky od podlahy odrátajte ešte 15 cm.
- Pred návštevou kuchynského štúdia si premyslite, čo vám najviac prekáža alebo chýba v doterajšej kuchyni. Od toho by sa mal odraziť nový návrh.
- Ukladanie riadu a náčinia má svoje pravidlá. V horných častiach spodných skriniek je dobré umiestniť ťažie a veľké hrnce. Zásuvky doplnené praktickým rozdeľovacím systémom (vnútorné oddelené priehradky) pojmú príbor i nože, ktoré sa vďaka takémuto systému tak rýchlo neotupia, ako keď sú iba voľne pohodené v zásuvke.
Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Möbelix.