Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

15. 05. 2008
Zdieľať

Novopečený obytný celok v Petržalke mal šťastie na blízkosť lesa a tiché prostredie. Kým ho však skolaudovali, nejeden budúci majiteľ zmenil názor na dispozíciu svojho nového bytu. V prípade nášho bytu architektka navrhla pôdorys dvakrát. Keď sa začalo rozmýšľať a plánovať, mal to byť nový domov najviac pre dvoch obyvateľov. Nakoniec sa výkresy a realizácia podriadili životu štvorčlennej rodiny…

K takému rozhodnutiu sa skôr či neskôr prepracuje väčšina z nás; aj ten najnezávislejší sťahovavý jedinec sa jedného dňa chce usadiť. Mladý muž, ktorého cez týždeň úplne pohltia pracovné povinnosti dozrel do veku, keď si už nevedel predstaviť, že by nebýval vo vlastnom. Bratislavská Petržalka vie napriek neblahej povesti svojimi novostavbami prilákať aj náročných hľadačov zaujímavého bývania. V tomto prípade to bolo o to jednoduchšie, že Ján je presvedčeným Petržalčanom, ktorému sa zo sídliska nechcelo.


Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149239
Daniel Veselský

Byt, ktorý sa mal stať jeho domovom, sa nachádza v ramene bytového domu, z ktorého je výhľad na zeleň; vzácny to úkaz v sídliskových končinách. Architektúra skeletového objektu, do ktorého sme nazreli, je sympatická tým, že sa neťahá do výšky, ale naopak – rozložila sa dlhými podlažiami vo dve strany sveta. Projekt nasmeroval byty tak, aby mali svoju tvár obrátenú na slnečnú stranu. Chrbtom sa väčšina z nich usadila na pavlačiach. Tá, ktorou sme prechádzali, sa ťahá pozdĺž severnej strany objektu postaveného z tehál. „Pavlač má svoje čaro, ale domáci by boli radšej, keby ju architekti dali zaskliť aj v časti, z ktorej sa vchádza do tohto bytu. Keď je veterné počasie, tak zakrátko nafúka do predsiene všetok prach spred vonkajších dverí. Vtedy im iné neostáva, len poriadne zatvárať. A časom sa snáď dohodnú s ostatnými vlastníkmi na dodatočnom zasklení,“ začínam rozhovor s architektkou, kým sa snažíme prejsť malou predsieňou do bytu. Ak budú takto vyzerať aj ostatné miestnosti, bude to dosť nepraktické bývanie, pomyslím si a čakám, čo bude ďalej…


Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149240
Daniel Veselský

Bytík najväčší na svete

… a stalo sa! Naozaj som si nevedela predstaviť, že malý byt môže mať takto veľkoryso vyriešený priestor. Za malou predsieňou štvorcového pôdorysu so šatníkovou skriňou nasledovalo prekvapenie: hneď za dverami sa byt bez varovania otvára do voľnej dispozície. Tá sa ťahá od kuchynskej zóny pozdĺž pôdorysu obývačky až k zasklenej ploche balkónových dverí. Voľná dispozícia bytu s obytnou plochou hoc aj 60 štvorcových metrov robí zázraky! Nech sme sa obzerali akokoľvek, nemohli sme uveriť, že na takej malej ploche možno vyčariť pocit priestranného interiéru.


Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149241
Daniel Veselský

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Architektke sa podarilo príjemne a funkčne rozdeliť spoločenský priestor na oddychovú časť zariadenú pohodlnou sedacou súpravou a jedálenským kútom. Spoločenskú časť predeľuje vysunuté rameno súbežnej kuchynskej linky so zabudovaným varným centrom. Počas varenia možno sledovať dianie v obývačke alebo aj program na televíznej obrazovke. O chrbát kuchynskej linky sa spôsobne opiera jedálenský stôl, ktorý uprednostnili pred módnym barovým pultom. Býva tu rodinka, ktorá si potrpí na spoločné stolovanie. Dojem umocňuje laminátová podlaha vylepšená dyhou v celom pôdoryse otvoreného priestoru.


Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149244
Daniel Veselský

Dobre, ale budeme štyria

„Pôvodne to malo byť bývanie pre mladého muža, ktorý žije svojou prácou a potrebuje nekomplikovaný dynamický domov. Moje realizácie poznal už predtým. Páčili sa mu, a tak ma oslovil, či by som mu nenavrhla takéto zariadenie do vtedy ešte rozostavanej bytovky. Bola to tá správna situácia, keď nevyhovujúci návrh pôvodného projektu bol ešte len na papieri. Nebolo treba búrať, ale stačilo včas predložiť projekt dispozície dodávateľskej stavebnej firme,“ vysvetľuje Ing. arch. Margita Kubišová. „Byt som navrhla podľa Jánových požiadaviek. Po dlhšej odmlke sa ozval, že budú malé zmeny. Netrvalo dlho a vyšiel s farbou von. Budú tu vraj bývať štyria. Stáva sa, že klient mení počas realizácie názor na bývanie, ale toto bola zásadná zmena. Veď do osadenstva domácnosti pribudne mladá žena a hneď aj s dvoma synmi. Škôlkar a školák potrebujú detskú izbu! Tak sme museli dispozíciu miestností premyslieť nanovo. Spálňa už nemohla byť spálňou rodičov, ale detskou izbou. Táto miestnosť ešte nejestvovala a mala už svoju históriu.


Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149243
Daniel Veselský

Neviem prečo, ale originálny projekt ju pasoval za obývačku, aj keď na lodžiu sa vychádza z vedľajšej miestnosti. Vo chvíli, keď sme sa dohodli, že tu sa bude spať, sme miestnosť o niečo zmenšili a získanú plochu pôdorysu prisúdili susednej budúcej obývačke. No a potom sme sa museli rozhodnúť, kam s rodičovskou spálňou. V tejto situácii sa zhostila novej úlohy menšia miestnosť s oknami alebo skôr okennými priezormi obrátená k pavlači, do ktorej sme pôvodne plánovali šatník a pracovný kút. Museli sme vymyslieť, ako sem umiestniť manželskú posteľ a vytvoriť dostatok miesta na šatníkovú skriňu. Keďže to nešlo inak, ubrali sme časť pôdorysu z kúpeľne. Vo vzniknutom výklenku je teraz taká akurátna skriňa na šatstvo s posuvnými dverami, komplet vybavená poličkami a vešiakmi. Nočné stolíky ešte čakajú na svietidlá… Okná sme zatienili skrátenými japonskými stenami, ktoré sú podvesené na trojkoľajničke. Na rozdiel od zácloniek priestor nezmenšujú…“


Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149247
Daniel Veselský

Chlapci majú izbu

Komoda, ktorú pôvodne kupovali do spálne rodičov, sa stretla s úspechom a hračkami v detskej izbe. Chlapci nadobudli ďalší úložný priestor aj vďaka čiastočnému posunutiu priečky v novom projekte. Vo výklenku za sklenými posuvnými dverami, ktorý takto vznikol, získali malý šatník. „Úžasné bolo, že s Jankom sme sa dohodli na farebnosti a štýle a on sám vedel nájsť doplnky, ktorými si dozariadili interiér. Dokonca aj na tie správne závesy do detskej si vedeli počkať. Dohodli sme sa, že jedna oranžová stena v pestrom priestore detskej izby stačí. Postele a zásuvkovú skrinku v štýle jazdcov Formuly 1 objavil na internete. Bolo úžasne sledovať, ako sa chystá bývanie nielen pre dospelých, ale aj pre chlapcov,“ spomína autorka interiéru.

Architektka a cit pre kompozíciu


Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149248
Daniel Veselský

Z dispozície vyťažili maximum. Byt je aj priestorný a súčasne poskytuje súkromie dospelým i deťom. Samozrejmosťou kvalitného bývania je tiež citlivé narábanie s farbami, materiálmi a povrchmi konštrukcií. Oko v interiéri spoločenskej zóny potešia výtvarne riešené plochy stien: stucco lustro robí pozadie kuchynskej časti, tapeta rozvlnená čiernobielymi pásmi zas jedálenskému stolu pre štyroch a minimalistická skrinkovo-policová zostava sa vyníma na farebnej omietke. „Tapetou som potrebovala kompozične stenu doladiť a opticky oddeliť zelené stucco lustro od červeného náteru. Benátska štuka nie je len dekoračným módnym prvkom, ale zároveň stenu chráni pred vlhkým vzduchom v kuchynskej časti,“ vysvetľuje architektka. Neodolám a dotknem sa steny. „ S nápadom umiestniť takéto skrinky nad nábytkovú zostavu prišiel Ján. Zo štyroch vtipne osadených skriniek sme nechali len tri. Lepšie zapadli do kompozície. Geometria nábytku na mieru sa celkom zlučuje so vzhľadom audio- a videotechniky.


Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149246
Daniel Veselský

Dbali sme aj na detaily: elektrické rozvody sa viedli pod vyššími soklovými lištami, bodové stropné svetlo sme osadili do štvorcového sadrokartónového panelu a prázdne biele plochy nad sedacou súpravou sa čoskoro dočkajú umeleckých čiernobielych fotografií v tenkom hliníkovom ráme.“ Lesky a svetlé plochy zjednocujú a rozjasňujú členitú stenu spoločenského priestoru, ktorá ustupuje do menšieho priestoru. Ten umožňuje pohodlne prechádzať zo spálne i detskej izby do kúpeľne umiestnenej za posuvnými dverami. „Jediné, čo mi predsa len trochu prekáža, je hluk chladničky za stenou našej spálne, ale inak som spokojný. Neľutujem,“ pripomenul sa Ján pri našom odchode.






Návrh interiéru: Ing. arch. M. Kubišová
Stierky, omietky, stucco lustro, dlažby: 4 IMAGE
Nábytok v kuchyni, šatníky, podlahy, interiérové dvere, posuvné dvere: Z.O.P. interiér












Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149249


Ako byt pre dvoch prichýlil rodinu

149250

Pôvodný pôdorys:
1 – vstupná chodba, 2 – WC, 3 – kúpeľňa, 4 – šatník, odkladací priestor, 5 – spálňa, 6 – obývačka, kuchyňa, 7 – pracovňa
Nový stav:
1 – predsieň, 2 – WC, 3 – spoločná obývačka s kuchyňou, 4 – detská izba, 5 – šatník, 6 – kúpeľňa, 7 – spálňa rodičov

Kategória: Návšteva
Tagy: interiér nábytok návšteva
Zdieľať článok

Diskusia