Rekonštrukcia malého bytu v industriálnom duchu

Rekonštrukcia malého bytu v industriálnom duchu

19. 03. 2013
Zdieľať

Aj keď je nutné pri zariaďovaní vysnívaného bývania sem-tam pristúpiť ku kompromisom, môže nakoniec výsledok stáť za to. Najmä ak kreativite a novým nápadom necháte voľný priebeh a obetujete trocha svojho času hľadaniu tých správnych kúskov.

Autorkou interiéru, ktorý sme navštívili v pražských Vysočanoch, je sama majiteľka. Keď už architektku Oľgu Pokornú a jej partnera prestali baviť podnájmy, rozhodli sa investovať do vlastného bývania. Síce malý, ale rozhodne nie nezaujímavý jednoizbový byt objavili v pavlačovom paneláku z päťdesiatych rokov minulého storočia neďaleko Kolbenky – areálu bývalej továrne ČKD.
 
„Páčila sa mi tunajšia atmosféra priemyselnej štvrte a rozhodla som sa, že ju vložím aj do interiéru,“ rozpráva mladá architektka o zrode prvotnej myšlienky. Keďže má byt pomerne malú rozlohu (50 m2), nezdalo sa jej zmysluplné rozdeľovať priestor na viacero malých častí. S priečkami medzi kuchyňou a väčšou obývacou izbou sa rozlúčili a priestor teraz nepôsobí stiesneným dojmom. Definitívne otvorenie interiéru sa ponúklo po strhnutí podhľadu – surový betónový strop sa odhalil až na kosť. Majiteľkina predstavivosť a odborné skúsenosti tak dostali zelenú.

Úlovok z internetu: multifunkčný kváder plní funkciu predelu, sedačky aj kvetinového stolíka.

Úlovok z internetu: multifunkčný kváder plní funkciu predelu, sedačky aj kvetinového stolíka.
Dano Veselský

„Byt sme zariaďovali postupne, ako prichádzali financie. Podľa toho sme boli niekedy nútení robiť kompromisy,“ vysvetľuje autorka prestavby. Niektoré kusy nábytku tak vznikali na mieru, iné čakali na svoje objavenie v obchodných reťazcoch a na internete.
 

Antikorové retro

Do bytu sa vchádza z priľahlej pavlače. Vo vstupnej chodbe, vymaľovanej načierno, je sotva miesto na otočenie, ale aj tak tu majiteľka vytvorila dostatok miesta svojim milovaným topánkam. Dostali totiž dômyselnú nástennú skrinku. Za dverami s nápisom Toxický odpad sa skrýva malá toaleta prístupná z chodby. Za posuvnými dverami priamo oproti tým vstupným sa už otvára pohľad na celý interiér. Vo výklenku pod oknami otočenými do pavlače kedysi stávala kuchynská linka, teraz tu má svoj výtvarný kútik majiteľka – maliarsky stojan a sedací vak Fatboy. „Veľa času na maľovanie však nemám,“ smeje sa. Uvažuje, že v budúcnosti by tu mohol vzniknúť aj jedálenský kút.

V improvizácii sa často skrývajú netušené možnosti. Z drevených prepraviek natretých nabielo vznikla originálna vinotéka.

V improvizácii sa často skrývajú netušené možnosti. Z drevených prepraviek natretých nabielo vznikla originálna vinotéka.
Dano Veselský

Kuchynskej linke ladenej do rafinovanej čiernej a chladného antikora našli majitelia nové miesto pozdĺž steny hneď pri vchode, za antikorovou chladničkou, ktorá ako elegantne oblečená hosteska dáva ochutnať malý kúsok toho, čo nás čaká počas prehliadky. Pretože kuchynskú linku poňala mladá architektka trochu netradične, vstavané spotrebiče museli zaujať miesto v skriňovej stene oproti linke. Z nej akoby vyrastal barový pult, znova v obligátnej čiernej. Biele barové stoličky s ním ostro kontrastujú, ale zároveň ho vhodne dopĺňajú. „Je dosť vysoký, takže uvažujeme, či ho nenahradíme klasickým stolom,“ vzdychne si domáca pani.

Návrh interiéru so spacím poschodím, ktoré by malo vzniknúť v budúcnosti.

Návrh interiéru so spacím poschodím, ktoré by malo vzniknúť v budúcnosti.
Oľga Pokorná

Oddelená neoddelená

Na kuchynskú a jedálenskú časť voľne nadväzuje obývačka. Oľge sa podaril skvelý ťah, keď tu umiestnila svoj úlovok z internetu – multifunkčný kváder z bielej koženky. Nielenže pôsobí ako deliaci prvok, ale navyše slúži ako odkladacia plocha alebo sedenie pre početnejšiu návštevu. „Mám z neho skutočne veľkú radosť,“ pochvaľuje si.

Celý interiér sa nesie v duchu industriálneho loftu, odrážajúceho prostredie, v ktorom sa objekt nachádza.

Celý interiér sa nesie v duchu industriálneho loftu, odrážajúceho prostredie, v ktorom sa objekt nachádza.
Dano Veselský

Aby hostia nevideli mladému páru doslova až do spálne, vyrástla pred posteľou sadrokartónová priečka. V budúcnosti, keď sa mladá rodina rozrastie, poslúži priečka ako plán B. Majitelia tu chcú totiž pre seba vytvoriť spanie vo výške nad miestom, kde stojí teraz posteľ, čím uvoľnia priestor potomkovi. „Samozrejme, bolo by to dočasné riešenie, kým dieťa trochu vyrastie. Potom by sme si asi našli väčší byt,“ premýšľa mladá žena o budúcnosti.

Za ľahkou priečkou s obrazom sa ukrýva malá spálňa, ktorá je od ostatného priestoru  oddelená aj neoddelená.

Za ľahkou priečkou s obrazom sa ukrýva malá spálňa, ktorá je od ostatného priestoru oddelená aj neoddelená.
Dano Veselský

Jeden priechod do spálne zakrýva priesvitný biely záves, druhý zatiaľ ostáva voľný – ale len dovtedy, kým si domáci pán nájde čas na inštaláciu druhého závesu. Pri stene bližšie k hlavnému chodu dala majiteľka vybudovať vstavanú skriňu a z druhej strany postele, optimálne hneď pod oknom, ostalo miesto na pracovný stôl a malú knižnicu. „Stenu v spálni som pôvodne chcela nechať neomietnutú, hrubú, tehlovú, v duchu industriálneho interiéru, ale tehly boli v takom zlom stave, že ich bolo nutné zakryť,“ vysvetľuje. Z finančných dôvodov Oľga ustúpila aj od plánovaného náteru a zaimprovizovala. Našťastie! Pretože snaha nájsť ekonomické a zároveň efektné riešenie ju priviedla k nápadu nastriekať celú stenu strieborným autolakom. A výsledok? Nedopadlo to vôbec zle! Nakoniec ešte do steny nad posteľou vyryla svoju obľúbenú báseň.

Atmosféru starých továrenských hál dotvára retro radiátor s lamelovým rebrovaním. Interiér dolaďuje ako čerešnička na torte.

Atmosféru starých továrenských hál dotvára retro radiátor s lamelovým rebrovaním. Interiér dolaďuje ako čerešnička na torte.
Dano Veselský

Kúzlo sa ukrýva v detailoch a dobrých nápadoch

Vysočanský byt nás očaril najmä drobnými detailmi, ktoré nenápadne podčiarkujú industriálnu atmosféru celého interiéru. Ide predovšetkým o antikorovú kuchynskú linku, ktorá pripomína vybavenie profesionálnych gastronomických prevádzok. Dobrá voľba, a to nielen z estetického, ale aj z praktického hľadiska. „Vďaka otvoreným policiam viem, kde čo mám, a nemusím nič hľadať,“ pochvaľuje si majiteľka.
Špirálový radiátor s lamelovým rebrovaním sme si na prvý pohľad ani nevšimli, pretože do celého konceptu skvelo zapadá a pôsobí prirodzene. Na druhý pohľad nám však úplne učaroval. „Ide o produkt českého výrobcu radiátorov Isan, ktorý začal tieto radiátory vyrábať v retro dizajne. Nielenže dobre vyzerá, ale hlavne celý priestor spoľahlivo vykúri,“ hovorí Oľga Pokorná, ktorá má slabosť pre tradičný český dizajn. Potvrdzuje to aj retro varná plynová doska od tradičnej českej značky Mora s patinovanými mriežkami a kolekcia antikorových kuchynských spotrebičov ETA.

Kuchynská linka pripomínajúca gastronomické prevádzky, vysoký barový pult vyrastajúci zo steny a doslova na kosť odhalený strop – to sú hlavné dominanty bytu.

Kuchynská linka pripomínajúca gastronomické prevádzky, vysoký barový pult vyrastajúci zo steny a doslova na kosť odhalený strop – to sú hlavné dominanty bytu.
Dano Veselský

Všetky tieto drobnosti svedčia o autorkinom cite pre kombináciu interiérových prvkov a zmysle pre jednotný štýl. Práve vďaka tomu pôsobí byt aj napriek strohému industriálnemu ladeniu ako skutočný domov.

Pôvodný stav
1 – chodba
2 – WC
3 – kuchyňa
4 – kúpeľňa
5 – obývačka

Po rekonštrukcii
1 – chodba
2 – WC
3 – jedáleň
4 – kúpeľňa
5 – obývačka s kuchyňou
6 – spálňa

Pôvodný stav
1 – chodba
2 – WC
3 – kuchyňa
4 – kúpeľňa
5 – obývačka

Po rekonštrukcii
1 – chodba
2 – WC
3 – jedáleň
4 – kúpeľňa
5 – obývačka s kuchyňou
6 – spálňa
Oľga Pokorná

Rekonštrukcia v kocke

Miesto stavby: Českomoravská ulica, Praha
Účel stavby: rekonštrukcia bytu
Investor a autorka: Oľga Pokorná/olOlo, Praha
Projekt: 2011
Realizácia: 2012
Náklady: 23 433 € (vrátane nábytku)
Úžitková plocha: 20 m2
Svetlá výška 3 400 mm
 

Vizitka architektky

Oľga Pokorná (1981) sa narodila v Znojme, vyštudovala Fakultu architektúry ČVUT v Prahe (2008). Potom pôsobila v architektonických kanceláriách KAAMA a LABOR 13, od roku 2010 pracuje v ateliéri KYZLINK.
 
Vybrané realizácie:
2012 interiér recepcie a ordinácie zubnej kliniky Sorriso, Brno
2012 interiér a vizuálny štýl penziónu a reštaurácie Krásny sklep, Nový Šaldorf
2012 rekonštrukcia panelového bytu Praha-Luka
2011 rekonštrukcia podkrovného bytu Praha 3
2010 interiér rodinného domu, Dolní Břežany (v rámci ateliéru Kyzlink)
2010 interiér bytu, Anděl, Praha (v rámci ateliéru Kyzlink)

 

Kategória: Návšteva
Tagy: byte návšteva v
Zdieľať článok

Diskusia