Premyslený minimalistický dom, ktorý bezpochyby vyčnieva z radu

15. 03. 2019
Zdieľať

Kopcovitá krajina s malebnými údoliami nie je pre Lotyšsko práve typická. K čarovnému miestu nad riekou Gauja preto pristupovali architekti s o to väčšou úctou a snažili sa maximálne využiť jeho potenciál. Premyslená minimalistická stavba, sklenené steny neobmedzujúce výhľad a priam puristický interiér dovolili okolitej prírode rozohrať predstavenie, ktoré nikdy neomrzí.


Obývačka sa otvára až do horného podlažia. Po efektnom schodisku sa vychádza na vnútornú betónovú galériu, z ktorej je prístupná pracovňa a hlavná spálňa s terasou.

Obývačka sa otvára až do horného podlažia. Po efektnom schodisku sa vychádza na vnútornú betónovú galériu, z ktorej je prístupná pracovňa a hlavná spálňa s terasou.
MĀRIS LOČMELIS, INGUS BAJĀRS

Interiér celého domu je riešený jednoducho a necháva vyniknúť krásu okolitej krajiny. Aby si majitelia mohli po celý rok užívať komfort aj nerušený pohľad na meniacu sa prírodu, bol v projekte využitý fasádny systém Schüco s trojitým zasklením a špičkovými tepelnoizolačnými parametrami.

 


Tri úrovne. Spodné podlažie, ktoré je pred pohľadmi z prístupovej cesty skryté, slúži na voľnočasové aktivity a saunovanie. Relaxačnú zónu dopĺňa vínna pivnica a veľká terasa s bazénom. Na prízemí – vstupnej úrovni domu – sa nachádza rozsiahla denná zóna a dve izby pre hostí. Najvyššie podlažie je vyhradené na súkromné priestory majiteľov.

Tri úrovne. Spodné podlažie, ktoré je pred pohľadmi z prístupovej cesty skryté, slúži na voľnočasové aktivity a saunovanie. Relaxačnú zónu dopĺňa vínna pivnica a veľká terasa s bazénom. Na prízemí – vstupnej úrovni domu – sa nachádza rozsiahla denná zóna a dve izby pre hostí. Najvyššie podlažie je vyhradené na súkromné priestory majiteľov.
MĀRIS LOČMELIS, INGUS BAJĀRS

Vila sa vďaka rozsiahlym veľkoplošným zaskleniam doslova otvára do údolia. Orientácia zasklených plôch na juh a západ zároveň prispieva k priaznivej energetickej bilancii obvodového plášťa aj k maximálnemu využitiu denného svetla

Tri materiály – pohľadový betón, sklo a subtílne hliníkové konštrukcie – charakterizujú celú stavbu. Kým na dvoch spodných poschodiach sa v estetickom aj praktickom rytme striedajú plochy betónu a skla, tretie (najvyššie) podlažie je zámerne odlišné – zasklená konštrukcia s tenkými kovovými rámami tu umožňuje 270° panoramatický výhľad.

V súlade s krajinou

Architekti z kancelárie Outofbox vytvorili dom, ktorý bezpochyby vyčnieva z radu, zároveň však rešpektuje okolitú prírodu. Stavba je zasadená do príjemnej kopcovitej krajiny neďaleko mesta Cēsis na severe Lotyšska. Tento stredoveký prístav leží na rieke Gau­ja, podľa ktorej je pomenovaný aj tunajší národný park – Gauja National Park. Architekti si boli dobre vedomí výnimočnosti tohto miesta, a tak rodinný dom navrhli s ohľadom na krajinu a topografiu stavebnej parcely.

Orientácia svahu a zapustenie do strmého terénu nad riekou priam nabádali dať mu na každej strane inú tvár: aby zaistili súkromie, z prístupovej cesty vidno dom len čiastočne a fasáda je na tejto strane najmenej transparentná, naopak, juhozápadne orientovaná strana vily sa otvára do údolia a na všetkých troch podlažiach tu dominujú rozsiahle veľkoplošné zasklenia. 


Rafinovaná jednoduchosť a starostlivý výber materiálov sú základné znaky interiéru celého domu. Pocit útulnosti a pohodlia navodzuje dubové drevo na podlahách či oheň horiaci vo veľkom kozube. Prispieva k nemu aj koncept osvetlenia, ktoré možno ovládať cez smartfón – kombinuje skryté prvky inštalované v stenách s líniovými svietidlami a umožňuje vytárať rôzne svetelné scény.

Rafinovaná jednoduchosť a starostlivý výber materiálov sú základné znaky interiéru celého domu. Pocit útulnosti a pohodlia navodzuje dubové drevo na podlahách či oheň horiaci vo veľkom kozube. Prispieva k nemu aj koncept osvetlenia, ktoré možno ovládať cez smartfón – kombinuje skryté prvky inštalované v stenách s líniovými svietidlami a umožňuje vytárať rôzne svetelné scény.
MĀRIS LOČMELIS, INGUS BAJĀRS

Hoci je stavba maximálne zasklená, architektom sa podarilo splniť požiadavky nízkoenergetického štandardu. Kľúčom k úspechu bol kompaktný kubický tvar s optimálnym pomerom fasád k obytnej ploche a využitie špičkového tepelnoizolačného fasádneho systému Schüco s trojitým zasklením. Orientácia zasklených plôch na juh a západ pritom prispieva k priaznivej energetickej bilancii obvodového plášťa a tiež k maximálnemu využitiu denného svetla, nároky objektu na spotrebu energie znižujú aj solárne kolektory umiestnené na streche.


Z hlavnej spálne na najvyššom podlaží sa vychádza na drevenú terasu. Naskytá sa z nej nádherný výhľad ponad koruny stromov do údolia rieky Gauje.

Z hlavnej spálne na najvyššom podlaží sa vychádza na drevenú terasu. Naskytá sa z nej nádherný výhľad ponad koruny stromov do údolia rieky Gauje.
MĀRIS LOČMELIS, INGUS BAJĀRS


Premyslený minimalistický dom, ktorý bezpochyby vyčnieva z radu

2362313
MĀRIS LOČMELIS, INGUS BAJĀRS

 

AUTORI

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Stavbu navrhli architekti z ateliéru OUTOFBOX Architecture so sídlom v Rige (Lotyšsko), na interiéroch s nimi spolupracovalo štúdio Lolot design.

rodinný dom novostavba

počet podlaží 3

obytná plocha 280 m²

lokalita Cēsis, Lotyšsko

TEXT: MARTINA PAULOVÁ v spolupráci s firmou Schüco International KG
FOTO: MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: hliníkové konštrukcie minimalistický štýl moderné domy pohľadový betón rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia