Plnou parou za vitamínmi
Parná rúra je spotrebič, ktorý nám umožňuje vychutnať si identickú chuť a vôňu jedla. Varenie v pare nie je nič nové pod slnkom, poznali ho naše staré mamy a jeho výhody využívajú desaťročia profesionálni šéfkuchári. Tento spôsob prípravy zachováva v jedle dôležité vitamíny a minerály, umožňuje tepelnú úpravu bez použitia tuku a s minimálnou stratou hmotnosti surovín. V domácnostiach sa bežne používajú na varenie v pare aj tlakové hrnce a špeciálne parné nádoby. Parná rúra však umožňuje okrem parných programov zároveň vyžívať výhody multifunkčnej rúry.
História varenia v pare
Varenie v pare poznali už ľudia žijúci v jaskyni, ktorí na prípravu jedla využívali paru z horúcich vodných prameňov. Niektorí vedci dokonca zastávajú názor, že paru z horúcich prameňov používali ľudia skôr ako začali používať oheň. Severoamerickí Indiáni ukladali ulovené zvieratá a nazbierané plody nad jamu, v ktorej zapálili bobule zabalené do lístia. Varenie v pare týmto spôsobom využívali viaceré kultúry. V Ázii je varenie v pare rozšírené a populárne aj v súčasnosti. Čínski kuchári v pare varia už viac ako 7 000 rokov. Dnes sa varenie v pare uplatňuje v mnohých národných kuchyniach. Hoci v Európe sa tento spôsob úpravy spája prevažne s profesionálnou kuchyňou gastronomických zariadení, známe sú aj pokrmy, ktoré sa tradične pripravujú v pare. U nás sú to napríklad obľúbené parené buchty. V Nemecku sa týmto spôsobom pripravuje pumpernickel bread, v Škótsku národné jedlo haggis, a v Británii detský koláč. Vo Švédsku sa para využíva pri spracovávaní ovocia na džem, džús, alebo sirup.
Parný hrniec Philips HD9140 je zaujímavý funkciou Flavour Booster na pridanie chuti – para prechádza cez sitko, na ktoré položíte bylinky a korenie. Ďalšie vlastnosti: optimálne nastavenie digitálneho časovača na ryby, zeleninu, ryžu a iné, funkcia na udržanie teploty, odporúčanie odstránenia vodného kameňa a doplnenia vody, externý prívod vody, odnímateľný 500-mililitrový podnos na odkvapkávanie (ľahko sa čistí), na sebe uložené naparovacie vrstvy, indikácia hladiny vody, ochrana proti prehriatiu a varu bez vody, tepelne izolované držadlá. Príkon 900 W, objem 2,5 + 2,6 + 3,5 l, objem nádržky na vodu 1,1 l. Cena od 60,90 € (1 835 Sk). | Výhodou nádob Zepter je, že možno variť v niekoľkých nádobách naraz naukladaných na seba – v takzvanom komíne. Ušetria tak priestor na sporáku, znižuje sa spotreba energie až o 80 % a jedlo je pripravené rýchlo, zdravo a chutne. Uzatvorený cyklus v nádobách umožňuje, aby sa voda, ktorú obsahujú potraviny, zmenila na paru. Keď sa para dotkne pokrievky, ochladí sa a vracia sa na dno termo nádoby, tam sa opäť zohreje a začína sa nový cyklus. Všetky jedlá sa uvaria naraz, na jednom plameni a za ten istý čas. TF-K-I-Komín obsahuje TF-037-20-I, TF-025-20-I, TF-987-20-I, TF0984-20, TF-K04-Sk-I. Cena 730 € (21 992 Sk). |
Čo „pariť“?
V pare sa dá variť prakticky všetko – mäso, ryby, ryža, zemiaky, knedle, zelenina. Treba si uvedomiť, že ide o dusenie, nie o pečenie, takže rozhodne neočakávajte pokrmy s chrumkavou kôrkou na povrchu. Chrumkavú kôrku dosiahnete, ak dáte pokrm zapiecť do multifunkčnej rúry.
Sumec so zemiakmi na koreňovej zelenine Ingrediencie: 600 g malých zemiakov, 1 mrkva, 300 g zeleru, 300 g cesnaku, 1/2 zväzku estragónu, 600 g filé zo sumca (1,5 cm hrubé), soľ, čierne korenie, 100 ml bieleho vína, 200 ml zeleninového vývaru, 1 PL čerstvo nastrúhaného chrenu Počet porcií: 4 Spôsob prípravy: Očistíme zemiaky, umyjeme ich a nakrájame na kocky veľké1,5 cm. Dáme do perforovanej nádoby a 12 minút predvaríme v parnej rúre (100 °C). Očistíme a opláchneme mrkvu, zeler, a cesnak; koreňovú zeleninu nakrájame na pásiky dlhé 5 cm. Umyjeme filé, osušíme, posolíme a okoreníme. Filé vložíme spolu s nakrájanou zeleninou, bielym vínom, zeleninovým vývarom a umytým estragónom do neperforovanej nádoby a varíme 12 až 14 minút v pare (90 °C). Na ohriatie pridáme na dve minúty predvarené zemiaky. Na tanier dáme rybu spolu so zemiakmi a koreňovou zeleninou a posypeme chrenom. Polejeme troškou dusenej šťavy. (Miele). |
{R1}
Zatiaľ čo bežná rúra je vyhriata približne na 200 °C, generátor pary povolí variť v pare pri 96 °C, čo znamená, že vitamíny a minerály sa pri varení nestratia. Napríklad varenie brokolice v pare zaručuje, že si zachová o 67 % vitamínu C viac ako pri varení vo vode. Kapusta si zachová prekvapivo až o 129 % viac C vitamínu. Mäso a ryby jemne pečené v parnej rúre si uchovávajú vlastné minerály a vďaka vlhkému prostrediu nie je potrebný nijaký dodatočný tuk a jedlo sa nepripečie. Teplota v rúre sa elektronicky udržiava s presnosťou ±1°C.
Parná rúra Miele DG 5061 dokáže všetko, čím vynikajú modely radu 3000, je však koncipovaná do výklenku v nábytku s výškou 45 cm. Vnútorný priestor, v ktorom sa dá ľahko pripraviť obed pre šesťčlennú rodinu, má objem o 30 l väčší ako kompaktné parné rúry Miele. Na prípravu pokrmov je k dispozícií šesť prevádzkových režimov; vďaka uloženým návrhovým teplotám uľahčujú napríklad rozhodnutie, aká je vhodná teplota na rozmrazovanie alebo prípravu jemných rybích kúskov. Cena 1 807 € (54 437 Sk). | Vstavaná kombinovaná parná rúra Siemens HB36D572 Compact 45 ponúka beztlakové varenie v pare 35 až 100 °C, horúci vzduch 30 až 230 °C, horúci vzduch + para 120 až 230 °C. Vybavenie: digitálny textový displej v 30 jazykoch vrátane slovenčiny, CookControl 70 – automatika pečenia so 70 programami, antikorový varný priestor 35 l so závesnými roštmi a štyrmi výškovými úrovňami zasunutia varných nádob, kontrola zahrievania, automatický návrh teploty, pamäťová funkcia, automatické vyrovnanie bodu varu podľa nadmorskej výšky, ukazovateľ vyprázdnenia zásobníka na vodu, LightControl – podsvietené ovládacie tlačidlá a otočné gombíky, čistiaci a odvápňovací program. Energetická trieda A. Cena 2 004,98 € (60 402 Sk). |
Používanie parnej rúry je jednoduchou záležitosťou. Používateľ naleje vodu do nádržky, v ktorej sa potom vďaka generátoru pary vytvára para. Nádržka svojím objemom postačuje na prípravu kompletného obeda. Multifunkčné parné rúry ponúkajú do desať varných programov, z ktorých dva sa používajú na paru (plný a prerušovaný režim) a ďalších osem na štandardné varné funkcie. Sólo parné rúry majú teplotný rozsah pary od 40 do 100 °C.
Metóda varenia |
Strata vitamínu C (%) |
Strata vitamínu B1 (%) |
||||
zelená fazuľka |
karfiol |
zemiaky |
zelená fazuľka |
karfiol |
zemiaky |
|
v tlakovom hrnci |
29 |
23 |
13 |
6 |
22 |
11 |
v bežnom hrnci |
44 |
42 |
32 |
32 |
46 |
27 |
Variť v parnej rúre v podstate znamená pridávať vlhkosť vo forme pary do vnútorného priestoru rúry. Niektoré parné rúry umožňujú využiť kombinácie rôznych varných metód na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku. Možné kombinácie zároveň dávajú priestor na prípravu viacerých druhov jedál naraz, a to v kratšom čase ako pri klasickom pečení či varení. V rámci jednej úpravy sa dajú naraz variť napríklad zemiaky, brokolica, morka a ryža, pričom ich prirodzená vôňa zostane zachovaná.