Úplne nenápadný dom zo 70. rokov vás prekvapí svojim interiérom

08.08.2018  |  

Vstúpite to priestoru obývacej miestnosti spojenej s kuchyňou i jedálňou a máte pocit, že ste sa ocitli v priestrannom industriálnom lofte.

Vstúpite to priestoru obývacej miestnosti spojenej s kuchyňou i jedálňou a máte pocit, že ste sa ocitli v priestrannom industriálnom lofte.

Tento štýl podčiarkujú masívne čierne kovové prvky, schodisko so sieťkou, osvetlenie visiace na šnúrach, priznaná vzduchotechnika, ale aj sivé odhalené murivo a otvorená konštrukcia strechy nad spoločenským priestorom. Takto vyzerá zvonku úplne nenápadný dom zo sedemdesiatych rokov po rekonštrukcii.

 

Obnažené a priznané

Z pôvodného domu zo sedemdesiatych rokov zostalo len obvodové murivo. Architekt Jozef Hudák vytvoril úplne nový vnútorný objem domu – do múrov vložil loftovú dispozíciu s čo najstrohejším vertikálnym členením.

„Vznikol tak interiér s nezvyčajnou svetlou výškou a priznanými konštrukciami schodiska a pavlače. Všetky konštrukčné prvky a povrchy sú v svojej pôvodnej materialite. Do celého priestoru je vložený difúzny box kúpeľne prístupný sklenenou pavlačou. Z pavlače je obslúžená i nočná časť domu za stenou z betónových tvaroviek. Použité materiály ako betón, oceľ, sklo a preglejka sme ponechali obnažené. Nechávajú tak vyniknúť svojej prirodzenej farebnosti či textúre,“ vysvetľuje autor premeny svoj postup a ideu.

Súkromie na pavlači

Nevšedný loftový interiér geometricky jednoduchého domu na prvom poschodí poskytuje súkromné priestory – spálne pre členov rodiny so vstavanými úložnými priestormi. Nie sú veľké, o to však útulnejšie. Tiež sa tu nachádza kúpeľňa, ktorá je charakteristická zaujímavou dĺžkou a stenami prepúšťajúcimi svetlo.

Pokiaľ ide o svetlo zvonku, dom má len málo otvorov zo strany ulice, viac (a väčších) okien je orientovaných do dvora. Avšak celostenové presklenia v tomto prípade nečakajte. Denná zóna by nimi len stratila na intimite, ktorú má a ktorá je pre domácich dôležitá. Napriek tomu priestor pôsobí ako svetlý, a to najmä vďaka otvorenej dispozícii nad hlavnou spoločenskou miestnosťou až po strechu.

Farebné riešenie a tajomná herňa

Sivo-čierno-béžový interiér je oživený žltou a zelenou farbou – zelená sedacia súprava a žlté stoličky pri jedálenskom stole medzi čiernymi pôsobia osviežujúco. Drsný industriálny priestor zjemňuje a harmonizuje použitie dreva. V priestoroch tretieho nadzemného podlažia, teda najvyššie pod strechou s viditeľnými kovovými konštrukciami, našla miesto aj menšia herňa pre deti. Do herne sa vchádza sieťkou chránenými schodmi priamo z jednej z detských izieb. Špeciálnu atmosféru celému interiéru dodáva osvetlenie schodiska.   

 

Dom PRST v skratke

architektonický ateliér: H2A | architects

architekt: Jozef Hudák

plocha pozemku: 912 m2

zastavaná plocha: 133 m2

úžitková plocha: 1. podlažie 102 m2

2. podlažie 59 m2

3. podlažie 33 m2

lokalita: Slovenská Kajňa, okres Vranov nad Topľou

rok ukončenia: 2018

použitý materiál: Pilkington profility, KB tvarovky, preglejka, petón

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Topoľančín

Tagy:
rodinné domy zariaďovanie interiéru rekonštrukcie domov loftové byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Stavba domu a úsporné bývanie


95 tipov, ako postaviť kvalitný dom




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky