Návšteva v byte pod Urpínom

Návšteva v byte pod Urpínom

19. 01. 2012
Zdieľať

Nadstavili ho na staršiu bytovku. Má svoje chyby, má však aj svojskú atmosféru. On a ona našli cestu, ako svoj domov prispôsobiť, pretvoriť podľa svojich predstáv. Byt ich lákal blízkosťou centra, výhľadom na Kremnické vrchy a prísľubom pokojného nažívania v nadstavbe staršieho bytového domu.

Prvý dojem

Keby si mali mladí znovu vybrať, miesto by sa im pozdávalo, ale izbám by vymedzili iné rozmery a chodba by sa im nerozbehla rovno od dverí do obývačky. Skôr, ako by im postavili priečky, vedeli by, kam s úložnými priestormi, a nemuseli by toľko vymýšľať, aby im byt dal to, čo od neho očakávali. Napriek ich výhradám, návštevníkov, ktorí do bytu pod Urpínom zavítajú, ovládne pocit útulna. Ten nebýva vlastný mnohým moderným interiérom.  

Pricestovali sme niečo pred dvanástou, úspešne zaparkovali na ulici rovnobežnej s Dolnou a vtiahli do pľúc čistý vzduch. Nádych, zimným dňom o niečo ostrejší, nám zobudil zmysly utlmené dvesto kilometrami prejdenými zväčša po diaľnici. Verili sme, že na poludnie na samom vrchu budovy zo začiatku sedemdesiatych rokov slnko spoľahlivo presvetlí byt. Ten však, rovnako ako celá ulica a chrbty stredovekých domov, ktorých hlavy sa uložili jedna vedľa druhej na historickom námestí, pospávali v tieni povestného Urpína. Nízke zimné slnko ešte nevyšlo spoza hory, ktorú pradávna sopka vyliala nad údolím. Hora odvtedy padá strminou k rieke. Popri nej letí štvorprúdová cesta od Zvolena smerom na Brezno. Tam, kde k spoločnosti tehlových domov pribudla bytovka, sa mesto náhle upokojí a uloží do usporiadaných ulíc so zvyškami zelených plôch, ktoré už len starousadlíkom pripomínajú záhrady kedysi patriace k meštianskym domom. Dva vchody, štyri pôvodné a jedno nové poschodie, inak nenápadný, nedávno omietnutý obytný dom.


Návšteva v byte pod Urpínom

280601
Daniel Veselský

Číslo dve nenápadne určuje rytmus obývaciemu priestoru. Dve kreslá v čiernobielej kravskej koži značky Domark, čiernobiele mimostredové kruhy zdvojeného konferenčného stolíka,…

K vstupným dverám do bytu sa vyvezieme novým výťahom. Otvoria sa do svetlej chodby. Jej steny oživuje predná plocha šatníkovej skrine, ale najmä textílie vypäté v rámoch, ktoré podvesili na skrytom kovaní. Až po chvíli si uvedomím, že obe veľké plochy štylizovaných kvetov sú v skutočnosti krídla posuvných dverí. Vzápätí našu pozornosť upúta kompozícia dosky jedálenského stola. Pláva priestorom. Ani stoličky Calligaris nechcú svojou oranžovou priehľadnosťou rušiť pokoj levitujúceho stola bez nôh. Až keď po niekoľkých krokoch po veľkorozmernej dlažbe vstúpime na tmavú drevenú podlahu obývačky, ukáže sa, že materskou základňou jedálenskej dosky je kuchynský ostrov. Architekt ho navrhol tak, aby konštrukčne zabezpečil konzolovité uloženie dosky, ktorá sa vystiera smerom k obývačke. Vtipné a efektné riešenie osvetľuje cez deň svetlo, ktoré dopadá do interiéru cez trojicu francúzskych okien. K večeru zažnú svetlo v oblom tele Ghost Ambra – svietidle z dielní talianskej značky Sforzin. Jantárovo sfarbené svetlo spolu s oranžovými odleskami plastových stoličiek boli inšpiráciou pre farebné ladenie celého interiéru.    


Návšteva v byte pod Urpínom

280602
Daniel Veselský

Beznohý stôl vykonzolovali oceľovou konštrukciou z kuchynského varného ostrovčeka. Nosný oceľový rám opláštili puzdrom z morenej dyhy. Oranžové stoličky zmäkčili prísne línie nábytku a odleskami teplého svetla zútulnili prostredie natoľko, že sa on a ona nechali inšpirovať ich farebnosťou pri zariaďovaní svojej domácnosti. Priestor chodby, kuchyne a jedálne plynulo prechádza do obývačky.

Trojnásobný výhľad

Nadstavba obytného priestoru, ktorá vyniesla plochú strechu budovy o poschodie vyššie, hľadí svojimi oknami v tri strany sveta. Spojené kráľovstvo obývačky a kuchyne má výsostné právo na okná, ktoré architekti postupne umiestnili na severnej stene v kuchynskej časti, na západnej ako vyrovnaný sprievod francúzskych okien sprevádzajúcich jedálenský stôl až do obývačky a v obývačkovej časti zas ďalším priehľadom smerom na Zvolenskú kotlinu. Napokon aj južná stena ustúpila po celej svetlej výške trojdielnemu francúzskemu oknu, ktoré vedie na terasu s výhľadom na Urpín. Rozmiestnenie okien významne ovplyvnilo zariaďovanie otvoreného priestoru a stalo sa jeho výhodou.


Návšteva v byte pod Urpínom

280604
Daniel Veselský

Pôvodný návrh kuchyne vyrobenej na mieru vylepšil varný ostrovček a komora ukrytá za jednými z dvierok kuchynskej linky. Jej súčasťou sú spotrebiče BOSCH, fragranitový drez, batéria a digestor značky Franke.

Majiteľ bytu sa profesionálne venuje dizajnu interiérov a tvorbe nábytku, a tak dať zmysel celej kompozícii bytu nebol preňho nijaký problém. On i ona našli spoločnú reč pri výbere farebnej škály a materiálov. „Chceli sme sa vyhnúť ostrým farbám stien, ktoré sú doteraz módnou záležitosťou mnohých domácností. Nás takáto pestrosť vyrušuje. Cieľom nemal byť ani interiér, ktorý by sa prezentoval chladným luxusom. Prírodné farby, ktoré uprednostňujeme, dávajú modernému prostrediu pocit útulnosti. Náš byt sme spestrili oranžovými dverami, doplnkami a tlmeným náterom stien. Spočiatku som bola proti oranžovej farbe, ktorá sa teraz v jednotlivých akcentoch objavuje v priestore nášho bytu.

 


Návšteva v byte pod Urpínom

280603
Daniel Veselský


Návšteva v byte pod Urpínom

280605
Daniel Veselský


Návšteva v byte pod Urpínom

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

280607
Daniel Veselský

 

Keď tu však príjemne zasvietili jedálenské stoličky a svietidlo Ghost, bolo rozhodnuté,“ objasňuje ona pohnútky, ktoré ich priviedli k ladeniu farieb a materiálov. Nalieva nám do pohárov z oranžového skla džús, chystá kávu a keď sa na päte otočí k drezu, pochváli rozmiestnenie nábytku v kuchyni. „Denné svetlo počas celého dňa dopadá na pracovné plochy, drez mám pod kuchynským oknom, za hornými predsadenými skrinkami nám nainštalovali skryté osvetlenie. Som spokojná. V zásade sme dodržali pôvodný návrh kuchynskej linky na mieru v tvare písmena U, ale kuchyňa sa stala pohodlnou, až keď manžel pridal k návrhu varný ostrovček a pod kapotážou kuchynskej linky umiestnil aj dvere do malej komory. Čudujem sa, že takéto riešenie bežne nepatrí k neodmysliteľnej výbave modernej kuchyne.“ 


Návšteva v byte pod Urpínom

280608
Daniel Veselský

Nábytok z morenej dyhy vyrobili v stolárskej dielni na mieru ich spálne a podľa návrhu majiteľa. Ten posteľ zmontoval z oceľovej konštrukcie, ktorú ukryl v odyhovanom puzdre. Zariadenie spálne dopĺňajú stojace lampy z IKEA a zdobia vázy a doplnky značky ASA zakúpené na cestách po Nemecku za polovičnú cenu, než za akú sa predávajú u nás. Steny spálne obsadili originály kresieb Jozefa Stančíka.

Dve kreslá

Číslo dve nenápadne určuje rytmus obývaciemu priestoru. Dve kreslá značky Domark v čiernobielej kravskej koži, čiernobiele mimostredové kruhy zdvojeného konferenčného stolíka, dva obdĺžniky zavesenej skrinky a LCD obrazovky na východnej stene, dve okná delené v rovnakom intervale. Predsadenú stenu zo sadrokartónu so skrytým osvetlením a špeciálne štruktúrovanou omietkou opticky zas vyvažuje obdĺžnik mäkkého svetlého koberca položený na dlážke z amerického orecha. Na povrchu nábytku zhotoveného na mieru podľa návrhu Space Studio Design sa striedajú lesklé a matné plochy. Noblesu do obývacieho priestoru vniesli diela maliara Ladislava Škovrana.

 


Návšteva v byte pod Urpínom

280612
Daniel Veselský

„Najviac času v našom byte trávime v obývačke. Napriek istej miere pestrosti materiálov a farieb sme šetrili množstvom nábytku. Chceli sme, aby priestor pôsobil moderne, útulne, ale aby nebol zbytočne opticky zaťažený nepotrebnými kusmi.

Pohovka Domark so zdržanlivosťou vlastnou nenápadnému, ale elegantnému dizajnu sa opticky drží pri zemi. „Najviac času v našom byte trávime v obývačke. Napriek istej miere pestrosti materiálov a farieb sme šetrili množstvom nábytku. Chceli sme, aby priestor pôsobil moderne, útulne, ale aby nebol zbytočne opticky zaťažený nepotrebnými kusmi. O luxus voľného obývacieho priestoru sa zaslúžila aj zmena v logike odkladacích priestorov,“ vrátila sa majiteľka k zmenám pred nasťahovaním. „Veľa sme toho už nemohli zmeniť. Nosnými múrmi sa hýbať nedalo a k zariaďovaniu sme sa dostali až tesne pred dokončením nadstavby. Zrušili sme priechodný šatník, ktorý bol navrhnutý v miestnosti hneď napravo od vstupných dverí. Teraz tam máme pracovňu s jedným samostatným vchodom. Veci si odkladáme v šatníkových skriniach, ktorých posuvné dvere sme zalícovali v spálni, detskej izbe a na chodbe so stenami miestností.

 


Návšteva v byte pod Urpínom

280609
Daniel Veselský


Návšteva v byte pod Urpínom

280610
Daniel Veselský

„Manžel chcel ešte impozantnejší rám postele. Mne sa zdalo, že pohodlnejšie sa bude sedieť na okraji postele, ak rám bude mať túto šírku. Zrkadlo značky Kare som oprela o stenu.“ „Pred adaptáciou bytu bol vstup iba dlhým tunelom bez úložného priestoru. Pôvodne sme sem plánovali oddelené zádverie. Nepodarilo sa. Nosné prvky nás nepustili. Radosť však máme z posuvných dverí.“

 

V pôdoryse dispozície bytu sa takéto riešenie prejavilo ako striedanie ník po oboch stranách nenosných priečok,“ vysvetľuje, kým prechádzame chodbou smerom k posuvným dverám do spálne. Jediným hotovým zariadením, ktoré sa nevyrobilo na mieru, je veľké zrkadlo z predajne Kare. Jeho hmotnosť nesie konzolovite uložená masívna polica:

Takto sa mi to páči, hoci naši nemôžu pochopiť, že zrkadlo nevisí na stene,

smeje sa, kým prechádza k jednému zo svietidiel umiestnených po oboch stranách lôžka so širokým dreveným rámom. „Nelákali nás klasické nočné stolíky. Na odkladenie rozčítanej knihy celkom stačí drevený okraj postele, ktorú zmontoval manžel z dielov vyrobených v stolárskej dielni. Na väčšie odkladanie máme predsa šatníkovú skriňu hneď oproti lôžku a dyhovanú komodu so skrytými úchytkami.“


Návšteva v byte pod Urpínom

280606
Daniel Veselský

Interiér ožíva detailami a farebnými akcentami.


Návšteva v byte pod Urpínom

280611
Daniel Veselský

Obklad a dlažba farby limeta, biely náter stien a imitácia dreva wenge na nábytku sú skvelou kombináciou odtieňov a materiálov ich kúpeľne. K vybaveniu patria batérie Kludi, sanita Roca a netypicky 20 centimetrov hlboko do podlahy zapustená vaňa a sprchovací kút: „Vaňu v rohu sme nechceli. Pri takejto dispozícii sa sem elegantne vošiel aj sprchpovací kút. Aby sme mohli zapustiť vaňu a nainštalovať sprchovací kút, museli sme dodatočne vysekávať 25 centimetrov betónovej podlahy. Samozrejme, s prepočtom a odobrením statika.“ Kúpeľňa nás zvlášť očarila.

Krátky dovetok  

Byt sa na pohľad javí oveľa väčší, ako ho v skutočnosti postavili. Tomuto dojmu pomáha nielen viacero okien, ale aj vhodne vyriešená dispozícia priestoru. Napriek striedaniu podláh – keramickej v predsieni a kuchyni, dyhovanej z orechového dreva v spoločenskej časti bytu a plávajúcej s povrchom imitujúcim brezové drevo v izbách sa efekt voľného priestoru nevytráca. Jednotlivé miestnosti na seba nadväzujú dizajnom nábytku a pokojnou farebnosťou.

Návrh a realizácia interiéru: Space Studio Design Banská Bystrica, (www.spacestudio.sk)
Návrh projektu bytu: 06/2007
Termín dokončenia: 02/2008
Plocha bytu: 110 m2
Plocha terasy: 19 m2
Atypy na mieru: stolárske výrobky na mieru zhotovili z MDF podľa návrhu Space Studio Design Banská Bystrica
Typové zariadenie: sedačka a kreslá značky Domark, svietidlá Sforzin a IKEA, stoličky Calligaris, spotrebiče BOSCH, fragranitový drez, batéria a digestor značky Franke
Predsadená stena zo sadrokartónu: špeciálna štruktúrovaná štuková omietka – autorsky realizoval pán Vydra, absolvent Fakulty vývarných umení Akadémie umení, (
www.stenadesign.sk)
Urobili si sami: osvetlenie narezané z klimatizačných rúr a pod matovaným sklom atypicky osadené do sadrokartónového podhľadu v chodbe, bezrámové konštrukcie šatníkových dverí s lesklými plochami plexiskla podlepeného farebnou fóliou, montáž závesného kovania bez drážok v podlahe pre posuvné dvere šatníkov a vstupov do izieb, textilné aplikácie z látok
IKEA na krídlach posuvných dverí do spálne a detskej izby, lôžko v spálni
Výtvarné diela: Ladislav Škovran, Jozef Stančík

 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva urpín
Zdieľať článok

Diskusia