Ukrytý za stromami, chránený vodou a strmými brehmi: Prototyp rodinného domu v Posázaví

20. 12. 2016
Zdieľať

Z jednej strany ukrytý za stromami, z druhej chránený vodou a strmými brehmi. Miestom experimentu s prototypom rodinného domu sa stal bývalý žulový lom v Posázaví, cieľom bolo overiť konštrukčné, typologické a užívateľské vlastnosti. A my vás pozývame na návštevu.


Ukrytý za stromami, chránený vodou a strmými brehmi: Prototyp rodinného domu v Posázaví

1888847
Tomáš Rasl

Dom stojaci na hrane skaly nad jazerom sa nedotkol okolitej zelene, naplno zhodnocuje výhľad na vodnú hladinu a umožňuje prístup na lúku uprostred lesa. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o „obyčajný“ hranol (15 × 15 × 4 m), jeho interiér je navrhnutý omnoho zložitejšie. A naozaj dômyselne – organicky tvarovaný labyrint vnútorného obytného priestoru umožňuje lepšie preslnenie, ale aj výhľady a priehľady z hĺbky dispozície.

Dom nie je ani klasicky založený – architekti sa rozhodli nechať stavbu „levitovať“ nad terénom. Nosný oceľový rošt podopierajú žulové bloky, zvyšky tunajšej ťažobnej aktivity. Na rošte potom stojí konštrukcia domu – stĺpiková drevostavba v systéme „two-by-four“.


Na pohľad jednoduchá stavba sa zrkadlí vo vodnej hladine, odrazy svetla zasa kreslia zaujímavé efekty na stenách interiéru.

Na pohľad jednoduchá stavba sa zrkadlí vo vodnej hladine, odrazy svetla zasa kreslia zaujímavé efekty na stenách interiéru.
Tomáš Rasl


Biela interiéru jednoznačne dominuje – biele sú nielen steny a podlaha, ale aj police, stoličky či lampy. Dokonca aj drevená doska jedálenského stola v centre dispozície je bielená.

Biela interiéru jednoznačne dominuje – biele sú nielen steny a podlaha, ale aj police, stoličky či lampy. Dokonca aj drevená doska jedálenského stola v centre dispozície je bielená.
Tomáš Rasl

Dom v kameňolome od ateliéru A69 – architekti získal nomináciu na Českú cenu za architektúru 2016.

Genius loci – na nezaplatenie

Prototyp rodinného domu dôsledne ctí unikátnosť miesta. Prírodné materiály sa objavujú nielen vo forme neobvyklých „základov“ či drevenej konštrukcie, ale aj v ďalších prvkoch – plochá strecha je riešená ako „zelená“, s vysadenou extenzívnou zeleňou, fasáda je prevetrávaná, z drevených hranolov. Len okná sú hliníkové – materiál vybrali architekti pre jeho špecifické vlastnosti. Vznikla tak posuvná sklenená stena, ktorá umožňuje dokonale prepojiť obytný priestor s vonkajšou terasou na lúke. Princíp trvalej udržateľnosti konceptu navyše podčiarkuje fakt, že celý objekt je demontovateľný a môže tak zmiznúť bez stopy.

„Celý objekt je demontovateľný, môže zmiznúť bez stopy.“

Prokop Tomášek, A69 – architekti

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Namiesto tradičnej sedačky je tu akýsi odpočinkový ostrov – s originálnym výhľadom na neustále sa meniacu prírodu za oknom.

Namiesto tradičnej sedačky je tu akýsi odpočinkový ostrov – s originálnym výhľadom na neustále sa meniacu prírodu za oknom.
Tomáš Rasl

Biela oáza

Farebnosť výhľadov meniaca sa s ročným a denným obdobím, tmavá fasáda a zrkadlová hladina jazera poskytujú obyvateľom dostatok farebných podnetov. Interiér sa drží monochromatickej farebnosti vo variáciách bielej. Nielen steny a podlaha, ale aj zariadenie je vo veľkej väčšine biele. Napriek tomu dom rozhodne nepôsobí sterilne – jeho organická vnútorná kompozícia, všadeprítomné výhľady a priam hmatateľná prítomnosť unikátneho miesta, ktorú možno cítiť v každom bode interiéru, robia z farebných akcentov čisto módnu zbytočnosť. Biela je dobrá!


S citom k prírode. Osadenie domu na žulových blokoch umožnilo ponechať pôvodné brezy aj v tesnej blízkosti stavby. (Pohľad na vstup do domu zo severovýchodu.)

S citom k prírode. Osadenie domu na žulových blokoch umožnilo ponechať pôvodné brezy aj v tesnej blízkosti stavby. (Pohľad na vstup do domu zo severovýchodu.)
Tomáš Rasl


Dôraz na detaily. Architekti zo štúdia A69 sú známi svojím dôrazom na detail – v návrhu i realizácii –, a tak napriek tomu, že stavba bola zhotovená svojpomocou, ani bližší pohľad laickému návštevníkovi túto skutočnosť neodhalí.

Dôraz na detaily. Architekti zo štúdia A69 sú známi svojím dôrazom na detail – v návrhu i realizácii –, a tak napriek tomu, že stavba bola zhotovená svojpomocou, ani bližší pohľad laickému návštevníkovi túto skutočnosť neodhalí.
Tomáš Rasl

Orientácia a vnútorné usporiadanie domu umožňujú využívať všetky časti pozemku – po širokých drevených schodoch sa schádza na severozápadnú terasu v tieni stromov, ktorá je príjemná najmä v lete.

DOM V KOCKE

Prototyp rodinného domu v Posázaví

Autori:  Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig, Michal Nohejl  –  A69 – architekti
Stavebné riešenie: Jan Škopek, Miroslav Fejfar – Omega project
Projekt: 2011 – 2012
Realizácia: 2013 – 2015
Zastavaná plocha: 235 m2
Úžitková plocha: 204 m2


A69 – architekti  Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig

A69 – architekti Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig
archív vydavateľstva JAGA

A69 – architekti

Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig

Troch architektov spája okrem roku narodenia aj ambícia vytvárať autorskú architektúru reagujúcu na miesto, čas a okolnosti svojho vzniku. www.a69.cz

TEXT: Matej Šišolák
FOTO: Tomáš Rasl
ZDROJ: časopis Môj dom 11/2016

Kategória: Návšteva
Tagy: montované domy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia