V malom dvojizbovom byte vytvorili netypické bývanie bez stereotypov

V malom dvojizbovom byte vytvorili netypické bývanie bez stereotypov

21. 10. 2014
Zdieľať

Umelecká duša mladej art directorky Nicole dotvorila charizmatický priestor bytu v starom dome.

Úsmev a svetlo

Zmena miesta, prvý domov a nejasný pohľad naň. Keďže Nicole sa po prisťahovaní do Prahy dlhšie rozhliadala po byte s tou správnou atmosférou, zistila to, čo väčšina umeleckých duší vhodených do víru realitného trhu. Do novostavby cesta nevedie. Nové byty so štandardným výberom materiálov a limitujúcimi dispozíciami, ktoré neposkytujú veľa priestoru na úpravy rukou majiteľa, len ťažko môžu vyhovieť kreatívnej obyvateľke. Avšak priestor s atmosférou 20. rokov minulého storočia, s vysokými stropmi, pôvodnými parketami a množstvom svetla vnikajúcim dovnútra vysokými členenými oknami bol šálkou kávy presne pre Nicole. Uvedomovala si však, že aby do pomerne malého dvojizbového bytu s komplikovanou dispozíciou vniesla poriadok, bude potrebovať viac ako víziu.

Preto sa k slovu dostala dvojica architektov zo štúdia Edit! Ivan Boroš a Juraj Calaj. „Nicole mala veľmi podobné estetické cítenie ako my, čo si overila aj ona sama pri prezeraní našich starších realizácií. Nebála sa preto ponechať priebeh rekonštrukcie skoro úplne v našej réžii. My sme tak mali voľnejšiu ruku ako obyčajne a mohli sme si dovoliť vytvoriť aj takéto naozaj neštandardné riešenie, keďže jej pohľad na bývanie nebol strnulý, práve naopak,“ spomína na úvodné stretnutia Juraj. Slnečný byt na treťom podlaží tak prešiel pomerne radikálnou zmenou, docielenou jednoduchými krokmi. Za obeť padla len jediná priečka, výsledkom čoho je otvorený priestor, pripravený vziať na seba zodpovednosť netypického bytu, schopného prispôsobiť sa náladám a energickému životnému štýlu mladej umelkyne.


Výklenok v stene je snom a často aj jediným prvkom, ktorý rozhoduje o tom, či si majiteľ byt vyberie. Pre Nicole hral pri rozhodovaní nemenej dôležitú úlohu. Stal sa v podstate druhým sedením oproti sedačke pre návštevy a zároveň miestom na akési úniky zo sveta s knižkou v ruke.

Výklenok v stene je snom a často aj jediným prvkom, ktorý rozhoduje o tom, či si majiteľ byt vyberie. Pre Nicole hral pri rozhodovaní nemenej dôležitú úlohu. Stal sa v podstate druhým sedením oproti sedačke pre návštevy a zároveň miestom na akési úniky zo sveta s knižkou v ruke.
Jaroslav Moravec


Úskalia starých bytov sú neoddeliteľnou súčasťou každej rekonštrukcie. V tomto prípade sa prejavili pri zbúraní priečky, ktorú bolo potrebné nahradiť vystužujúcimi profilmi tesne pod stropom. Zamýšľaná jednoliata plocha tak musela byť viditeľne rozdelená, takže vložené teleso kuchyne sa architekti rozhodli ukončiť pod stropom. Toto riešenie je vzdušné a lahodí oku viac ako rušivé spojenie dvoch nerovnobežných línií. Vystužujúci trám zároveň odkazuje na pôvodné členenie bytu, čo je akýmsi rešpektovaním jeho bývalej podoby.

Úskalia starých bytov sú neoddeliteľnou súčasťou každej rekonštrukcie. V tomto prípade sa prejavili pri zbúraní priečky, ktorú bolo potrebné nahradiť vystužujúcimi profilmi tesne pod stropom. Zamýšľaná jednoliata plocha tak musela byť viditeľne rozdelená, takže vložené teleso kuchyne sa architekti rozhodli ukončiť pod stropom. Toto riešenie je vzdušné a lahodí oku viac ako rušivé spojenie dvoch nerovnobežných línií. Vystužujúci trám zároveň odkazuje na pôvodné členenie bytu, čo je akýmsi rešpektovaním jeho bývalej podoby.
Jaroslav Moravec

Dve okná (pôvodne každé umiestnené v samostatnej izbe) sa spojili a stretli v jednom veľkorysom otvorenom priestore.

Stačí, že sa objaví návšteva, a k slovu sa dostane aj tretia funkcia priečky, a to bar ukrytý za padacími dvierkami.

Šikmá priečka skrývajúca kuchyňu dovolila architektom obohatiť priestor spálne o pomerne veľkú knižnicu. Nevložili tam len rozdeľujúcu priečku, ale multifunkčný prvok. 


V malom dvojizbovom byte vytvorili netypické bývanie bez stereotypov

1437697
Jaroslav Moravec


Nábytky sú v drvivej väčšine dielom šikovných stolárov. Vďaka tomu nebol problém esteticky ich zladiť s odtieňom pôvodných parkiet. Architekti na to využili krásu olejovanej brezovej preglejky, ktorá nepotrebuje ďalšie povrchové úpravy. Vyhovovala nielen vďaka prirodzenej kresbe, ale ani nebolo potrebné upravovať jej hrany pri zrezávaní potrebných tvarov. Tie v celom priereze vykresľujú navrstvené jednotlivé vrstvy materiálu.

Nábytky sú v drvivej väčšine dielom šikovných stolárov. Vďaka tomu nebol problém esteticky ich zladiť s odtieňom pôvodných parkiet. Architekti na to využili krásu olejovanej brezovej preglejky, ktorá nepotrebuje ďalšie povrchové úpravy. Vyhovovala nielen vďaka prirodzenej kresbe, ale ani nebolo potrebné upravovať jej hrany pri zrezávaní potrebných tvarov. Tie v celom priereze vykresľujú navrstvené jednotlivé vrstvy materiálu.
Jaroslav Moravec

Oblý tvar koľajníc, po ktorých sú vedené závesy, dodáva priestoru dynamiku a hravosť. To, že v pôdoryse vzniklo viac nepravých uhlov, je vykompenzované variabilitou a nevšednými možnosťami pri umiestňovaní doplnkov.

Takmer žiadne steny

Aspoň ako také – murované. Pôvodná kolmá priečka oddeľujúca obe izby bola pre jednotlivca alebo pár zbytočná. Spôsobovala, že vstupná chodba zaberá miesto, ktoré mohlo byť využité praktickejšie. Architekti sa preto rozhodli, že to zorganizujú ináč. Spojením dvoch izieb vznikol otvorený priestor, ktorý sa mal stať spálňou, kuchyňou a spoločenskou obývacou izbou. „Teleso kuchyne, ktoré sme šikmo vložili do miestnosti, je stopercentne využitým stolárskym prvkom. Na jednej strane sa nachádza kuchynská linka, na druhej strane sme mohli vytvoriť knižnicu točenú do spálne, a akýmsi bonusom je bar s výklopným pultíkom, umiestnený v jej čelnej stene. Táto šikmá línia, končiaca až v chodbe, zároveň každého návštevníka prirodzene uvedie do otvárajúcej sa obytnej časti,“ sumarizuje Juraj.

Žiadna iná pevná bariéra na rozčlenenie nebola potrebná. Na oddelenie nočnej zóny – spálne – vymysleli architekti šikovný trik – závesy na kruhovej koľajnici v strope. Nicole tak má viac ako jednu možnosť, ako priestor využívať. Môže spálňu zakryť pred pohľadmi návštev alebo prebytočným svetlom pri spánku, ale kedykoľvek sa môže rozhodnúť závesy roztiahnuť a ponechať priestor otvorený. Navyše obidve okná sú vždy súčasťou dennej časti, v ktorej slnko nikdy nie je na škodu. „Vytváranie estetického konceptu a dizajnu interiéru prebiehalo už veľmi svižne. Naše nápady Nicole prijala veľmi pozitívne a aj napriek niekoľkým komplikáciám na stavbe sa nám podarilo zladiť niekoľko kúskov, ktoré mala z predchádzajúceho bytu, s pôvodnými drevenými parketami a novými drevenými prvkami nábytku,“ vysvetľuje Juraj.

Azda najkomplikovanejším detailom sa stalo vyrovnanie úrovne podláh. Keďže po odkrytí priečky sa zistilo, že výšky sú rôzne, museli architekti „čarovať“ v tele kuchyne. Výsledok však pôsobí harmonicky, a to aj napriek tomu, že sa im nepodarilo zohnať rovnaký formát parkiet, čo pozornému oku na druhý pohľad neujde. Nicole si uvedomuje, že byt asi nemá na celý život, práve toto jej však umožnilo nezväzovať sa stereotypmi a vytvoriť netypické bývanie otvorené jej ďalšiemu vývoju a náladám.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Nábytky sú v drvivej väčšine dielom šikovných stolárov. Vďaka tomu nebol problém esteticky ich zladiť s odtieňom pôvodných parkiet. Architekti na to využili krásu olejovanej brezovej preglejky, ktorá nepotrebuje ďalšie povrchové úpravy. Vyhovovala nielen vďaka prirodzenej kresbe, ale ani nebolo potrebné upravovať jej hrany pri zrezávaní potrebných tvarov. Tie v celom priereze vykresľujú navrstvené jednotlivé vrstvy materiálu.

Látky na závesy a vankúše si Nicole priniesla z Thajska. Jemné textílie, ktoré v Bangkoku objavila, nemali presne určený spôsob využitia, v novom byte sa však postarali o výslednú atmosféru nielen pri predelení miestností, ale aj ako záverečná bodka v podobe farebných vankúšov.
Jaroslav Moravec


Nábytky sú v drvivej väčšine dielom šikovných stolárov. Vďaka tomu nebol problém esteticky ich zladiť s odtieňom pôvodných parkiet. Architekti na to využili krásu olejovanej brezovej preglejky, ktorá nepotrebuje ďalšie povrchové úpravy. Vyhovovala nielen vďaka prirodzenej kresbe, ale ani nebolo potrebné upravovať jej hrany pri zrezávaní potrebných tvarov. Tie v celom priereze vykresľujú navrstvené jednotlivé vrstvy materiálu.

Pohyblivé kúsky nábytku architekti vyberali spolu s majiteľkou prevažne zo sortimentu IKEA. Výnimkami sú pôvodné retro úlovky, ktoré bytu dodávajú osobitý šmrnc a podčiarkujú atmosféru starej budovy. 


4 zóny v jednom priestore. Z predsiene sa vďaka šikmine prirodzene prechádza cez kuchyňu a jedáleň do obývacej izby, ktorá susedí so spálňou, ukrytou za chrbtom kuchyne. Tri časti – kuchyňa, jedáleň a obývacia izba sú plošne dominantné, no umožňujú spálni začleniť sa do tohto celku alebo ostať nepozorovane ukrytou za závesom.

4 zóny v jednom priestore. Z predsiene sa vďaka šikmine prirodzene prechádza cez kuchyňu a jedáleň do obývacej izby, ktorá susedí so spálňou, ukrytou za chrbtom kuchyne. Tri časti – kuchyňa, jedáleň a obývacia izba sú plošne dominantné, no umožňujú spálni začleniť sa do tohto celku alebo ostať nepozorovane ukrytou za závesom.
Jaroslav Moravec

Posuvné dvere v rámci stolárskeho kubusu sú súčasťou predsiene a slúžia na oddelenie šatníka a hygienického jadra. Vďaka tomu, že sa materiál preglejky stal súčasťou oboch priestorov – kuchyne aj predsiene –, pôsobia vizuálne prepojenejšie.

Podlahy sa podarilo architektom elegantne spojiť aj napriek rozdielnym rozmerom a odchýlkach v odtieni. Väčšina tohto švu je však schovaná pred okom pozorovateľa pod kuchyňou.


Podlahy v hygienickej časti, ako aj v šatníku tvorí betón s nenasiakavým náterom v bielej farbe. Cieľom architektov bolo siahnuť po praktickom, cenovo dostupnom materiáli, ktorý farebnosťou podporí presvetlenie tmavých častí bytu bez priameho prístupu denného svetla. Biela farba podláh na tento účel poslúžila viac než dobre.

Podlahy v hygienickej časti, ako aj v šatníku tvorí betón s nenasiakavým náterom v bielej farbe. Cieľom architektov bolo siahnuť po praktickom, cenovo dostupnom materiáli, ktorý farebnosťou podporí presvetlenie tmavých častí bytu bez priameho prístupu denného svetla. Biela farba podláh na tento účel poslúžila viac než dobre.
Jaroslav Moravec

Zariadenie kúpeľne rešpektuje ladenie zvyšku bytu. Jedinými farebnými prvkami sa stali závesy a rôzne hravé doplnky, ktoré majiteľka mení podľa nálady.


Kúpeľňa a WC boli v pôvodnom stave v jednom stiesnenom priestore. Keďže polovica plochy predsiene sa šikmou priečkou pričlenila v prospech hygieny, architekti sa rozhodli pre neštandardné riešenie aj tejto časti. V pôvodnej kúpeľni ponechali vaňu, ktorú otočili, a toaletu. Umývadlo vysunuli do chodby, takže sa stalo súčasťou šatníka a obytného priestoru – v podobe akéhosi toaletného stolíka so zrkadlom.

Kúpeľňa a WC boli v pôvodnom stave v jednom stiesnenom priestore. Keďže polovica plochy predsiene sa šikmou priečkou pričlenila v prospech hygieny, architekti sa rozhodli pre neštandardné riešenie aj tejto časti. V pôvodnej kúpeľni ponechali vaňu, ktorú otočili, a toaletu. Umývadlo vysunuli do chodby, takže sa stalo súčasťou šatníka a obytného priestoru – v podobe akéhosi toaletného stolíka so zrkadlom.
Jaroslav Moravec


V malom dvojizbovom byte vytvorili netypické bývanie bez stereotypov

1437685
Jaroslav Moravec


Základ štúdia tvoria traja partneri – Ivan, Vítek a Juraj. Každý z nás je odinakiaľ, s inými schopnosťami a skúsenosťami, ktoré pri spoločnom stole dokážeme prepojiť do jedinečného výsledku.  Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda Bořivojova 38, 130 00 Praha 3 info@editarchitects.com, www.editarchitects.com

Základ štúdia tvoria traja partneri – Ivan, Vítek a Juraj. Každý z nás je odinakiaľ, s inými schopnosťami a skúsenosťami, ktoré pri spoločnom stole dokážeme prepojiť do jedinečného výsledku. Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda Bořivojova 38, 130 00 Praha 3 info@editarchitects.com, www.editarchitects.com
Jaroslav Moravec

edit

Práca je pre nás predovšetkým radosť, ktorá sa rozvíja s každým novým projektom a s každou pozitívnou odozvou.

Základ štúdia tvoria traja partneri – Ivan, Vítek a Juraj. Každý z nás je odinakiaľ, s inými schopnosťami a skúsenosťami, ktoré pri spoločnom stole dokážeme prepojiť do jedinečného výsledku. 

Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda
Bořivojova 38, 130 00 Praha 3
info@editarchitects.com, editarchitects.com

Kategória: Návšteva
Tagy: byty dvojizbové byty
Zdieľať článok

Diskusia