Kde bolo, tam kvitlo

13. 06. 2007
Zdieľať

Kde bolo, tam bolo, za neurčitým počtom hôr (podľa toho, z ktorej strany idete), niekde mimo spleti „jasne“ označených slovenských ciest, bola jedna záhrada. Tak nejako by mohlo začať rozprávanie o našej návšteve. Cesta tam síce bola dlhá, ale stála za to...









Kde bolo, tam kvitlo

96574


Kde bolo, tam kvitlo

96576






Ešte predminulý rok záhradnú panorámu dopĺňala stará fiatka, respektíve to, čo z nej zostalo. A pretože vrak sa neosvedčil ani ako záhradná dekorácia, ani ako črepník či stojan na kvety, majitelia ho deložovali na vrakovisko. Fiatka sa na rozdiel od starého otca, ktorého mottom bolo “všetko sa môže zísť”, nevzpierala. V budúcnosti by malo k záhradnému posedeniu pribudnúť malé jazierko. Za obeť pravdepodobne padne sušiak na bielizeň. Záhradný múr si počas roka skutočne nemôže sťažovať na nudu. Na jar sa na kontrastnom bielom pozadí rozsvietia tulipány, narcisy, srdcovka a po nich prichádzajú na rad georgíny. K nim sa pridajú aj funkie a ruže, ktoré štafetu farebnosti odovzdajú až koncom jesene.










Kde bolo, tam kvitlo

96555


Pri vstupe do záhrady jej pravobok lemuje nízky živý plot a svoje pozície si už roky držia ovocné stromy – slivky, hrušky a jablone. Ide o domorodcov, ktorých majitelia získali s kúpou domu. Našťastie, rekonštrukčné práce im nespôsobili traumu, a tak môžu každý rok potešiť domácich nielen chutnými plodmi, ale aj príjemnou zmenou vizáže, ktorá sa začína jarným pučaním a končí sa jesenným zberom. Na margo trávnika pani domu dodala: “Vypestoval sa sám, preto nie je až taký kvalitný. Je v ňom veľa buriny.” Svoju funkciu však plní – rozvaľuje sa po záhrade a robí kulisu ostatným rastlinám.






Navyše, v takomto trávniku máte naozaj vysokú šancu, že natrafíte na štvorlístok (túto poznámku som si ako večný hľadač a nenachádzač štvorlístkového šťastia nemohla odpustiť).







Stará hospodárska budova minulý rok zmenila svoj vzhľad. Domáci pán ju obliekol do novej fasády a tento rok sú v pláne jej interiérové úpravy. Po sezóne bude slúžiť ako ochrana pred mrazmi črepníkovým kvetom, ktorých je v záhrade skutočne požehnane. Majiteľke k srdcu azda najviac prirástla čínska ruža, ktorú si pred piatimi rokmi adoptovala vo forme suchého konárika. Stačilo však trochu starostlivosti, trpezlivosti a, samozrejme, aj lásky a odvtedy čínska ruža každý rok zdobí múr domu a víta návštevníkov.


Kde bolo, tam kvitlo

96557





Napriek tomu, že domáca pani využíva každý centimeter záhrady, pozemok nepôsobí preplnene. Betónové spevnené plochy sa striedajú s chodníkmi vydláždenými nepravidelnými kameňmi, čo záhrade dodáva naturálny, uvoľnený vzhľad. Zatiaľ čo v prednej časti záhrady sú sústredené skupinky rozmanitých kvetov, jej zadnú časť vypĺňajú okrasné trávy, fikus a zakrpatené vždyzelené dreviny, z ktorých si niektoré našli miesto v prútených košíkoch a v starom sude.









Kde bolo, tam kvitlo

96563


Z altánku, ktorý sa nachádza na pravej strane pozemku, je výhľad do celej záhrady. V jej zadnej časti domáci vyčlenili malý kúsok na zeleninu a bylinky pre babku. Železnú bránu, ktorá oddeľuje pozemok od susedovho, počas sezóny maskuje popínavá fazuľa, malý jaseň a ovocné stromčeky. A aby drevený altánok nepôsobil v záhrade bezprizorne, domáca ho odela do muškátov a závesných kvetináčov s červenými “líščími chvostmi”, ktoré sa nanominovali aj nám do záberu.


Studňa slúži už len na okrasu. Uprostred muškátovej záplavy je ukrytá malá fontánka, ktorá cez leto osviežuje horúci vzduch. Občas sa do tieňa studne prídu schladiť aj kocúry Johny a Julo (podľa fonetickej transkripcie domácich Džulo).



Kde bolo, tam kvitlo

96575











Kde bolo, tam kvitlo

96565


Zaujímavý bol aj pohľad od renovovanej hospodárskej budovy na záhradný altánok, ktorý sa v spleti zelene tak trochu stratil. Záhrada pôsobí veľmi naturálne. Nízky suchý múrik (pred živým plotom) v kombinácii s dlažbou z nepravidelných kameňov, s mohutnými listami funkie, okrasných tráv, s pažítkou, papradím, stavikrvom a zimozeleňou vytvárajú tajomné záhradné zákutie. Tejto skladbe rastlín dokonale vyhovuje tienisté miesto s vlhšou pôdou.


Pri záhradných úpravách sa pani domu nezaobišla bez pomocných rúk svojho manžela, pre ktoré nebolo problémom vybudovať výklenky v múre či zvýšené murované minizáhony. Záhrada tak získala zaujímavý prvok a jarné gladioly, ľalie, okrasné trávy a zvončeky zasa priestor na život.



Kde bolo, tam kvitlo

96564




Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: záhrada
Zdieľať článok

Diskusia