Sexi rekonštrukcia typickej radovky v podaní mladých dizajnérov

07.07.2016  |     

Svieži, moderný, praktický. Taký je výsledok rekonštrukcie jednej z typických kanadských radoviek v podaní páru mladých dizajnérov Marka a Viviany.

Industriálny dizajn a dôraz na udržateľný štýl bývania charakterizujú projekty montrealského dizajnérskeho dua MARK+VIVI. Tentoraz sa pustili do premeny mestského radového domu z konca 19. storočia v štvrti Pointe-Saint-Charles, len pár krokov od kanála Lachine. Na sto štvorcových metroch tak vznikol ich vlastný byt aj priestor na dizajnérske štúdio. 

Úsporná rekonštrukcia. Náklady na rekonštrukciu domu boli v prepočte na 1 m2 o pätinu nižšie než najnižšie bežné náklady na novostavbu v Montreale. Majiteľom pomohlo ušetriť najmä to, že boli zároveň architektmi aj investormi.

Značka: udržateľný dizajn

Vzhľadom na svoju históriu si budova priam žiadala využitie typických industriálnych materiálov a prvkov, majitelia a zároveň autori rekonštrukcie navyše pridali účelný dizajn. Aby na prízemí vytvorili príjemne vzdušný, otvorený denný priestor, vybúrali všetky deliace steny. Nahradili ich oceľovými stĺpmi a nosníkmi, ktoré vytvorili oporu pôvodnej drevenej konštrukcii. Mark a Vivi ich natreli bielou farbou, takže sa stali nielen novou „chrbticou“ starého domu, ale zároveň sa decentne začlenili do nového interiéru.

Za posuvnými dverami natretými tabuľovou farbou, rovnako ako okolité steny, sa skrýva jedna z kúpeľní.

Druhá šanca pre drevo. Jednoduchý kuchynský ostrovček je zhotovený z dreva, ktoré ostalo po búraní pôvodných útrob domu. Investori a architekti v jednom nezabudli, že sa zoznámili pri štúdiu udržateľného dizajnu. Preto sa snažili čo najviac odpadu zo stavby znova využiť.

Rovnako ako pri svojich predchádzajúcich projektoch, aj tu kládli dizajnéri dôraz na udržateľnosť. Radšej, než aby vyviezli odpad zo stavby na skládku, rozhodli sa nájsť starým dreveným trámom a podlahovým doskám nové využitie. Nakoniec sa ich podarilo premeniť na sympatický nábytok alebo pracovné plochy – z dreva pochádzajúceho z demolácie vznikol napríklad kuchynský ostrov alebo skrinky v kúpeľni. Na podlahy, police a ďalšie vybavenie použili dizajnéri drevo z miestnych zdrojov a všetky povrchy na stenách, podlahách i nábytku ošetrili nátermi s nízkym obsahom prchavých organických látok.

Priznané trámy sú súčasťou pôvodnej drevenej konštrukcie domu. Pri rekonštrukcii ich doplnili oceľové nosníky natreté nabielo.

Pretože na majiteľov čakalo pri demolačných prácach príjemné prekvapenie v podobe objavenia niekoľkých starožitností, rozhodli sa využiť ich a inšpirovať sa nimi aj pri ďalšom zariaďovaní. V dome našli napríklad staré hračky, náradie a smaltované tabule, ktoré sú dnes integrálnou súčasťou jeho interiéru. „Chceli sme vytvoriť domov zachytávajúci podstatu a charakter klasickej kanadskej radovky z 19. storočia, avšak s dotykom súčasného štýlu a hravosti,“ vysvetľuje Mark.

„Chceli sme vytvoriť domov zachytávajúci podstatu a charakter klasickej kanadskej radovky z 19. storočia, avšak s dotykom súčasného štýlu a hravosti.“

Mark Fekete, dizajnér a spolumajiteľ

Energetická náročnosť

Mark a Viviana pamätali pri rekonštrukcii aj na to, aby sa v dome spotrebovalo čo najmenej energie. Snažili sa ho preto upraviť aj tak, aby v maximálnej miere využíval prirodzené denné svetlo – okrem okien ho zabezpečuje aj svetlovod, ktorý umiestnili nad schodisko. Vďaka kompaktnému tvaru a tesnému kontaktu so susediacimi budovami je tu spotreba energie na vykurovanie prirodzene celkom nízka.

Aj tak však stavbu zateplili minerálnou vlnou a všetky pôvodné okná a dvere vymenili za lepšie izolujúce moderné varianty s dvojsklami a nižším koeficientom prechodu tepla. Na oboch podlažiach je elektrické podlahové vykurovanie a konvektory, chladenie zaisťujú dve úsporné nástenné klimatizačné jednotky. Podľa nezávislej energetickej štúdie, ktorú si dizajnérsky pár nechal vypracovať, dom po rekonštrukcii spotrebuje približne o 20 % menej energie než porovnateľné stavby v meste.

Trvalo udržateľné bývanie. Mladí dizajnéri a majitelia mali od začiatku na srdci nielen sympatický a účelný dizajn, ale aj trvalú udržateľnosť svojho bývania. Výsledok je viac než príjemný a môže sa stať inšpiráciu pre každého.

Recyklované. Aj na skrinky v kúpeľni využili odpadové drevo. 

Jednoduché a efektné. Aj v spálni nájdeme namiesto políc dvojfarebné niky.

MARK+VIVI je názov multidisciplinárneho štúdia so sídlom v Montreale. Spoluzakladatelia a životní partneri Mark Fekete (pôvodom práve z Montrealu) a Viviana de Loera (pôvodom z Mexika) sa zoznámili a začali spolupracovať počas štúdií na Fakulte architektúry a environmentálneho dizajnu na Kalifornskej štátnej polytechnickej univerzite v San Luis Obispo. Po rokoch práce pre rôzne architektonické kancelárie v Los Angeles a San Franciscu sa rozhodli presťahovať do Markovho rodného mesta.

TEXT: DOMINIKA ZÁVESKÁ
FOTO: Adrien Williams
ZDROJ. v2com-newswire.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Ako sa snúbi škandinávsky štýl s anglickou klasikou?

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 10/2019
v predaji


Veľký spievodca: Pestujeme chilli




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky