Biely dom od bratislavských architektov plný svetla a zelene

03. 02. 2021
Zdieľať

Mnoho Slovákov, najmä obyvateľov Bratislavy, si v posledných rokoch vybudovalo svoj domov v príjemných rakúskych obciach neďaleko hraníc. Na rakúskom pohraničí sa k slovu dostávajú aj slovenskí architekti.

TOITO architekti riešili návrh domu vo vinohradníckej obci Gols, ktorá sa nachádza neďaleko obľúbeného Neusiedlerského jazera. Obec Gols je na rozdiel od väčšiny našich vinohradníckych lokalít známa nielen vínom, ale aj kvalitnou architektúrou. K nej sa pridala aj biela novostavba, ktorá pôsobí z ulice prísne, avšak smerom k pozemku sa otvára a člení na viacero celkov.

Biely dom s dreveným plotom a zeleňou

Kompaktná uličná fasáda evokuje jednoduchú kocku s prísnymi geometrickými líniami. Zdroj: Katarína Príkopská

Výrazová čistota a materiálová strohosť je už typickým rukopisom bratislavského ateliéru TOITO architekti. Pre päťčlennú rodinu, ktorá v dome býva, bola dôležitá orientácia voči slnku a možnosť naplno využiť pozemok tak, aby poskytoval súkromie.

Prečítajte si tiež
U našich susedov postavili nápadité bývanie: Tri veľké okrúhle okná ako oči domu

Dva dvory a súkromie vďaka zelenej bariére

Kompaktná uličná fasáda, ktorá evokuje jednoduchú kocku s prísnymi geometrickými líniami, dodržiava formujúcu sa uličnú čiaru. V tejto oblasti obce je zatiaľ len voľnejšia zástavba. Vzhľad z ulice dopĺňa drevený plot a optická bariéra odrastenej zelene. Vďaka nej vznikol súkromný vonkajší priestor, a to hneď na dvoch miestach – pred domom i za ním.

Relaxačná záhrada s terasou pri dome

Terasa s grilom a posedením. Zdroj: Katarína Príkopská

Na fotografiách zo záhrady si môžete všimnúť členitosť stavby, ktorá vytvára viaceré funkčné zóny v interiéri a v exteriéri. Na strednú hlavnú hmotu stavby, ktorá je jediná dvojpodlažná, nadväzuje vonkajší obytný priestor – terasa s grilom a posedením. Tvorí prechod medzi interiérom a záhradou.

Denná zóna otvárateľná na dve strany

Denná zóna  je otvárateľná na dve strany. Zdroj: Katarína Príkopská

Horizontálne i vertikálne členenie

Na hlavnú hmotu domu nadväzujú dve jednopodlažné – z každej strany jedna. Smerom zo záhrady vľavo je vlastne pokračovanie dennej zóny, nad ktorou je terasa prístupná z prvého poschodia. Vpravo od centrálnej zóny sa nachádza prístrešok na parkovanie auta, technická miestnosť, komora a záhradný sklad. Záhradný sklad je vysunutý smerom do záhrady, a tak je vďaka nemu terasa chránená múrmi z dvoch strán. Na poschodí sa nachádzajú detské izby, hlavná spálňa so šatníkom, hygienické zázemie a práčovňa.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Dvojpodlažný dom s vnútornou záhradou

Okolie domu je plné zelene. Zdroj: Katarína Príkopská

Skrz obytnú zónu vidíte

Prízemie stavby člení pozemok na tri časti – vstupné átrium s gánkom a záhradou (tadiaľto sa vchádza do domu), ktorá chytá západné slnko, interiérovú pobytovú časť otvorenú na obe strany a zadnú časť. Tú tvorí relaxačná záhrada s vychádzajúcim slnkom. Predzáhradka sa stala súčasťou ulice, až za ňou stojí plot.

Chodba

Interiér je vďaka prechodom veľmi svetlý. Zdroj: Katarína Príkopská

Denná zóna, ktorá pozostáva z veľkej miestnosti s funkciami kuchyne, jedálne aj obývačky, je otvárateľná na dve strany: do predného dvora s odrastenými stromami a gánkom a z druhej strany na terasu a smerom do záhrady. Z átria môžete skrz obývaciu miestnosť vidieť na terasu, a naopak. Vďaka tomuto riešeniu je interiér plný prirodzeného svetla z dvoch strán.

Prečítajte si tiež
Videli ste niekedy krajší a zaujímavejší záhradný domček?

Dom G

Architektonický ateliér: TOITO architekti
Autori: Ing. arch. Ivan Príkopský, Ing. arch. Katarína Príkopská, Ing. arch. Tomáš Szőke
Spolupráca: Ing. Andrea Prievalská (záhradná architektúra)
Lokalita: Gols, Burgenland, Rakúsko
Úžitková plocha: 200
Projekt: 2017
Realizácia: 2017 až 2019

Sabína Zavarská
Foto: Katarína Príkopská

Kategória: Návšteva
Tagy: átrium novostavby presklené plochy rodinné domy záhrady
Zdieľať článok

Diskusia