Vynikajúce recepty z májovej bryndze, ktoré sa vám oplatí vyskúšať. Už ste skúšali pripraviť pravý demikát či banoš?
Každý Slovák vie, že bryndza je v máji najlepšia. Ideálne priamo zo salaša. Zachutí vám ako predjedlo, polievka i hlavný chod.
Bryndzové slimáky
Porcií 20, príprava 60 min, pečenie 15 min
Ingrediencie
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 3 lyžičky soli
- 1/2 kocky droždia
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžička prášku do pečiva
- trošku cukru
- 25 g masla
- 100 g postrúhaných uvarených zemiakov
Na plnku:
- 300 g bryndze
- 130 g postrúhaných uvarených zemiakov
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice kyslej smotany
- 2 lyžice pažítky alebo nasekaného medvedieho cesnaku
Na potretie:
- 1 vajce
Postup
- Dajte variť 250 g zemiakov v šupke. V troche vlažného mlieka so štipkou cukru rozmrvte droždie a nechajte vzísť kvások.
- Múky preosejte, pridajte soľ, kypriaci prášok, vajíčko, 100 g postrúhaných zemiakov, zvyšok vlažného mlieka, roztopené maslo. Prilejte kvások a vypracujte cesto.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na 0,5 cm a rovnomerne natrite zmesou surovín na plnku.
- Cesto s plnkou zviňte ako roládu a nakrájajte na 1,5 cm hrubé kolieska.
- Poukladajte ich na vymastený a múkou vysypaný plech a nechajte ešte 45 minút kysnúť.
- Slimáky potrite vyšľahaným vajíčkom a pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Tip redakcie
Do plnky môžete pridať nielen bylinky, ale aj rôzne korenia. K bryndzi sa hodí sladká či pikantná mletá paprika, sušený kôpor i oregano. Vyskúšať môžete aj sušené paradajky alebo plátky slaniny.
Pravý demikát
Porcií 6, príprava 10 min, varenie 20 min
Ingrediencie
- 200 až 250 g bryndze
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 1 cibuľa, masť alebo olivový olej
- 1,5 l vody, ideálne osolenej, v ktorej ste varili halušky
- 200 ml smotany na šľahanie
- majorán
- mletá červená paprika
- soľ
- drvená rasca
- podľa chuti mleté čierne korenie
Na zdobenie:
- čerstvá nasekaná pažítka, prípadne aj opečená slanina
Postup
- Očistite zemiaky a nakrájate ich na kocky. Ak máte radšej výraznejšiu bryndzovú chuť, použite o čosi menej zemiakov a viac bryndze.
- Cibuľku pokrájajte nadrobno a opečte ju na masti alebo olivovom oleji. Ak chcete, môžete pridať aj slaninku. Posypte mletou červenou paprikou a ďalšími koreninami, ak ich používate.
- Pridajte nakrájané zemiaky a všetko zalejte vodou. Osoľte. Hrniec prikryte pokrievkou a varte, kým zemiaky nezmäknú.
- Bryndzu vymiešajte so smotanou na šľahanie tak, aby vznikla krémová zmes.
- Krémovú zmes vlejte do zemiakového základu polievky a premiešajte. Niektorí uprednostňujú rozmixované zemiaky, vtedy je demikát ešte hustejší. Polievka je však výborná, aj keď zemiaky ponecháte nerozmixované. V tomto prípade stačí použiť menej bryndze. Rozmixované zemiaky jej potrebujú viac.
- Polievku nechajte prejsť varom a pridajte majorán. Demikát podávajte ozdobený nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou (môžete pridať aj opečenú slaninku) s domácim chlebom.
Banoš (banuš) s bryndzou a so slaninou
Porcie 3, príprava 5 min, varenie 20 min
Ingrediencie
- 1/4 šálky kukuričnej múky
- 1 polievková lyžica masla
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 4 plátky slaniny
- 1/4 lyžičky soli
- 1/5 lyžičky čierneho korenia
- 60 g bryndze
Postup
- V malom hrnci zmiešajte kyslú smotanu a smotanu na šľahanie. Zmes miešajte na miernom ohni, kým nie je horúca, ale nepriveďte ju do varu.
- Do horúcej smotany pridajte kukuričnú múku a soľ a varte ďalej. Stále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
- Po 5 minútach miešania by mala kukuričná múka napučať a zmeniť sa na hustú kašu. Ak máte radšej redšiu kašu, prilejte ešte trochu smotany alebo vody a rozmixujte. Odstavte zo sporáka.
- Slaninu nakrájajte na pásiky a opečte na panvici do zlatista.
- Uvarenú kašu preložte do hlbokých tanierov alebo misiek a ozdobte opraženou slaninou. Tesne pred podávaním urobte do stredu kaše jamku a vložte do nej kúsok masla.
- Nakoniec banoš posypte rozdrobenou bryndzou a čiernym korením. Myslite na to, že toto jedlo najlepšie chutí ešte horúce.
Tip redakcie
Bryndzu v tomto recepte môžete nahradiť aj syrom feta, nie je to už však ten pravý banoš. Mimochodom, pôvodne sa toto jedlo varilo na otvorenom ohni, odkiaľ získalo zadymenú príchuť. Vyskúšajte namiesto klasickej grilovačky!
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom