Zdroj: iStock

Dobroty, ktoré by nemali na vašom stole chýbať! Toto sú najlepšie recepty tohto obdobia

16. 03. 2022
Zdieľať

Pripravili sme pre vás niekoľko receptov typických pre toto i nasledujúce veľkonočné obdobie. Na stole by nemali chýbať dobroty zo špenátu, vajíčok, zemiakov, ale ani šišky, fánky či klasická bábovka. Trúfne si niekto aj na veľkonočného barančeka?

Rýchla hrnčeková bábovka

Pripravíte ju zmiešaním dvoch hrnčekov polohrubej múky, hrnčeka cukru, hrnčeka mlieka, pol hrnčeka oleja, dvoch vajíčok, vanilkového cukru, dvoch lyžíc kakaa, prášku do pečiva a štipky soli. Tekuté ingrediencie vymiešate mixérom, pridáte sypké a vylejete do bábovkovej formy.

Mramorová bábovka na podnose

Zdroj: iStock

Menšiu časť hmoty zmiešate s kakaom a vlejete do stredu. Pečiete vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch Celzia približne 35 minút a po vybratí poprášite cukrom alebo kakaom.

Prečítajte si tiež
Čo by nemalo chýbať v domácnosti zariadenej vo vidieckom štýle

Slané muffiny

Potrebujete

  • 200 g šunky v celku
  • 100 g tvrdého syra, môže byť aj feta
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 80 g masla
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 vajíčka
  • prášok do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • soľ, mleté korenie, mletá paprika a bylinky podľa chuti

Šunku a syr nakrájajte na drobné, rovnako veľké kocky. Vajíčka, olej a roztopené maslo zmiešajte mixérom, pridajte sypké suroviny, šunku, syr, parmezán a ochucovadlá, zamiešajte už len ručne. Naplňte formičky a pečte pri 180 °C približne 25 minút.

Slané muffiny

Zdroj: iStock

Špenátová roláda s bryndzovou plnkou

Potrebujete

  • 500 g špenátu
  • 125 g polohrubej múky
  • 4 vajíčka
  • dva strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 100 g bryndze
  • 50 g masla

V miske zmiešajte žĺtky, nasekaný špenát, múku, soľ, korenie, cesnak a nakoniec zľahka zapracujte vyšľahaný bielkový sneh. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C asi 15 minút. Medzitým si v miske vyšľahajte maslo s čerstvou bryndzou. Ešte horúci špenátový korpus preklopte, opatrne stiahnite papier a nechajte pár minút vychladnúť. Potom naň rozotrite pripravenú plnku, opatrne zrolujte a dajte vychladnúť do chladničky.

špenátová roláda

Zdroj: iStock

Vajíčková nátierka

Potrebujete

  • 5 vajíčok
  • 125 g ľahkého smotanového syra
  • lyžička horčice
  • lyžička majonézy
  • 25 g strúhaného syra
  • pažítka alebo jarná cibuľka
  • soľ, čierne mleté korenie
  • strúčik cesnaku (nemusí byť)

Vajíčka uvarte, vychlaďte, olúpte a nakrájajte na drobné kocky. Zmiešajte so zvyšnými ingredienciami a dochuťte podľa potreby. Podávajte na chrumkavej hrianke.

Vajíčková nátierka

Zdroj: iStock

Jahňací guláš na balkánsky spôsob

Potrebujete

  • 1 kus jahňacieho stehna alebo chrbta
  • 3 lyžice oleja
  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 kus celej škorice
  • 3 kusy bobkového listu
  • 2 konzervy lúpaných paradajok
  • 6 zemiakov
  • 2 väčšie mrkvy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • štipka oregana

V hrnci na oleji opražte cibuľu nakrájanú na plátky, po čase pridajte nakrájaný cesnak a na záver nakrájané kusy mäsa. Osoľte, okoreňte, pridajte papriku, bobkový list a drievko škorice, premiešajte a pridajte paradajky. Zalejte vodou tak, aby sa mäso celkom neutopilo.

Jahňací guláš

Zdroj: iStock

Zakryte a varte na miernom ohni za občasného miešania asi hodinu, kým mäso nezmäkne. Vytiahnite škoricu a pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu, podľa potreby dolejte vodu. Všetko spolu varte ešte asi pol hodiny, na záver ochuťte soľou a oreganom a môžete podávať.

Prečítajte si tiež
Ako zorganizovať priestor v kuchyni, aby v nej nevládol chaos

Pečená fašírka plnená vajíčkom

Potrebujete

  • 1000 g bravčového pliecka
  • 2 cibule
  • 2 žemle
  • 3 vajíčka
  • 100 g strúhanky
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 100 ml mlieka na namočenie žemlí
  • hladká múka na obalenie
  • lyžička soli
  • lyžička mletej papriky
  • pol lyžičky mletého čierneho korenia
  • lyžica majoránky
  • 6 uvarených vajec

Mäso, cibuľu a cesnak pomeľte, pridajte narezané a v mlieku namočené žemle a ostatné ingrediencie. Všetko dobre premiešajte, najlepšie rukou. Na podložku si navrstvite polovicu hmoty, na ňu položte vajíčka v rade za sebou, zakryte druhou polovicou hmoty, vyformujte do valca, okolo ktorého nasypte hladkú múku, opatrne v nej fašírku vyvaľkajte a preneste do riadne vymasteného pekáča. Do pekáča nalejte asi 3 dl vody alebo vývaru, fašírku zakryte alobalom a pečte pri 180 °C približne hodinu. Po hodine odkryte a nechajte zapiecť do zlatista ešte niekoľko minút podľa potreby. Fašírku vyberte a do výpeku prilejte vodu alebo vývar, prevarte a jemne zahustite múkou alebo solamylom. Podávajte so zemiakovou kašou, ktorú polejte vzniknutou omáčkou.

Fašírka s vajíčkom

Zdroj: iStock

TIP: Fašírku môžete podávať aj s rôznymi prívarkami, chutná je i na studeno.

Zemiakový šalát bez majonézy

Potrebujete

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 3 dl vlažnej vody
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice horčice
  • soľ, mleté čierne korenie, nové korenie
  • bobkový list, petržlenová vňať

Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode. Sceďte, nechajte vychladnúť, ošúpte a pretlačte cez mriežku, prípadne nakrájajte na tenké plátky. Pripravte si v hrnci zálievku z vody, oleja, octu, cukru, soli, horčice a korenia. Pridajte bobkový list a tri guľôčky nového korenia, priveďte
do varu a na miernom ohni varte asi 10 minút, kým sa objem nezmenší na polovicu. Bobkový list a korenie vyberte, pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu a varte ešte minútu. Horúcou zálievkou prelejte zemiaky, pridajte nasekanú vňať, premiešajte a dajte vychladnúť.

Zemiakový šalát bez majonézy

Zdroj: iStock

Škoricový pletenec

Potrebujete

  • 500 g hladkej múky
  • 2 dl mlieka
  • 50 g cukru
  • 0,5 dl oleja
  • pol balíka droždia
  • škoricový cukor
  • maslo

Z mlieka, droždia a štipky cukru si pripravte kvások. Zmiešajte ho s ostatnými surovinami a vypracujte cesto, ktoré nechajte pol hodiny podkysnúť. Cesto si rozvaľkajte, potrite roztopeným maslom a bohato posypte škoricovým cukrom.

Prečítajte si tiež
Testovali sme kontaktné kuchynské grily, v rýchlosti tepelnej úpravy sú neprekonateľné. Ktorý zvíťazil?

Zrolujte, pozdĺžne prekrojte a obidve časti spolu zapleťte. Vložte do formy a nechajte ešte aspoň pol hodiny vykysnúť. Pečte na 180 °C asi 30 až
40 minút. Po vychladnutí pletenec nezabudnite poriadne pocukrovať. Podávajte natreté domácim džemom.

škoricový pletenec

Zdroj: iStock

Šišky plnené lekvárom

Potrebujete

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g cukru
  • 1 vajíčko
  • 2 žĺtky
  • 30 g masla
  • 30 g bravčovej masti
  • 35 g droždia
  • 3 lyžice rumu
  • soľ
  • lekvár
  • práškový cukor na posypanie

Vo vlažnom mlieku rozmiešajte trochu cukru a rozdrobte droždie. Nechajte vykvasiť. Múky, cukor a soľ zmiešajte a pridajte vajíčko, žĺtky, maslo s masťou a rum. Prilejte kvások a dobre premiešajte, podľa potreby môžete pridať mlieko. Cesto vymiešajte do hladka a dajte na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto znovu premieste a na pomúčenej doske z neho vyvaľkajte asi 2,5 cm hrubý plát. Širším pohárikom povykrajujte z cesta kolieska, na stred jedného dajte lyžičku hustejšieho lekváru a pritlačte druhým kolieskom. Nechajte ešte trochu vykysnúť. Šišky vyprážajte na rozpálenom oleji z oboch strán a po upečení ich položte na servítku, aby vysala prebytočný olej. Na záver pocukrujte.

lekvárové šišky

Zdroj: iStock

Španielske churros s čokoládovým krémom

Potrebujete

  • 240 ml vody
  • 110 g masla
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • soľ
  • 125 g hladkej múky
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 3 vajíčka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 200 g horkej čokolády
  • 240 ml smotany na šľahanie

Tento recept má pôvod v Estónsku, kde ho poznajú pod menom kringel a väčšinou má tvar kruhu.

Do väčšieho hrnca nalejte vodu, pridajte maslo, cukor a soľ. Priveďte do varu. Potom teplotu znížte, pridajte hladkú múka a miešajte, až kým sa cesto nezačne oddeľovať od hrnca a nespojí sa do jedného celku. Následne odstavte. Cesto premiestnite do sklenenej misy a primiešajte vanilkový extrakt. Nechajte vychladnúť, potom primiešajte vajíčka.

churros s čokoládovým krémom

Zdroj: iStock

Cestom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou. Cesto môžete priamo z vrecka vytláčať do horúceho oleja. Pomocou nožíka vždy odrežte asi 5 až 7 cm dlhý pásik. Hotové churros ukladajte na papierové obrúsky, aby sa zbavili prebytočného oleja. Obaľte ich v zmesi cukru a škorice a podávajte s čokoládovou omáčkou, ktorú ste vyrobili preliatím nasekanej čokolády horúcou šľahačkou a vymiešaním.

Pripravila: Redakcia

Foto: Isifa/Shutterstock

Zdroj: Časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: fašiangy jar jarné tipy pečenie recepty
Zdieľať článok

Diskusia