V starom povojnovom dome vytvorili otvorený a svetlý interiér osviežený zelenou farbou

29. 09. 2021
Zdieľať

Architekti premenili starý povojnový dom na umeleckú brikoláž, ktorá je plne funkčná i pohodlná. Určite vám neujdú ani originálne detaily, ktoré interiéru pridávajú špeciálnu hodnotu. Svetlý priestor osviežili zelenou.

House 34 je súčasťou skupiny podobných domov na sídlisku, ktoré vzniklo po druhej svetovej vojne v anglickom meste Saint Albans. Takéto bývanie bolo a stále je dôležitým prvkom mestskej štruktúry. Podporuje zmysel pre komunitu, podobne ako radové domy v našich mestách. Predmetom rekonštrukcie bola úplná renovácia interiéru.

Prečítajte si tiež
Unikátny zelený dom po rekonštrukcii tancuje v čase a priestore

Majitelia si želali predovšetkým väčšie otvorenejšie spoločné miestnosti. Usporiadanie prvého poschodia malo zostať nezmenené, podobne aj fasády domu.

Kruhový odkaz na pôvod domu

Hlavnou premenou bolo otvorenie priestoru na prízemí. Autori rekonštrukcie odstránili dve steny, a tak sa interiér otvoril a zvýšila sa flexibilita jeho využitia. I keď sú všetky vnútorné steny omietnuté na bielo, architektom sa podarilo vytvoriť zaujímavý odkaz na pôvod stavby.

Biela obývacia izba s dubovou podlahou

Kruhový tvar sprevádza celý zrekonštruovaný interiér, podobne ako zelený akcent niektorých detailov. Zdroj: Lorenzo Zandri

V spoločnom priestore urobili v omietke kruh, ktorý odhaľuje pôvodné murivo a vyzerá ako nevšedná dekorácia či umelecké dielo. Po odstránení stien bolo potrebné – kvôli podpore stropu – pridať nový oceľový nosník. Podobne ako viacero detailov v interiéri, je natretý nazeleno.

Obývačka s veľkým tehlovým kruhom

Architekti v spoločnom priestore urobili v omietke kruh, ktorý odhaľuje pôvodné murivo a vyzerá ako nevšedná dekorácia či umelecké dielo. Zdroj: Lorenzo Zandri

Kruh ako hlavný dizajnový prvok

Kruhový tvar sprevádza celý zrekonštruovaný interiér, podobne ako zelený akcent niektorých detailov. Všimnite si stolíky s kruhovými výrezmi, na ktorých sú izbové rastliny, kruh v podlahe okolo oceľového stĺpu, kruhové osvetlenia, vypínače, zrkadlo v kúpeľni.

Prečítajte si tiež
Úzky dom s kamennými múrmi sa rozvíja do výšky. Nechýba ani malá predzáhradka s posedením

Všetko nadväzuje na najväčší kruh v byte – vyrezaný do omietky a odhaľujúci pôvodné murivo. Zelenou farbou sú zvýraznené schody, rámy dverí, v kúpeľni je použitý štvorcový glazovaný obklad rovnakej farby.

St_Albans_house12

Premenou prešli aj podlahy – väčšinu pokrývajú dubové dosky s prirodzeným vzorom uzlov a zŕn, ktorý kontrastuje s bielymi stropmi a stenami. Zdroj: Lorenzo Zandri

Záves ako hranica medzi prízemím a prvým poschodím

Schody, ktoré vedú na horné podlažie, zakrýva záves, ktorý zároveň dodáva čistému priestoru teplo a uzatvára súkromné ​​priestory. Schodisko je vlastne zrecyklované pôvodné s vylepšenými prvkami. Na viacerých miestach nájdete ružový mramor – napríklad na komode pod kruhovým výrezom alebo na zábradlí schodiska. Aj kúpeľňa sa dočkala zväčšenia. Stredovú stenu odstránili, a tak vznikol väčší priestor na hygienu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Rafinovanosť, elegancia a hra s tvarmi. Dom v Brne očaruje líniami a čistotou

Za zmienku stoja aj hravé zelené úchytky na skrini v spálni či na chodbe. Premenou prešli aj podlahy – väčšinu pokrývajú dubové dosky s prirodzeným vzorom uzlov a zŕn, ktorý kontrastuje s bielymi stropmi a stenami. Premenený interiér sami architekti nazývajú „voľným výsledkom rušnej súhry architektonických prvkov a konštelácie stretnutí medzi pôvodným a novým“. Architektonickou brikolážou.

Zelené schodisko za žltým závesom

Zelenou farbou sú zvýraznené aj schody. Zdroj: Lorenzo Zandri

House 34

Architektonický ateliér: dIONISO LAB

Lokalita: Saint Albans, Anglicko

Realizácia: 2021

Plocha: 95 m2

Sabína Zavarská

Foto: Lorenzo Zandri

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojpodlažné domy farebné ladenie historické domy otvorený priestor radové domy rodinné domy zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia