Prístavba kuchyne: 5 krokov k presvetlenému priestoru, ktorý vyhovuje celej rodine

20. 05. 2020
Zdieľať

Rekonštrukcia zle postavenej prístavby znamenala pre Ellie a Nicka možnosť vytvoriť nový, na mieru šitý priestor pre rodinu a pre dvoch ušatých miláčikov.

Ellie a Nick mysleli pri plánovaní novej kuchyne aj na svojich troch drobcov – ročnú dcéru Tiu a dva domáce králiky. Dvojica chcela priestor, ktorý by zajkom dovoľoval voľne sa túlať po dome a ktorý by sa navyše dal prispôsobiť v prípade, že sa rodina rozrastie.

S pomocou štúdia Nimtim vznikol projekt prístavby, ktorá je plná svetla a ktorá vyhovuje všetkým členom rodiny. Sú tu šikovné nápady, ako sú dvierka pre králiky, ale aj milé osobné úpravy, napríklad odtlačky nožičiek ich dcérky vsadené medzi obkladačky. Ellie nám prezradila, ako kuchyňa ich snov vznikala.

kuchyňa pred rekonštrukciou

Kuchyňa pred rekonštrukciouChris Nook

Krok prvý

Svižný začiatok

„Keď sme tento dom kúpili, mal naozaj veľa nedostatkov,“ hovorí Ellie. „Okná neboli funkčné, takže sa nedali otvoriť či zavrieť. Bola tu malá prístavba, ktorú zrealizoval predchádzajúci majiteľ, no bola postavená zle. Strecha bola v zlom stave a my sme sa obávali, že nám bude do domu zatekať. Bolo teda potrebné opraviť množstvo vecí, preto sme sa rozhodli, že všetko prerobíme od základu tak, aby sme získali presne taký priestor, aký sme chceli.

Na internete sme si našli projekty, ktoré sa nám páčili, a kontaktovali sme tiež architektov, aby sme získali nejaké nápady a približnú predstavu o cene. Architekti zo štúdia Nimtim, s ktorými sa stretol Nick, sa stali jasnými víťazmi nášho ‚výberového konania‘, pretože sa mu veľmi páčil ich pes! Všetko však nakoniec hovorilo za spoluprácu práve s nimi. Páčil sa nám ich štýl, prístup a tiež ľudia, ktorí tu pracujú.“

prístavba domu

Chris Nook

Krok druhý

Plán akcie

„Presne sme vedeli, čo chceme, no nevedeli sme, ako to dosiahnuť a aké materiály použiť. Potrebovali sme niečo, čo by zabránilo králikom ohrýzať lišty a hrany – to bol problém v predošlých nehnuteľnostiach – a chceli sme otvorený priestor, aby sme ich mohli mať na očiach. Architekti z Nimtim nám ukázali príklady toho, čo by mohlo fungovať, a s ich pomocou sme skúšali rôzne spôsoby usporiadania, až kým sme nenašli taký, do ktorého sme sa zamilovali.

Chceli sme, aby dubová podlaha s tradičným vzorom nadviazala na históriu domu, pomocou odhalených trámov sme zas navodili pocit útulnosti. Priestor musel byť zároveň svetlý a vzdušný. Nie sme Briti, takže nie sme zvyknutí na nedostatok denného svetla. Povedali sme si, že chceme mať v dome toľko svetla, koľko ho len bude možné do priestoru dostať. Preto sme zvolili strešné okná a veľké zasklené posuvné dvere.“

otvorený priestor po rekonštrukcii

Chris Nook

Krok tretí

Spomalenie tempa

„Vďaka tomu, že sme spolupracovali s architektmi zo štúdia Nimtim a neboli sme na projekt sami, počas celého procesu sme sa cítili omnoho bezpečnejšie a uvoľnenejšie. Viac než radi sme preto za služby architektov zaplatili – tým, že nás viedli, zbavili nás totiž obrovského stresu.

V každom projekte narazíte na neplánované veci, tak to jednoducho chodí. Hlavne sme však o veciach dostatočne dlho premýšľali, takže každý kompromis, ktorý sme museli urobiť, bol premyslený a odôvodnený. Jedna vec, ktorú ale dnes ľutujeme, je, že sme do renovácie nezahrnuli aj záhradu. Chceli sme, aby bolo všetko čím skôr dokončené a mohli sme sa nasťahovať, záhradu sme preto plánovali upraviť vo vhodnejšej chvíli. Teraz si ale uvedomujeme, že by bolo jednoduchšie urobiť všetko naraz a ušetriť si tak ďalšie starosti, navyše by sme mohli interiér s exteriérom pekne prepojiť.“

otvorený priestor v jedálni

Zachovanie otvoreného priestoru v celej dennej časti umožňuje Ellie dozerať na malú Tiu aj na králiky Rocca a Flannie, či už pri varení, alebo pozeraní televízie.Chris Nook

Krok štvrtý

Premyslené detaily

„V jednom z projektov, ktoré nám v štúdiu Nimtim ukázali, boli obkladačky vyrobené na zákazku. Nick sa na mňa pozrel a povedal: ,Veď ty si keramička, mohla by si vyrobiť nejaké zaujímavé obkladačky ku kuchynskému ostrovu.‘ Aspoň som mala čo robiť, keď bola Tia v škôlke, takže som sa doma nezbláznila! V niektorých obkladačkách máme odtlačené stopy jej nožičiek. Vytvorili sme aj tento priestor, aj ju, takže to bol pekný spôsob, ako oboje prepojiť.

Architekti prišli aj s riešením problému s králikmi – 90 cm nad podlahou je hranica, po ktorú je všetko odolné proti králičím nájazdom. Farba na stene je umývateľná a dubová lišta je zapustená do steny tak, aby ju nemohli ohrýzať. Bolo to finančne podstatne náročnejšie riešenie, ale funguje skvelo – Rocco ani Flannie sa takmer nikdy neobšmietajú popri stenách a navyše je to pekný dekoračný prvok.“

chodba v prístavbe domu

Chris Nook

Krok piaty

Rodinné bývanie

„Pokúšali sme sa vymyslieť, čo by sme mohli urobiť s miestnosťou uprostred dispozície na prízemí. Muselo to byť niečo univerzálne pre prípad, že by sa naša rodina rozrástla. Vznikol z toho priestor, ktorý si prispôsobujeme podľa momentálnej potreby. Cez deň je to obývačka a miestnosť na hranie, keď príde na návštevu naša rodina, zmení sa na izbu pre hostí, možno z nej v budúcnosti urobíme ďalšiu samostatnú izbu.

Moja najobľúbenejšia časť domu je kuchyňa – je tu toho toľko, čo mám rada! Máme tiež veľmi radi terasu, vďaka ktorej môžeme sedieť vonku a užívať si záhradu, aj keď prší. Otvorené priestory nám dali veľkú slobodu. Každý môže robiť, čo chce a čo potrebuje, a ja sa nemusím strachovať o Tiu, pretože ju mám stále na očiach. Prosto vďaka otvorenému priestoru zmizli moje neustále obavy o dieťa… a aj o to, čo robia naše dva nezbedné králiky.“

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

prístavba kuchyne

Chris Nook

Náklady

Náklady na stavbu: 150 000 €
Platba architektonickému štúdiu: 35 000 €
Inštalácia okien: 35 000 €
Nábytok: 5 000 €
Dekorácie: 5 000 €
Celkové náklady: 230 000 €

Profil

MAJITELIA

Ellie, dizajnérka, ktorá sa špecializuje na keramiku a sklo, jej partner Nick, odborník na sociálne médiá, ich ročná dcéra Tia a králiky Rocco a Flannie

NEHNUTEĽNOSŤ

Trojizbový dom v radovej zástavbe v londýnskej štvrti Bermondsey

NÁKLADY

230 000 € na novú prístavbu a renováciu celého domu

Text: Ellen Finch

Preklad a úprava: Lucia Blažiová

Foto: Chris Nook

Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: kuchyne kuchynské linky prístavba domu
Zdieľať článok

Diskusia