Lahodné talianske, pravé grécke i jednoduché thajské. Tri pôvodné recepty na cestoviny z celého sveta
Cestoviny sú vďačným druhom jedla, ktoré je možné pripraviť na milióny spôsobov. Hoci sa ich pôvod obvykle spája s Talianskom, už pred tisíckami rokov mali svoje čestné miesto v národných jedálničkoch mnohých krajín . Obľúbené svetové recepty si môžete pripraviť aj vy.
Tagliatelle al ragù alla bolognese
Porcií 6, príprava 15 min, varenie 3 h
Ingrediencie
- 400 g nahrubo mletého hovädzieho mäsa
- 150 g čerstvej bravčovej pancetty
- plochej alebo zrolovanej
- 1/2 olúpanej cibule
- jemne nakrájaná stredná mrkva
- nakrájaný stopkový zeler
- 120 ml červeného alebo bieleho vína
- 200 g pasírovaných paradajok
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 120 ml plnotučného mlieka
- mäsový alebo zeleninový vývar (alebo kocky bujónu)
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja, soľ a korenie, podľa chuti
Prečítajte si tiež
Baristi prezradili recept na špeciálnu kávu, ktorá vás nabije energiou na maximum! Chuť však nie je pre každého, varujú
Postup
- Olivový olej a mletú alebo najemno nasekanú pancettu vložte do ťažkého nepriľnavého hrnca. Varte na strednom ohni, kým sa pancetta neroztopí.
- Znížte teplotu a pridajte nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu. Varte za stáleho miešania do zmäknutia.
- Pridajte mleté mäso a varte asi 10 minút, kým nezhnedne, rozdrobte všetky hrudky.
- Prilejte víno a varte, kým sa neodparí, potom pridajte paradajkový pretlak a pasírované paradajky. Premiešajte.
- Zalejte hrnčekom vriaceho vývaru alebo vody a varte 2-3 hodiny podľa druhu mäsa. Počas dusenia podľa potreby ešte podlejte horúcim vývarom alebo vodou.
- V polovici varenia prilejte mlieko a nechajte odpariť.
- Hotové ragú by malo byť husté, lesklé a sýtej gaštanovej farby.
Náš tip
Pravé talianske ragù alla bolognese sa tradične podáva s čerstvo nastrúhaným syrom parmigiano reggiano. Paradoxne to, čo poznáme ako špagety bolognese, v Taliansku prakticky neexistuje, nieto v Bologni.
Pravý grécky džuveč
Porcií: 6 – 8, príprava 10 min, varenie 85 min
Ingrediencie
- 1 kg teľacieho alebo hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky
- 2 stredne veľké červené cibule nakrájané nadrobno
- 2 mrkvy nakrájané na plátky
- 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
- 2 lyžice paradajkovej pasty, 1 lyžička cukru
- 1 pohár červeného vína
- 1 tyčinka škorice
- 1/2 šálky olivového oleja
- 500 g (2,5 šálky) cestovín orzo
- 100 g strúhaného syra kefalotyri
Prečítajte si tiež
Baristi prezradili recept na špeciálnu kávu, ktorá vás nabije energiou na maximum! Chuť však nie je pre každého, varujú
Postup
- Mäso osušte papierovými utierkami.
- Na panvici zohrejte ½ šálky olivového oleja, pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu a duste 5 minút. Pridajte teľacie mäso a opečte ho zo všetkých strán dohneda.
- Vmiešajte paradajkový pretlak, minútu restujete a zalejte červeným vínom. Počkajte, kým sa víno odparí. Pridajte konzervované paradajky, cukor, tyčinku škorice, poriadnu štipku soli a korenia a toľko vody, aby zakryla mäso.
- Znížte teplotu a duste pod pokrievkou asi 45 minút, kým hovädzie mäso nie je mäkké. Občas premiešajte a podľa potreby dolejte vodu.
- Medzitým rozohrejte ďalšiu panvicu, pridajte 3 lyžice olivového oleja a cestoviny orzo. Restujte dozlatista.
- Keď je mäso uvarené, dajte cestoviny na plech spolu s mäsom a omáčkou (odstráňte škoricovú tyčinku) a premiešajte. Pridajte toľko vody, aby boli cestoviny zakryté.
- Plech prikryte alobalom a pečte 30 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Alobal odstráňte, pridajte trochu vody a vložte späť do rúry na ďalších 15 minút.
- Servírujte so strúhaným syrom kefalotyri alebo s akýmkoľvek iným tvrdým syrom.
Jednoduché pad thai
Porcie 4, príprava 10 min, varenie 40 min
Ingrediencie
- 240 g ryžových rezancov
- 6 lyžíc oleja
- 450 g lúpaných kreviet
- 3 vajcia
- 3 lyžice palmového cukru
- 3 lyžice thajskej rybacej omáčky
- 2 lyžice tamarindového pyré alebo pasty
- 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
- kolieska limetky na servírovanie
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1 stredná šalotka
- 3 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
- 6 jarných cibuliek nakrájaných na 2,5 cm kúsky
- 1 šálka fazuľových klíčkov
- 1 šálka nasekaných arašidov
- 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
Prečítajte si tiež
Dobroty, ktoré by nemali na vašom stole chýbať! Toto sú najlepšie recepty tohto obdobia
Postup
- Ryžové rezance namočte do vriacej vody na 20 až 30 minút.
- Vo veľkom woku zohrejte 1 lyžicu oleja. Pridajte krevety a varte 2 až 3 minúty, otočte ich a pokračujte, kým nie sú uvarené a ružové. Hotové preneste do misky.
- V rovnakom woku zohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja. V malej miske rozšľahajte vajíčka a povarte ich za občasného miešania, kým nestuhnú (1 až 2 minúty). Preložte do misky s krevetami.
- V malej miske vymiešajte palmový cukor, rybiu omáčku, tamarindovú pastu, limetkovú šťavu, kajenské korenie, 2 polievkové lyžice oleja a 1 polievkovú lyžicu vody.
- Vo woku na oleji opečte šalotku a cesnak dozlatista. Pridajte cibuľku a varte, kým nezmäkne. Vmiešajte omáčku a nechajte ju zovrieť.
- Pridajte vajcia, krevety a rezance a varte za stáleho miešania ešte asi 2 minúty, kým rezance nezmäknú. Vsypte fazuľové klíčky a arašidy a znova premiešajte.
- Servírujte posypané nasekaným čerstvým koriandrom.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom
Kategória:
Kuchyňa, jedáleň
Zdieľať článok