Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

12. 10. 2010
Zdieľať

Liečivé horské prostredie láka do svojich osídiel nielen priaznivcov zimných športov, ale aj romantické duše. Kde inde vzbudiť emócie, ako v kraji plnom dreveníc, zapadnutých snehom? My vám teraz ukážeme interiér podkrovného bytu, ktorý na to ide trochu inak. Nestavil na tradičnú horskú tematiku surového dreva, neopiera sa ani o sentimentálny gýč, ktorý je mnohým hotelierom z tejto oblasti vlastný. Architekti z ateliéru AI – DESIGN navrhli moderný interiér, ktorý sa pohráva s nadčasovosťou a pritom prejavuje okolitým horám posvätnú úctu.

Čo má mať nefalšované podkrovie v horskom stredisku? Určite kozub a veľa dreva nielen na kúrenie, ale aj na „zdobenie“. Na škodu nie sú ani atribúty odkazujúce na to, čo sa odohráva v exteriéri. Lacné triky, k akým patrí sklenená snežná guľa alebo výzdoba v štýle českého filmu Krakonoš a lyžníci, by ste tu však márne hľadali.


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288017

Vstup do centrálnej obývacej časti prvého podlažia lemujú dve MDF dosky s organicky zvlnenou štruktúrou, ktoré sa okrem úložných priestorov uplatnili aj na ukrytie technického zázemia bytu. Za nimi vykúka ľadový bar.

Cieľom tímu, ktorý vytvorili Petr Vágner, Tereza Tejkalová a Tomáš Slovík, bolo navrhnúť príjemný podkrovný interiér, ktorý nenútene, jemne a elegantne pripomína, že sa nachádza v jednom z lyžiarskych areálov. Vyzdvihuje to, čo ľudia na zime majú radi. Sneh, slnko a ľad pripomínajú zimné radovánky, za ktorými sa do hôr neváhame vypraviť. Táto trojica zároveň predstavuje hlavné princípy, ktoré sa prelínajú celým interiérom.


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288014

S ľadovým barom nemali architekti jednoduchú prácu. Najskôr hľadali správny dezén tabúľ z pieskovaného skla, potom ich trochu potrápilo ich nasvietenie. Nápad napriek tomu neodložili „k ledu“, a tak sa nakoniec mohli tešiť z naozaj originálneho výsledku.

Skorý zásah, dobrý zásah
Investori sa rozhodli kúpiť podkrovie ešte počas stavby bytového domu, čo na jednej strane síce znamenalo dlhšiu cestu k vysnenému bývaniu, na druhej strane to však umožnilo včasné zásahy do dispozície bytu. V pôvodnom projekte sa totiž rátalo s jeho uzavretejším charakterom, jednotlivé miestnosti mali byť rozdelené stenami a priečkami. To však veľmi nezapadalo do plánov majiteľov, ktorí si byt zariaďovali aj na spoločenské vyžitie, a nekorešpondovalo to s ich spoločenskou povahou. Na prízemí mezonetového bytu nakoniec vznikol veľký obytný priestor spojený s kuchyňou a jedálňou, ktorý zaberá skoro polovicu celej plochy podkrovia. Okrem spoločenského života investori na horskom prostredí oceňujú aj možnosti na športové aktivity, nemalá časť spodného poschodia je preto venovaná posilňovni a priestorom na relax po športových výkonoch. Pokoj po celodennej lyžovačke hľadajú majitelia v odpočinkovej časti, v ktorej je im k dispozícii sauna a vírivka so samostatnou kúpeľňou a WC. Poschodie je navrhnuté tak, aby v ňom našli pozvaní priatelia všetok komfort a intímnejšie zázemie pri prenocovaní. Okrem spoločenskej miestnosti je tu aj spálňa a pracovňa domácich. Vďaka spolupráci s architektom už počas stavby vznikol priestor presne podľa potrieb vlastníkov. Do projektu zahrnul napríklad aj šatník, keďže jednou z požiadaviek vlastníkov bytu bol dostatok úložných priestorov.


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288038

Pohľad na rozsvietené vločky smerom do obytnej časti. Krehkú krásu originálnych svietidiel nemusia majitelia obdivovať iba v záklone, ale môžu sa kochať aj ich odrazmi – napríklad na sklenenej ploche jedálenského stola.

Vo svojich projektoch sa štúdio AI – DESIGN často hrá s konštrukciou schodiska. V tomto prípade však schody horského bytu viac menej-kopírujú polohu spoločného schodiska v dome a ani umiestnenie výťahu nedovolilo žiadne väčšie experimenty. Napriek tomu, že drevené stupne na prvý pohľad nepôsobia zvláštne, v noci ponúkajú neskutočné predstavenie. Nasvietenie medzi jednotlivými schodmi pôsobí ako „ľadová cestička“, ktorá sprevádza vyznávača vysokohorskej turistiky dvojpodlažným zimným kráľovstvom. Symbolicky tak predznamenáva ucelenú tému, ktorá sa prejavuje aj v ďalších detailoch.


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288011

Spálňa domácich je na spodnom podlaží mezonetového bytu a susedí s oddychovou zónou a posilňovňou. V rámci celej dispozície sa myslelo aj na úložné priestory. V byte je samostatný šatník a ani v spálni sa na ne nezabudlo. Skriňa z dubového dreva odráža materiál preferovaný majiteľmi.

Na pohárik do iglu
Interiér je sympatický predovšetkým tým, že obľúbené klišé a iné horské maniere ho nechávajú ľadovo chladným – a to doslova. „V našich projektoch sa sústreďujeme na detaily, ktoré zvýrazňujú istú základnú myšlienku. V tomto prípade sme sa nemohli natoľko vyblázniť na schodisku, a tak sme rozvíjali doplnky. A to je to, čo nás baví najviac“, vraví architekt Petr Vágner. Výsledkom je veľmi jemná inšpirácia horskou atmosférou, ktorá prechádza celým bytom.

 


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288036


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288034


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288037

Konferenčný a jedálenský stôl vznikli ako solitéry rozvíjajúce tému snehovej vločky. Ľadovú pokrývku v podobe nasvietenia stupňov dostali aj schody – a majitelia sa nemusia obávať, že by sa na nej pošmykli…

Prvý atribút architektonickej vízie vidno v kuchyni – je ním ľadový bar, ktorý dopĺňajú tri „snežné“ stoličky. Efekt ľadovej štruktúry má na svedomí hlboko pieskované sklo, ktoré je osvetlené LED svetielkami ukrytými v hornej a dolnej časti sklenenej tabule. Vybrať vhodnú polohu nasvietenia ľadovej plochy bolo najdôležitejšie. „Keď sme umiestnili svetlá tak, že osvetľovali dosku priamo do jej stredu, úplne sme stratili prácne získaný efekt ľadovej štruktúry, ktorý sme nechali do skla vypieskovať. Ako najlepšie riešenie sa nakoniec ukázal pás svetielok situovaný po obvode dosky.“ Vtlačiť sklu mrazivý nádych tiež nebola jednoduchá operácia: „Najskôr sme začali podrobne študovať štruktúru ľadovej kocky, až sme konečne došli k istej podobe, ktorú bolo možné uplatniť na sklenenom povrchu. Výsledný vzhľad sme doladili s Pavlom Růžičkom z firmy Artefakt, s ktorým spolupracujeme aj na výrobe atypických schodísk. Po niekoľkých pokusoch sme sa dopracovali k výsledku, s ktorým sme spokojní,“ uzatvára architekt. Za ľadovou bariérou sa skrýva vínotéka a regály, ktoré svedčia o záľube domácich v dobrých vínach. Okrem toho, že ľadový bar poskytuje optimálne podmienky na skladovanie ich obľúbeného moku, výborne zapadá do koloritu ich milovaných hôr.


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

288015

Detail svietidla, v ktorom sa spájajú motívy dvoch horských radovánok – snehu a slnka. Žiadne iné by tomuto podkroviu tak nepristalo.

V relaxačnom priestore sa našlo miesto na saunu, ktorá na pohľad chladí, vo vnútri však hreje. Petr Vágner upresňuje, že ju sem situovali s úmyslom vytvoriť zväčšeninu ľadovej kocky: „Pôvodne sme počítali s transparentnejšou podobou, ktorá by umocnila ľadový efekt. Potom sme sa však priklonili k modrému nasvieteniu. Vlastne farba oblohy za jasného slnečného dňa a oblohy po západe slnka sa vinie aj ďalšími prvkami osvetlenia, či už v jednotlivých miestnostiach, alebo na schodisku do ďalšieho podlažia. Vo výsledku nás modré osvetlenie vôbec neodviedlo od našej pôvodnej vízie a zároveň vytvorilo väčší pocit intimity v celom odpočinkovom priestore.“ Miestnosť tak pôsobí odľahčeným, až éterickým dojmom a vytvára pokojnú relaxačnú zónu.

Pri prvej prezentácii originálneho svietidla predložili architekti zadávateľom slniečko, ktoré nakreslila dcéra Petra Vágnera

Hviezda, ktorá padá hore
Prevažne biely interiér je ozvláštnený detailmi v prírodných tónoch a akcentmi vínovej farby. Architekt sa pri návrhu nenechal inšpirovať iba farbou snehu, ale aj jeho základným elementom – snehovou vločkou. Tej sa dostalo znázornenia hneď dvakrát. Najskôr vo forme stropných svietidiel umiestnených nad jedálenským stolom a v obytnej časti, potom v návrhoch stolíkov, ktoré sa tento motív snažia predviesť v plastickejšej podobe. „Na prízemí sme vyskúšali snáď všetky možné svietidlá – guľaté aj hranaté, ale žiadne interiéru nepristalo. Neostávalo nič iné, ako nejaké navrhnúť.“ Keď sa už architekt rozhodol pre návrh solitérneho svietidla, sústredil sa na také, ktoré by podporilo koncept horského interiéru: „Pri prvej prezentácii sme investorom predviedli slniečko, ktoré nakreslila jedna z mojich dcér, a vedľa neho zväčšeninu tvaru snehovej vločky. Obidva obrázky spájali dôvody, prečo ľudia najčastejšie jazdia do hôr. Na jednej strane slnko, na strane druhej sneh.“ Na tomto základe vzniklo svietidlo, ktoré evokuje slnko nielen samotným momentom žiarenia, ale aj výslednou podobou.

 


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288010


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288021


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288018

V kúpeľni na poschodí sa opakuje základná farebnosť prízemia. Prvé husle tu hrajú prírodné tóny, ktoré dopĺňa biela – ako inak, veď sme v horách. Aj pracovňa vyjadruje náklonnosť k dubovému drevu. Tentoraz je však odľahčené sklenenou doskou pracovného stola a drevenú podlahu zakrýva béžový koberec. Ľadová kocka paradoxne ukrýva hrejivú saunu. Umiestnenie voľne v priestore umocňuje ľadový zámer architektov, intenzívna modrá dopraje návštevníkom sauny súkromie.

Telo slnka–vločky sa skladá z jednotlivých dielov z MDF dosiek zrezaných a zostavených do požadovanej formy. Rovnako ako v prípade „ľadového“ skla nešlo o akciu typu „dnes objednáte, zajtra dodáme“. Tvar vločky sadol interiéru hneď na prvýkrát, skúšala sa však správna veľkosť a niekoľkokrát sa menila výška umiestnenia aj spôsob uchytenia na strop. Pri pohľade z väčšej vzdialenosti sa v zornom poli objavovalo uchytenie, preto architekti „pritisli“ svietidlo viac k stropu. Stala sa z neho hviezda – Polárka, ktorá s pomocou architektonického štúdia padá hore. „Máme vyskúšané, že vločka lepšie funguje pri priamom centrálnom pohľade, ako pri pohľade z boku, preto by sme ju v budúcnosti chceli použiť aj ako nástenné svietidlo.“ dopĺňa Petr Vágner.


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288016

Vírivka je, rovnako ako sauna, súčasťou oddychovej časti, a tak na ňu okrem vlastného osvetlenia dopadá aj modrá polárna žiara z ľadovej kocky.

Štrukturálne vzaté…
Vločku, ktorá svieti, strieda vločka, na ktorú si môžete postaviť napríklad pohár s vodou. Reč je o jedálenskom a konferenčnom stole, ktorých podnož vychádza z priestorovej skladby vločky snehu. Invencia architektov, samozrejme, neskončila pri snežných atribútoch. Pre interiér je charakteristická predovšetkým ukážka niekoľkých zaujímavých štruktúr, ktoré do prostredia s elementárnou farebnosťou vnášajú potrebnú dávku napätia. Rôzne povrchy sa premietajú v dubovom dreve na podlahe a nábytku, v kamennom obklade kozuba, v stenách vedúcich do obývacej izby, v teplých huňatých prikrývkach na posteliach a pri kozube alebo v podlahe s okruhliakmi, ktorá vedie zo sauny do vírivky.


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288024

Detail pieskovaného skla, ktoré tvorí plášť sauny. Rovnaký povrch sa použil aj na ľadový bar. Predchádzalo mu štúdium štruktúry kúskov ľadu.

Dynamiku priestoru prvého podlažia podkrovného mezonetu zabezpečuje zvlnená štruktúra MDF dosiek, ktoré lemujú vstup do spoločenskej časti. Ukrývajú technické zázemie (elektrickú inštaláciu, hydrant a čistiaci otvor kozuba) a úložné priestory. MDF dosku, ktorej povrch pripomína bunkovú štruktúru ľudského tkaniva, nebolo nutné vyrábať na zákazku, v tejto podobe sa už dá kúpiť.

Záľuba v tvarovaní a štruktúrach pokračuje aj v obývacej izbe, ktorej dominantou je veľký kozub obložený vápencovými pásmi rozličnej hrúbky. Mäkučký biely koberec a chlpaté poťahy vankúšov na pohovke zjemňujú okolité hladké línie.


Nefalšované podkrovie v horskom stredisku

288019

Domáci sú veľmi spoločenskí ľudia, preto venovali poschodie svojho podkrovného bytu hosťom. Prespať tu môžu aj na pohodlnej rozkladacej sedačke Polo 72.

Ergonomicky tvarované kreslo a podnožka od Charlesa a Ray Eamesovcov završuje pohodlie a prívetivosť obytného priestoru. Rovnako ako sauna aj vírivka patrí k vyhľadávaným miestam v čase oddychu. Pre prípady, keď náročný športový program vystrieda večer nenáročný program televízny, je po obvode televíznej a kozubovej steny umiestnené náladové svetlo, ktoré vytvára príjemné pozadie pri sledovaní televízie. Veľkým želaním investorov bola prítomnosť prírodného dreva. Architekt im vyhovel a okrem dubových podláh sa drevo premieta aj do štruktúry skríň v spálňach. Tým sa vlastne dostávame znovu na začiatok. V typickom horskom interiéri má byť kozub a drevo. My sme videli podkrovný byt v horskom stredisku, v ktorom kozub ani drevo nechýbajú (našťastie v trochu inej podobe, než sa bežne očakáva), a ako bonus sú v ňom premyslené detaily odkazujúce na logickú triádu snehu, ľadu a slnka. A prídomok „typický“? Ten mu predsa vôbec nepristane!

 

Architekt: Ing. arch. Petr Vágner
Spolupráca: Ing. arch. Tereza Tejkalová, Ing. arch. Tomáš Slovík
Investor: súkromná osoba
Realizácia: 2009
Obytná plocha: 250 m2

 

AI – DESIGN je architektonická kancelária pôsobiaca v odborných kruhoch už od roku 1999. Štúdio, ktoré vedie Petr Vágner a Eva Jiřičná, sa zaoberá komplexnou podobou zákazky – od návrhu až po vybavenie interiéru. Za riešenie Hotela Josef udelili AI – DESIGNU v roku 2003 Grand Prix Obce architektov, ďalšie významné ocenenia získali v nasledujúcich rokoch aj za iné realizácie. Pri svojej práci kladie AI – DESIGN dôraz na jednoduché a elegantné riešenia, svetlo a farbu v architektúre, jasný výraz a dokonalú funkčnosť.

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: dom návšteva
Zdieľať článok

Diskusia