Namiesto chaty pri priehrade pohodlný dom na trvalé bývanie

13. 07. 2020
Zdieľať

Z pôvodne chatovej oblasti pri Slapskej priehrade sa pomaly stáva rezidenčná osada. Pribúdajú nové rodinné domy, ktoré majú funkciu trvalého bývania. Moderný rodinný dom z dielne štúdia Stempel & Tesar architekti vznikol na mieste pôvodnej chaty.

Pôvodná rekreačná stavba v Slapoch majiteľom nevyhovovala kvôli dispozičným i technickým vlastnostiam. Riešením bola výstavba úplne nového domu, ktorý však zachováva pôvodnú pôdorysovú stopu chaty.

chata s vonkajšou terasou

Zdroj: Filip Šlapal

Architekti dispozíciu prirodzene prispôsobili svahu a terénnemu zlomu, na ktorom stavba stojí. Hlavný vstup do domu je v hornom poschodí, kde sa nachádzajú spálne. S pozemkom je spojený farebne zvýraznenou oceľovou lávkou. Hneď v zádverí sú schody na nižšie podlažie, ktoré vás zavedú do dennej zóny domu – obytného priestoru s kuchyňou. Táto časť je veľkolepo presklená, nadväzuje na ňu vonkajšia terasa s pergolou a južná záhrada.

Prečítajte si tiež
Moderná drevená chata pod Tatrami plná svetla

Konštrukcia domu

„Konštrukciu domu tvoria masívne drevené panely s tepelnou izoláciou minerálnou vatou a prevetrávanou medzerou za veľkoformátovým obkladom. Tento obklad je z cementovláknitých dosiek. S antracitovým odtieňom fasády kontrastuje svetlé drevo okenných rámov a pergoly, rovnako aj žltý lak oceľovej lávky. Výraz interiéru dodávajú predovšetkým priznané smrekové panely,“ konkretizujú architekti.

vstup do chaty pomocou lávky

Zdroj: Filip Šlapal

Smrekové panely, biela a antracitová

Zaujali nás viaceré praktické i estetické detaily. Napríklad horizontálne okno za pracovnou doskou kuchynskej linky, na mieste, kde sme zvyknutí na zástenu alebo obkladačky. Okrem funkcie vetrania, priestor presvetľuje. Kontrast farieb a materiálov nájdete aj v interiéri. Smrekové panely zmäkčujú prísnosť bielej a antracitovej. Dokonca i schody sú antracitové.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

V hornom podlaží, kde sú spálne, rozdeľuje chodba priestor na dve časti. Je presvetlená vertikálnym oknom na jej konci. Interiér sceľujú tmavé drevené podlahy.

obývacia izba s kuchyňou a jedálňou

Zdroj: Filip Šlapal

Rodinný dom pri Slapskej priehrade

Architektonické štúdio: Stempel & Tesar architekti
Autori: Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Projekt a realizácia: 2016 až 2019
Lokalita: Slapy
Pozemok: 390 m2
Obstavaný priestor: 429 m3
Zastavaná plocha: 72 m2
Úžitková plocha: 95 m2

Prečítajte si tiež
Jednoduchá víkendová chata reprezentuje dokonalé miesto pre relax

Sabína Zavarská
Foto: Filip Šlapal

Kategória: Návšteva
Tagy: chaty rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia