Útulný domov v jemných farbách

Útulný domov v jemných farbách

02. 11. 2011
Zdieľať

Pocit domácej pohody, poľudštený funkcionalizmus, svetlo i súkromie, hrany obrúsené mäkkou farebnou škálou. Za oknami juhozápadnej fasády novej bytovky sa vypučilo prímestie do mierneho pahorka. Ten si dosiaľ v lone veľkomesta ustrážil svoju zeleň. Premeny roka, najmä zo zimy do jari a hupkom z leta do jesene, robia z výhľadu na lesný chrbát trvalé kultúrne podujatie. Kultúra, ale obývacia, farbistá odtieňmi i povahou materiálov, sa len nedávno nasťahovala spolu s trojčlennou rodinkou do nevysokej bytovky.

Metro a električka, ruch veľkomesta a pozvoľné usínanie rytmu dňa. Vystupovať – Modřany. Vltavské nábrežie, koľajnice, dvojprúdovka, sídlisková zástavba lenivo vrastená do členitého terénu. Bytovky ešte voňajú novotou. Ich obyvatelia majú šťastie na výhľady do neďalekej hôrky a na radotínsko-chuchelskú panorámu aj na Zbraslav. Do obchodov majú na skok, do centra ich zavezie električka a tých rozmaznaných vlastné autiaky. Klára a Aleš chceli bývať s odstupom od mestského ruchu, a pritom zostať v Prahe. Voľný čas radi trávia potulkami prírodou, na bicykloch, na dýchateľnom vzduchu. Modřany s prímestským rázom boli pre nich po viacmesačnom hľadaní správnou voľbou. Uvažovali aj o rodinnom dome, ale ako ľudia celkom vyťažení v práci si povedali, že byt si nebude vyžadovať toľko pozornosti a financií ako stavba a údržba rodinnej vilky. Do malého bytu sa im nežiadalo.


Jemne, umne a s odobrením statika posunuli priečky v prospech voľnejšej, otvorenej dennej časti bytu.

Jemne, umne a s odobrením statika posunuli priečky v prospech voľnejšej, otvorenej dennej časti bytu.
Daniel Veselský

 


V čase, keď sa ešte len rozhliadali po stavbármi nedotknutom pozemku a ich budúca bytovka sa rysovala iba na papieri, väčšie byty boli už zarezervované. Za týchto okolností sa zrodil nápad na prepojenie dvoch menších bytových jednotiek do jedného obytného priestoru. Situácia bola o to vážnejšia, o čo viac sa o príchod na svet hlásil ešte nenarodený potomok. Zo spájania bytov a nového členenia interiéru si dvojica veľký hlavybôľ nerobila. Budúcu domácnosť, rovnako ako tú súčasnú, môže predsa pre nich premyslieť a zariadiť pani architektka Eva Eichlerová. Byt, v ktorom dosiaľ bývali, fungoval nad ich očakávanie. Páčil sa aj kamarátom a rodine, tak prečo nenavrhnúť ich dvornej architektke ďalšiu spoluprácu?


Drevené povrchy v kontraste s farebnými sklenenými plochami a nábytok na mieru

Drevené povrchy v kontraste s farebnými sklenenými plochami a nábytok na mieru
Daniel Veselský


Drevené povrchy v kontraste s farebnými sklenenými plochami a nábytok na mieru

Drevené povrchy v kontraste s farebnými sklenenými plochami a nábytok na mieru
Daniel Veselský


Biely sprievod a optimistická farebnosť

Neveľká predsieň, tri-štyri kroky a vľavo sa otvorí chodba. Biele lesklé panely zoradené na stene navigujú návštevníkov smerom do obývacieho priestoru. Otvorený priestor si tu zariadili funkčným nábytkom, triezve skrinky s posuvnými dvierkami, zoskupenia nábytku, ktoré nenútene delia priestor na jednotlivé funkčné zóny. Moderné a účelné – a predsa sa nevytratil pocit domácej pohody. Niet pochýb, že tento priestor k usporiadanému bývaniu priviedla ruka profesionála. Tam, kde nie je dostatok svetla, ustupuje farebnosť bielym alebo aspoň svetlým plochám a leskom. Obývacej a jedálenskej časti sa však cez štyri zasklené plochy obrátené na dve svetové strany dostáva dostatok svetla. To mäkko dosadá na pohovky, prežiari steny a odrazí sa od sklenených plôch nábytku. K sviežej farebnosti sa pridružili aj organicky tvarované svietidlá z polyuretánu, na stenách sa zabývali obrazy z Afriky, ktoré vytvorili ugandskí ľudoví umelci. V podobnej farebnosti sa nesie aj dielo slovenského výtvarníka Rada Repického, brata Klárinej kolegyne z práce.


Kuchyňa aj v pôvodnom projekte bola na rovnakom mieste, ako si ju zariadili pre svoje nové bývanie. „Kuchynská časť mohla byť oddelená viac. To bol alternatívny návrh našej architektky. My sme si z dvoch možností vybrali otvorenejšiu verziu, v ktorej kuchyňa bezprostredne nadväzuje na jedáleň. Mysleli sme aj na lepší výhľad na dieťa, ktoré sa bude po čase batoliť v obývačke.“

Kuchyňa aj v pôvodnom projekte bola na rovnakom mieste, ako si ju zariadili pre svoje nové bývanie. „Kuchynská časť mohla byť oddelená viac. To bol alternatívny návrh našej architektky. My sme si z dvoch možností vybrali otvorenejšiu verziu, v ktorej kuchyňa bezprostredne nadväzuje na jedáleň. Mysleli sme aj na lepší výhľad na dieťa, ktoré sa bude po čase batoliť v obývačke.“
Daniel Veselský


Mali záujem o bývanie na vyššom poschodí. Tam si však väčšie byty rýchlo rozobrali záujemcovia, ktorí prišli pred nimi. Lokality sa vzdať nechceli, a tak sa rozhodli pre kúpu dvoch menších susedných bytov. Ich priestor spojili a zadaptovali pre rodinu na štvorizbový byt.

Mali záujem o bývanie na vyššom poschodí. Tam si však väčšie byty rýchlo rozobrali záujemcovia, ktorí prišli pred nimi. Lokality sa vzdať nechceli, a tak sa rozhodli pre kúpu dvoch menších susedných bytov. Ich priestor spojili a zadaptovali pre rodinu na štvorizbový byt.
Daniel Veselský

 

Zo starého bytu si priviezli zelenú pohovku, ku ktorej do ich novej väčšej obývačky prikúpili novú z rovnakej modelovej série, len s bielym čalúnením. Za domom, kam majú výhľad z obývačky, rastie borina. Trochu zelene a prírodných farieb sa im žiadalo aj v interiéri. Začalo sa to podlahou. Priemyselná mozaika z dubového dreva bola dobrým základom pre moderný interiér. Pozadie pre farebný nábytok tvorí elegentný, ale neutrálny odtieň maľovky. Ten im poradila Eva Eichlerová: „Farebnú škálu si vybrali sami u nás v ateliéri – žiarivú žltú a zelenú. Sivohnedá, žltá, zelená a odtiene drevených povrchov tvoria spolu akurát dosť farieb. Splnila sa tak investorom požiadavka na farebnosť.“ Namiesto pôvodných bielych dverí si dali zhotoviť nové z jaseňa. Keď sa všetci uzhodli na farebnosti a materiáloch, pustila sa architektka do plánovania dispozície, rozkreslenia úložných priestorov a rozmiestnenia nábytku podľa funkčných zón.


Len polpriečka s triezvym barovým sedením oddeľuje kuchyňu na mieru od spoločenskej zóny.

Len polpriečka s triezvym barovým sedením oddeľuje kuchyňu na mieru od spoločenskej zóny.
Daniel Veselský


Absolútna elegancia a účelnosť slúžia ku cti bielej predelovej skriňovej zostave.

Absolútna elegancia a účelnosť slúžia ku cti bielej predelovej skriňovej zostave.
Daniel Veselský


Pohľad na stenu obývačky a chodby

Pohľad na stenu obývačky a chodby


Pohľad na obývačkovú stenu s výhľadmi do exteriéru

Pohľad na obývačkovú stenu s výhľadmi do exteriéru


Pohľad do kuchyne zariadenej nábytkom na mieru

Pohľad do kuchyne zariadenej nábytkom na mieru


Pohľad na stenu so vstupmi do kuchyne a chodby

Pohľad na stenu so vstupmi do kuchyne a chodby


Dispozičné manévre

Aj keď sa javí, že spojenie dvoch bytov je hračka a na takom veľkom priestore už nie je čo pokaziť, architekti vedia svoje – najprv si preveria a premerajú pôvodný stav inkriminovaných bytov, zistia umiestnenie nosných a nenosných prvkov, rozhodnú, kam bez problémov s napojením na existujúce zvislé rozvody najvhodnejšie umiestniť kúpeľne a kuchyňu, logicky a s ohľadom na polohu bytu rozdelia jeho priestor na dennú a nočnú časť. Potom spočítajú súčasných i budúcich členov domácnosti, pýtajú sa na ich životný štýl, odborne odhadnú objem a charakter majetočku, ktorý si chce každý jedinec skladovať vo svojej domácnosti. Keď je všetko hotové, sezónne veci sa majú kam premiestňovať a vecičky dennej potreby sú vždy naporúdzi. Takéto údaje si Eva Eichlerová zhromaždí a premyslí. Vznikne projekt usporiadania skríň a skriniek, zväčša s posuvnými dverami, ktoré sa v interiéroch tvária elegantne nenápadne, niekedy, ako v tomto byte, dômyselne rozdelia priestor. Hra na priečky im svedčí. Výsledok je taký, že Evu za jej interiérové výmysly klienti chvália.


Za posuvnými sklenenými dverami sa začína oddychová zóna bytu so spálňami a dvoma kúpeľňami.

Za posuvnými sklenenými dverami sa začína oddychová zóna bytu so spálňami a dvoma kúpeľňami.
Daniel Veselský


Doplnky si vybrali sami majitelia – farebnú pestrosť si dovolili najmä pri výbere obrazov a organicky tvarovaných svietidiel.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Doplnky si vybrali sami majitelia – farebnú pestrosť si dovolili najmä pri výbere obrazov a organicky tvarovaných svietidiel. Všetko, čo u nich v byte svieti, sa navrhovalo za účasti Aleša a Kláry v ateliéri architektov Eichlerovcov.
Daniel Veselský


Doplnky si vybrali sami majitelia – farebnú pestrosť si dovolili najmä pri výbere obrazov a organicky tvarovaných svietidiel.


Doplnky si vybrali sami majitelia – farebnú pestrosť si dovolili najmä pri výbere obrazov a organicky tvarovaných svietidiel. Všetko, čo u nich v byte svieti, sa navrhovalo za účasti Aleša a Kláry v ateliéri architektov Eichlerovcov.

Doplnky si vybrali sami majitelia – farebnú pestrosť si dovolili najmä pri výbere obrazov a organicky tvarovaných svietidiel. Všetko, čo u nich v byte svieti, sa navrhovalo za účasti Aleša a Kláry v ateliéri architektov Eichlerovcov.
Daniel Veselský


Napríklad biela chodbová stena so skrytým úložným priestorom má dva a pol modulu, ktorý možno otvárať. Na jej posuvy štýlovo nadväzuje aj riešenie zasklených dverí do najsúkromnejšej časti bytu s dvoma kúpeľňami, toaletou a ďalšími troma miestnosťami. Podľa projektu a v podobnom duchu ako spoločenská časť bytu vrátane veľkorysej úložnej priečkoskrine sa neskôr budú zariaďovať aj pracovňa a detská izba. „Byt pre našu rodinu mal byť moderný, funkčný, ale nie celkom v minimalistickom poňatí. Pocitovo sme chceli pre náš domov teplejší priestor. Myslím, že kombinácie premysleného kubusového nábytku na mieru a zeleno-žlto-oranžovej farebnosti, ktorú dopĺňajú sivohnedé odtiene stien a koberca, vyhovujú našej predstave,“ potvrdila pri šálke kávy Klára. „Mali sme skúsenosť s prácou našej architektky. Vedeli sme teda, aké sú približne ceny, spoľahli sme sa na jej interpretáciu a zosúladenie našich požiadaviek.“ Doliala nám minerálku, zobrala na ruky malého a priznala: „V starom byte sme si sami vybrali dvere. Páčili sa nám v predajni, ale keď sme ich osadili v byte, ukázalo sa, že náš výber bol od veci. Štýlovo sa vymkli z už zariadeného interiéru. Oni tí architekti predsa len vidia celok skôr, ako sa veci nanosia do bytu.“


Klára a Aleš, športovo založení so zmyslom pre prírodu a cestovanie, bývali donedávna v menšom byte. Po čase im nestačil – hľadali domov, do ktorého by priviedli svoje dieťa.

Klára a Aleš, športovo založení so zmyslom pre prírodu a cestovanie, bývali donedávna v menšom byte. Po čase im nestačil – hľadali domov, do ktorého by priviedli svoje dieťa.
Daniel Veselský


Pred plastovými uprednostnili radšej eurookná. Pocitovo majú bližšie k prírodným materiálom – k drevu na podlahe, k prírode za oknom a vôbec. Tešia sa, že jedno z obývačkových zasklení vedie na balkón s výhľadom na lesík.

Pred plastovými uprednostnili radšej eurookná. Pocitovo majú bližšie k prírodným materiálom – k drevu na podlahe, k prírode za oknom a vôbec. Tešia sa, že jedno z obývačkových zasklení vedie na balkón s výhľadom na lesík.
Daniel Veselský

 

Autori architektonického návrhu:
EA architekti – Ing. arch. Eva Eichlerová, Ing. arch. Zdeněk Eichler, Ing. arch. Věra  Petrovská www.eichlerarchitekt.com, www.ea-architekti.cz
Atypické zariadenie interiéru: Stoline Křtiny
Osvetlenie: ATEH Brno
Typový mobiliár: DAK interiéry Brno, Ligne Roset

Činnosť ateliéru
Predmetom činnosti architektonickej kancelárie EA architekti je spracovanie územno-plánovacej dokumentácie a návrhy všetkých typov stavieb – občianskej, bytovej výstavby, školských, zdravotníckych a priemyselných v rozsahu od vypracovania štúdie, dokumentácie stavby ako podklad na územné konanie a stavebné povolenie, realizačnej dokumentácie až po detailné návrhy interiérov. Zákazky sa realizujú v úzkej spolupráci s vybranými a osvedčenými špecialistami na jednotlivé profesie a stavebnými technikmi
.


Pôdorys
1 – vstupná chodba – šatník
2 – práčovňa
3 – obytný priestor
4 – kuchyňa
5 – chodba do súkromnej časti – šatník
6 – kúpeľňa 
7 – WC
8 – spálňa
9 – kúpeľňa rodičov
10 – detská izba
11 – pracovňa

Pôdorys
1 – vstupná chodba – šatník
2 – práčovňa
3 – obytný priestor
4 – kuchyňa
5 – chodba do súkromnej časti – šatník
6 – kúpeľňa
7 – WC
8 – spálňa
9 – kúpeľňa rodičov
10 – detská izba
11 – pracovňa

 


Opýtali sme sa architektky Evy Eichlerovej

Do akej miery sa odlišuje koncept interiéru tohto bytu od bývania, ktoré ste tejto rodine zariaďovali v predchádzajúcom byte? Ako sa zmenili ich požiadavky?
Pôvodný byt veľkosti 2 + kk bol zariadený pre mladú dvojicu bez detí, o deťoch vtedy nepremýšľali. Použili sme teda viac skla, pieskované zrkadlá na dverách skríň a bielu farbu v lesku na nábytku. Potom prišlo rozhodnutie, že dozrel čas na dieťa a aj na väčší byt. Radila som im, že dom sa tiež dá zaobstarať za rovnaké peniaze ako veľký byt. Nejaký čas ešte hľadali, ale napokon zvíťazila potreba ostať žiť v meste v novostavbe s kvalitným zázemím.

Aký ste mali pocit z lokality a priestoru bytu, keď ste ho prvýkrát videli? Do akej miery vás tento dojem ovplyvnil pri návrhu?
Lokalita sa nám zapáčila. Mali sme pocit, akoby sme sa ocitli v malom meste s malým námestím, kde sú v blízkosti domov služby, škola a škôlka. Bytovka svojou neokázalosťou zapadá do okolia, jej architekti kládli dôraz na účelnú jednoduchosť. Ide o súdobú, aj keď nie hviezdnu architektúru, ale s pozitívom slušného pomeru ceny a kvality. Bytový dom sme spočiatku poznali len z projektov. Zmeny dispozícií bytov, na ktoré si nárokovali klienti, sa projektovali v prípravnej fáze, teda keď sa projektoval sám dom. K zmenám sme sa, našťastie, dostali včas. S klientmi sme sa dohodli na spojení dvoch menších bytov a novom prerozdelení veľkého bytu na spoločenskú a súkromnú – nočnú zónu. Súhlasili s oddelením zón šatňou. Vznikla tak dvojitá šatňová chodba. Umiestnenie spoločenskej zóny s obývačkou, jedálňou a kuchyňou určil výhľad na les za domom a na horizont zalesnených kopcov nad Vltavou, pričom za oknami tu slniečko cestuje od rána do večera. Od jedálenského stola môžu pozorovať západ slnka. Samozrejme, že sme museli vyriešiť v lete nevyhnutné tienenie vnútornými roletami.


Obklady a kúpeľňové doplnky  podľa návrhu majiteľov kompozične ladia s ostatným zariadením bytu.

Obklady a kúpeľňové doplnky podľa návrhu majiteľov kompozične ladia s ostatným zariadením bytu.
Daniel Veselský

Aké materiály a prečo sa použili?
Vybrali sme kontrast dreva s hladkými lakovanými a sklenenými plochami. Byt sme zariaďovali s ohľadom na skutočnosť, že tu bude bývať rodina s deťmi. Hľadala sa miera, ako uplatniť moderný minimalistický dizajn v spojení s priateľskými drevenými plochami. Svoju úlohu zohrala aj záľuba domácich v cestovaní. Interiér by mal časom vytvoriť priestor, do ktorého si z ďalekých ciest privezú doplnky: obrazy, masky, sošky. Čoskoro po dokončení bytu prišlo dieťa. Cestovanie sa na čas odkladá, byt slúži rodičom a ich bábätku.

Nie je pre rodinu s malým dieťaťom problém umiestnenie detskej izby na opačnom konci bytu, ako je kuchyňa – myslím tým otázku bezpečnosti?
Oddelenie spoločenskej a oddychovej zóny prináša výhodu – rodina sa vzájomne neruší. Spoliehali sme na to, že spojenie kuchyne, jedálne a obývacej izby poskytne dostatok priestoru na pobyt rodičov s deťmi počas dňa. Izby sú kajuty na odpočinok, nechýbajú dve kúpeľne a WC. Okrem toho celková dispozícia neumožňovala prepojiť obývačku s izbami. Uprostred bytu sa nachádza inštalačná šachta, na ňu sú napojené kúpeľne.

Nebáli ste sa, že interiér bude príliš zahltený drevom? Kde je tá správna miera použitia dreva, aby miestnosti nepôsobili ťažkopádne?
Ak si vyberám drevo, tak najradšej masív, v najhoršom prípade to bude dyha. Drevo je tu použité v pomerne rustikálnej podobe. Na stoloch, kde sa ho ľudia najviac dotýkajú, je napustené olejom. Dreva sa nebojím, mám ho rada, napokon podobne ako moji klienti. Rada masív kombinujem s inými materiálmi. Priemyselnú mozaiku na podlahe dodal staviteľ. Tá už je sama osebe dosť výrazná. Nábytok sme dali vyhotoviť z brestu a dvere, ktoré neboli z tvrdeného skla, sú z jaseňového dreva. Tieto dreviny spolu ladia. Navyše, majitelia sa chceli vyhnúť výberom výraznejších, ale pokojných farieb sterilite.

Biela šatníková stena je elegantná, funkčná.
Skriňová stena sama osebe tvorí priečku bez múrov, predel medzi chodbou v oddychovej zóne a chodbou pri vstupe do bytu. Je z oboch strán prístupná. Zo strany vstupnej chodby sa do skriňovej steny ukladajú kabáty, plášte, topánky a športové potreby. Kto prejde cez posuvné dvere smerom k spálni, ten môže z opačnej strany tejto steny otvoriť skrinky, do ktorých sa ukladá osobné šatstvo. Dimenzovaniu úložných priestorov sa pri návrhu interiérov venujem asi najviac. Pátram po zvykoch rodiny, zisťujem, ako si vešajú nohavice, sukne, koľko oblečenia ktorý člen vlastní, ako si ho najradšej ukladá. Je to intímna záležitosť, ale iba v prípade, že ukladanie a vešanie funguje, sú užívatelia schopní bez problémov udržať v byte poriadok. Tiež dbám na to, aby každý mal svoje vlastné úložné priestory, len svoje kráľovstvo, ktoré sa nemieša so záležitosťami ostatných. Netreba už pri návrhu zabúdať na ukladanie a triedenie špinavej a čistej bielizne, uloženie čistiacich prostriedkov atď. V tomto byte je na to určená samostatná miestnosť, zariadená podobne starostlivo ako kuchyňa.


Pokoj štvorcov a obdĺžnikov vo farebnom priestore. Police a steny čakajú na ďalšie pripomienky z ciest. S tým, že sa budú zapĺňať, sa počítalo už pri návrhu zariadenia obývačky.

Pokoj štvorcov a obdĺžnikov vo farebnom priestore. Police a steny čakajú na ďalšie pripomienky z ciest. S tým, že sa budú zapĺňať, sa počítalo už pri návrhu zariadenia obývačky.
Daniel Veselský

 

Prvý pocit  návštevníka – toto je prírodnodomácky funkcionalizmus!
Chcela som im vytvoriť priestor, ktorý si budú môcť dopĺňať po svojom. Malo to byť moderné, nie príliš sterilné, nadčasové, a najmä priestor ich nemal obmedzovať. Pri tom všetkom sa od návrhu očakávalo, že okrem detskej izby musí pri zariadení prevažovať funkčnosť. Majitelia si sami citlivo a s vkusom vybrali stoličky, obrazy, materiál na vnútorné rolety. Nepochybili.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: byte bývanie návšteva v
Zdieľať článok

Diskusia