Prízemný byt, ktorý rástol a prispôsoboval sa rozrastajúcej rodine

Prízemný byt, ktorý rástol a prispôsoboval sa rozrastajúcej rodine

04. 11. 2014
Zdieľať

Mladý pár sa ešte počas štúdia zabýval v prízemnom byte, ktorý rástol a prispôsoboval sa pribúdajúcim členom rodinky. A tak sa aj dva malé prírastky môžu tešiť z priestoru, ktorý učaroval ich rodičom.

1 + 1 = 4

Tichý byt, ktorý bol v rušnom meste ostrovom sám pre seba. Avšak len dovtedy, kým ho ešte za študentských čias neobjavili Peter a Veronika. Priestranný trojizbový byt na spodnom podlaží terasového bytového domu, otvárajúci sa do súkromnej predzáhradky, stelesňoval všetko, čo si vtedy mladý pár želal.

„Hybrid domu a bytu je však pre našu rodinku ideálny aj po rokoch. V centre mesta, blízko školy, s vlastnou záhradou. Dokázal sa nám prispôsobiť, aj keď sme potrebovali vytvoriť priestor pre našu školáčku, preto nemáme žiadny dôvod uvažovať nad sťahovaním,“ hovorí Peter. Ako sa teda rodinka rozrastala, šikovným premiešaním dispozície pribudla do bytu štvrtá izba, takže obe deti panujú vo vlastnom kráľovstve. Celá rekonštrukcia bola založená na logike, ku ktorej sa estetika pridružila sama od seba. „Ja aj manželka sme boli s nastávajúcimi zmenami stotožnení. Je veľkým šťastím, že máme rovnaký vkus, takže žiadne boje nenastali,“ dodáva s úsmevom Peter. Estetické cítenie však pomohlo tejto rodinke ešte v niečom. Keďže materiály, na ktorých sa zhodli, boli v dostupnej cenovej hladine, ku kŕčovitému šetreniu sa nemuseli uchýliť. Nový domov teda oku lahodí nielen pri pohľade na výsledný priestor, ale aj do peňaženky.

„Je to jednoduché. Nešetrili sme na ničom. Skrátka sme použili materiály a zariadenie, ktoré spĺňali všetky naše estetické aj funkčné požiadavky na to, aby sme sa doma cítili príjemne,“ sumarizuje Peter. Aj keď celý proces trval dlhšie ako obyčajne, keďže architekt je pri práci pre seba na poslednom mieste, po šiestich mesiacoch v rodičovskom tábore sa štvorčlenná rodinka mohla konečne nasťahovať do nového.


Otvorené police kuchynskej linky hýria farbami obyčajných keramických hrnčekov a tanierikov. Obyčajne by skončili ukryté za dvierkami, takto má však kuchyňa originálny šmrnc.

Otvorené police kuchynskej linky hýria farbami obyčajných keramických hrnčekov a tanierikov. Obyčajne by skončili ukryté za dvierkami, takto má však kuchyňa originálny šmrnc.
Peter Jurkovič

Digestor (model štandardne zabudovávaný do vrchných skriniek linky) nad varným ostrovom je šikovne ukrytý v škatuli materiálovo zhodnej s kuchynskou linkou. Zavesený je dostatočne vysoko, takže gazdinke výhľad do obývačky a záhrady nezahatí.

Drevené podlahy zo svetlého dreva ihličnatých stromov sa vhodne dopĺňajú s cenovo dostupnými surovými preglejkami, ktoré sa objavujú ako materiál obkladov, zárubní, dverí či nábytku.


Tabuľová stena slúži deťom, ale aj dospelým, ktorí by deťmi ešte chceli byť.

Tabuľová stena slúži deťom, ale aj dospelým, ktorí by deťmi ešte chceli byť.
Peter Jurkovič

 „Základom rekonštrukcie sa stalo presunutie rodičovskej spálne do dennej časti a kuchyne do pôvodnej priestrannej haly. Keďže sme odstránili dve prebytočné priečky, vstupná hala splynula s obývacou izbou do jedného presvetleného priestoru, v ktorom to žije celé dni, nehovoriac o návštevách našich priateľov.“

Odvážnou výmenou byt nič nestratil, práve naopak. Všetky miestnosti sú radené logicky, centrum diania v podobe dennej časti je doslova srdcom domova, oddeľujúcim izby detí a rodičovskú časť, ktorá vďaka šatníku, samostatnej kúpeľni a WC pôsobí až hotelovým dojmom. Ale prečo nie, veď sú predsa dvaja. Druhá veľkorysá kúpeľňa a oddelené WC prislúchajú dennej časti a detským izbám.


Tmavý otvor, na ktorý upozorňuje sýta tyrkysová farba ostenia, vedie do komory, kde sa okrem potravín ukrýva aj práčka.

Tmavý otvor, na ktorý upozorňuje sýta tyrkysová farba ostenia, vedie do komory, kde sa okrem potravín ukrýva aj práčka.
Peter Jurkovič

Závesné svietidlo nad stolom nemalo pripravený vývod. Zbytočné komplikácie s drážkou na jeho privedenie na správne miesto sú zjednodušené na háčik v strope, na ktorom svietidlo visí. Zapojené je pohodlne do zásuvky v stene.

Pôvodný radiátor bol plne funkčný, takže nebolo potrebné meniť ho. Natretý načerveno sa stal jedným z farebných akcentov priestoru.

Jedálenský stôl je jednou z mála vecí, ktorú mali Peter a Veronika v byte ešte pred rekonštrukciou.


„Večer stačí zatiahnuť roletu, ktorá je zároveň premietacou plochou, a s návštevami alebo len sami dvaja si doprajeme filmové večery,“ vysvetľuje Peter.

„Večer stačí zatiahnuť roletu, ktorá je zároveň premietacou plochou, a s návštevami alebo len sami dvaja si doprajeme filmové večery,“ vysvetľuje Peter.
Peter Jurkovič

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Funkčný návrh skrinky pod televízor vychádza zo základnej myšlienky – aby sa zmestilo všetko, čo sa má. Našlo sa tak miesto na elektroniku, detské knižky, filmy aj zabudnuté hračky.

Magické ok(n)o

Estetika celého bytu sa nesie v duchu „nefarebnej farebnosti“. Všetky plochy sú čierne, biele alebo obložené drevom, sem-tam nejaký farebný akcent. Čo mu však dodáva šťavu, je život a chod domácnosti. Prevažne otvorené úložné priestory bez dvierok, jednoduché police knižníc, regálov a skriniek sú podkladom pre obyčajné predmety, čo bežne ostávajú skryté. Vďaka tejto hre však vznikajú veselé koláže každodenného života, ktoré naplnia priestor nenútenou dávkou farebnosti. Nemenej podstatnú rolu však zohráva svetlo.

A to predovšetkým denné. Pozornosť mu venovali predovšetkým pri zavŕšení obývacej izby smerom do záhrady. Veľkorysé okno dovidí až do kuchyne a počas rekonštrukcie bolo práve tým kľúčovým prvkom, na ktorý nedajú majitelia dopustiť. „Výklenok, ktorý vznikol vďaka hlbokému drevenému parapetu, si cez deň, keď je príjemne vyhriaty slnkom, striedavo užívame my s manželkou na čítanie a deti na hry. 


Do detailu prepracovaný okenný výklenok vniesol do priestoru niekoľko funkcií, ktoré by bez skúseného oka architekta mohli ostať neodhalené.

Do detailu prepracovaný okenný výklenok vniesol do priestoru niekoľko funkcií, ktoré by bez skúseného oka architekta mohli ostať neodhalené.
Peter Jurkovič


Denné svetlo dopadá cez výklenok do vnútorného priestoru po celý deň, príjemne ho presvetľuje a ohrieva drevené časti. Až kým sa vo vhodnej chvíli nezatiahne opona – premietacie plátno.

Denné svetlo dopadá cez výklenok do vnútorného priestoru po celý deň, príjemne ho presvetľuje a ohrieva drevené časti. Až kým sa vo vhodnej chvíli nezatiahne opona – premietacie plátno.
Peter Jurkovič

Denné svetlo dopadá cez výklenok do vnútorného priestoru po celý deň, príjemne ho presvetľuje a ohrieva drevené časti. Až kým sa vo vhodnej chvíli nezatiahne opona – premietacie plátno.


Denné svetlo dopadá cez výklenok do vnútorného priestoru po celý deň, príjemne ho presvetľuje a ohrieva drevené časti. Až kým sa vo vhodnej chvíli nezatiahne opona – premietacie plátno.

Denné svetlo dopadá cez výklenok do vnútorného priestoru po celý deň, príjemne ho presvetľuje a ohrieva drevené časti. Až kým sa vo vhodnej chvíli nezatiahne opona – premietacie plátno.
Peter Jurkovič

Transformácia okna na premietaciu plochu je otázkou niekoľkých sekúnd. Zatemňovacie plátno je určené špeciálne do okna už od výrobcu, ale to, že do otvoru sadlo presne na milimeter, je už prácou skúsených remeselníkov.


Transformácia okna na premietaciu plochu je otázkou niekoľkých sekúnd. Zatemňovacie plátno je určené špeciálne do okna už od výrobcu, ale to, že do otvoru sadlo presne na milimeter, je už prácou skúsených remeselníkov.

Transformácia okna na premietaciu plochu je otázkou niekoľkých sekúnd. Zatemňovacie plátno je určené špeciálne do okna už od výrobcu, ale to, že do otvoru sadlo presne na milimeter, je už prácou skúsených remeselníkov.
Peter Jurkovič

Dom aj byt

Najväčším tromfom, ktorý má byt v rukáve, je fakt, že je v podstate domom. Poloha na prízemí mu nepriniesla obyčajnú lodžiu alebo terasu, ale rovno záhradu. Ovocný sad v nej síce miesto nenájde, ale to manželia ani nechceli. Bohato postačuje, že získali ďalšiu obývaciu izbu pod holým nebom. Teda, aby sme boli presní, pod drevenou pergolou s transparentnou strechou. Vďaka tomu je pódiové sedenie chránené pred náladovým počasím, a zároveň dostáva plnohodnotnú dávku svetla. Ak sa teda návštevníci nevmestia na trojmiestnu sedačku vo vnútri, vonkajšie sedenie je vhodné aj na väčšie oslavy a posedenia. 


Rôzne sedenia v záhrade sú oživením pre návštevy aj deti. Majitelia navyše získali úložný priestor ukrytý v dutej lavici na celú dĺžku fasády.

Rôzne sedenia v záhrade sú oživením pre návštevy aj deti. Majitelia navyše získali úložný priestor ukrytý v dutej lavici na celú dĺžku fasády.
Peter Jurkovič

Drevené pódium terasy sa prispôsobilo stromu, ktorý tam rástol už predtým. 


Výtvarníci či hudobníci? Alebo jedno aj druhé? Hneď niekoľko rôznych hudobných nástrojov napovedá, že rodinka okrem výtvarného nadania ukrýva aj hudobníka.

Nika v spálni rodičov poskytla priestor na zabudovanie malej súkromnej knižnice.
Peter Jurkovič


Výtvarníci či hudobníci? Alebo jedno aj druhé? Hneď niekoľko rôznych hudobných nástrojov napovedá, že rodinka okrem výtvarného nadania ukrýva aj hudobníka.

Nika v spálni rodičov poskytla priestor na zabudovanie malej súkromnej knižnice.


Stenu rodičovskej kúpeľne tvoria dve biodosky hrubé 19 mm. Materiálovo korešponduje s podlahou a majitelia tak navyše ušetrili priestor.

Stenu rodičovskej kúpeľne tvoria dve biodosky hrubé 19 mm. Materiálovo korešponduje s podlahou a majitelia tak navyše ušetrili priestor.
Peter Jurkovič


Dlhá chodba v rámci rodičovskej spálne nie je tmavým tunelom, keďže je presvetlená vďaka oknu v šatníku. Biele skrine splynuli so stenami, a tak sa pohľad pri prechádzaní plynule kĺže až k oknu na konci spálne.

Dlhá chodba v rámci rodičovskej spálne nie je tmavým tunelom, keďže je presvetlená vďaka oknu v šatníku. Biele skrine splynuli so stenami, a tak sa pohľad pri prechádzaní plynule kĺže až k oknu na konci spálne.
Peter Jurkovič

„Či by som niečo zmenil? To by sa dalo donekonečna, ja však nie som fanúšik takéhoto uvažovania. Pri každom projekte je niekoľko riešení a v danom momente sa treba rozhodnúť, ktorou cestou sa vydáme, aby sme mohli robiť rozhodnutia na tých ďalších.“


Konštrukcia drevenej pergoly na terase leží na oceľových profiloch so stĺpikom. Prečo ho teda nevyužiť na zavesenie hojdacej siete? Pravidlo, že niektoré riešenia sa pripomenú aj samy, sa potvrdilo.

Konštrukcia drevenej pergoly na terase leží na oceľových profiloch so stĺpikom. Prečo ho teda nevyužiť na zavesenie hojdacej siete? Pravidlo, že niektoré riešenia sa pripomenú aj samy, sa potvrdilo.
Peter Jurkovič


Prízemný byt, ktorý rástol a prispôsoboval sa rozrastajúcej rodine

1446015
Peter Jurkovič

JRKVC

Peter Jurkovič je architekt pôsobiaci pod značkou JRKVC. V roku 2007 spoluzaložil architektonické štúdio GutGut, ktoré sa časom stáva rozpoznateľnou entitou bratislavskej architektonickej scény. Po rokoch tímovej práce hľadá šťastie a tvorivú slobodu v individuálnej kariére. Od roku 2013 tvorí pod svojím menom a buduje značku JRKVC.
Velehradská 8, 821 08 Bratislava, Slovakia
+ 421 (0) 903 461 380
info@jrkvc.sk, www.jrkvc.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: byty
Zdieľať článok

Diskusia