Komfortná drevostavba s funkčným interiérom popiera lokálne tradície

07. 11. 2018
Zdieľať

Viac než štvrtina Nórov vlastní „hytte“ – drevenú chatu, ktorú využívajú pri lyžiarskych alebo rybárskych výletoch. Manželský pár s dvoma deťmi, „presadený“ zo Spojených štátov do Osla, si nórsky životný štýl tak zamiloval, že si tiež nechal jednu drevenú chatku postaviť. Úctou k tradícii sa ale Američania Scott Young a Christine Griffin Young nenechali priveľmi zviazať. Ich „hytte“ je absolútne komfortná.


Neošetrená borovicová fasáda bude postupne meniť farbu až do strieborného odtieňa, ktorý v zime splynie so závejmi snehu.

2286567
BRUCE DAMONTE


Neošetrená borovicová fasáda bude postupne meniť farbu až do strieborného odtieňa, ktorý v zime splynie so závejmi snehu.


Drevený domček je usadený na vrchole kopca a hľadí do údolia a na jazero Mylla.

Drevený domček je usadený na vrchole kopca a hľadí do údolia a na jazero Mylla.
BRUCE DAMONTE

 

Nórsko očami Američanov

Scott, ktorý pracuje ako geológ, presťahoval svoju rodinu do Osla už pred siedmimi rokmi. Pre všetkých to bola pozitívna zmena, pretože im Nórsko učarovalo. Rodina začala tráviť voľný čas v lete na rybách a v zime na lyžiach a užívať si všetko, čo nedotknutá príroda ponúkala. Bolo teda len otázkou času, kedy sa Scott a Christine rozhodnú nasledovať Nórov a odchádzať z Osla do lesov nielen na pár dní v roku.

Miesto, ktoré si v zalesnenej oblasti Nordmarka na sever od Osla vybrali, leží asi hodinu cesty autom od ich mestského domova. Dostanú sa sem ale i za pár hodín po lesných chodníkoch – v lete na bicykli a v zime na bežkách. Ideálne miesto si zároveň žiadalo ideálne architektonické riešenie. Manželia teda oslovili štúdio Mork-Ulnes so sídlom v Osle i v San Franciscu a začala stavba prázdninového domčeka menom Mylla.


Podľa pravidiel územného plánu mala mať tunajšia stavba sedlovú strechu, architektom sa však podarilo rozdeliť ju na dve časti a vytvoriť pôdorys v tvare veterníka, vďaka čomu vznikli dve terasy chránené pred vetrom.

Podľa pravidiel územného plánu mala mať tunajšia stavba sedlovú strechu, architektom sa však podarilo rozdeliť ju na dve časti a vytvoriť pôdorys v tvare veterníka, vďaka čomu vznikli dve terasy chránené pred vetrom.
BRUCE DAMONTE


Otvorenosť a zákutia Cieľom architektov bolo vytvoriť kompaktný otvorený priestor, v ktorom však bude miesto aj na súkromné zákutia. Príležitosť na to dáva i strop, ktorý dosahuje výšky od 2,4 m až do 4,3 m.

Otvorenosť a zákutia Cieľom architektov bolo vytvoriť kompaktný otvorený priestor, v ktorom však bude miesto aj na súkromné zákutia. Príležitosť na to dáva i strop, ktorý dosahuje výšky od 2,4 m až do 4,3 m.
BRUCE DAMONTE

Kuchyňa plynulo prechádza do jedálne vďaka kuchynskému ostrovu, ktorého predná časť slúži ako jedálenská lavica.

Centrom domu je denný priestor, na ktorý nadväzujú spálne umiestnené v troch samostatných „krídlach”. Aj tu však pokračuje otvorenosť priestoru.


Detskú izbu tvoria poschodové postele a rozširuje ju aj priestor nad kúpeľňou, kde architekti navrhli herňu.

Detskú izbu tvoria poschodové postele a rozširuje ju aj priestor nad kúpeľňou, kde architekti navrhli herňu.
BRUCE DAMONTE

„Pôdorys v tvare veterníka vychádza zo špecifík miestnej klímy, z prianí majiteľov oddeliť spálne tak, aby sa zaistilo súkromie, a zo snahy ponúknuť z každej miestnosti unikátny výhľad. V tomto ohľade je budova veľmi priamou odozvou na kontext, v ktorom vznikla.“

Lexie Mork-Ulnes, architektka

„Ako Američania sme nemali žiadne predpojaté predstavy o tom, ako by mala „hytte“ vyzerať, či ako by mala fungovať. Preto sme dali architektom plnú dôveru a jediné požiadavky, ktoré sme mali, sa týkali zariadenia,“ vysvetľuje Christine.

Pre architektov bolo výzvou pretvoriť tradičnú, primitívne vybavenú stavbu s pôdorysom rozčleneným na maličké miestnosti sústredené pozdĺž chodby na moderne vybavený prázdninový dom, ktorý by si síce zachoval svoju úžitkovú funkciu a kompaktnosť, pôsobil by však veľkorysejším a lepšie usporiadaným dojmom. Na 84 m² sa im podarilo poskladať tri dostatočne veľké spálne, obývačku, kuchyňu a dve plne vybavené, hoci malé kúpeľne. 


Spálne sú súčasťou jednotného priestoru chaty a zároveň sú od dennej časti oddelené hmotovými blokmi – blok, v ktorom je vsadený kozub, šatník a kúpeľňa, vytvára súkromie aj komfort hlavnej spálne.

Spálne sú súčasťou jednotného priestoru chaty a zároveň sú od dennej časti oddelené hmotovými blokmi – blok, v ktorom je vsadený kozub, šatník a kúpeľňa, vytvára súkromie aj komfort hlavnej spálne.
BRUCE DAMONTE

„Chceli sme vytvoriť čistý a jednoduchý interiér, preto sme v celom dome použili iba dva materiály – bielenú borovicovú preglejku a betón.“

Lexie Mork-Ulnes, architektka

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Dvere do spální sú riešené veľmi zaujímavo (napr. aj dvere do hlavnej spálne na obrázku vľavo). Sú vyrobené z rovnakej preglejky ako steny, a ak sú otvorené, do steny aj zapadnú a okoloidúci ich vlastne nevníma. Nad dverami je sklo, ktoré zabraňuje prenosu zvuku medzi miestnosťami, ale zároveň necháva celému priestoru plynulú kompaktnosť.

Dvere do spální sú riešené veľmi zaujímavo (napr. aj dvere do hlavnej spálne na obrázku vľavo). Sú vyrobené z rovnakej preglejky ako steny, a ak sú otvorené, do steny aj zapadnú a okoloidúci ich vlastne nevníma. Nad dverami je sklo, ktoré zabraňuje prenosu zvuku medzi miestnosťami, ale zároveň necháva celému priestoru plynulú kompaktnosť.
BRUCE DAMONTE

„Domček je taký malý, že sme chceli vytvoriť čo najviac multifunkčný nábytok. Kuchynský ostrov je zároveň i lavicou k jedálenskému stolu, všetky postele majú úložný priestor, miesto nad kúpeľňou sa využíva ako herňa pre deti.“

Lexie Mork-Ulnes, architektka

Martinin pohľad

Pôvabný domček poskytuje všetko, čo rodina potrebuje pri svojich výpravách za dobrodružstvom. Priestor je príjemne prepojený a funkčne členitý. Každý centimeter je využitý na maximum. Páči sa mi jednoduchosť a premyslenosť zariadenia, ktoré poskytuje vysoký užívateľský komfort po celý rok. K domu patrí i sauna, ktorú rodina využíva po lyžiarskych výletoch na prehriatie organizmu. Možno im len závidieť. 

AUTORI PROJEKTU

Casper Mork-Ulnes a Lexie Mork-Ulnes, architektonické štúdio Mork Ulnes Architects

morkulnes.com

 

drevená chata

úžitková plocha: 84 m²

lokalita: jazero Mylla, Nórsko

TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: BRUCE DAMONTE
ZDROJ: časopis Môj dom 10/2018

Kategória: Návšteva
Tagy: chaty drevené domy drevodomy drevostavba
Zdieľať článok

Diskusia