Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

31.08.2018  |     

Majitelia nezvyčajného domu vo francúzskom Caluire-et-Cuire oslovili s požiadavkou modernizácie a rekonštrukcie štúdio architektov Dank Architectes. Ich hlavnou požiadavkou bolo premeniť malú obývaciu izbu na veľký moderný minimalistický priestor. Výsledkom bolo omnoho viac.

Prvým krokom bola zmena dispozície

Architektov čakala náročná práca na reorganizácii celého dispozičného riešenia domu. Prvé o čo dbali, bola orientácia voči svetovým stranám – presvetlením tým správnych miest sa do interiéru dostalo svetlo a vzduch. Kontakt s exteriérom a lepšiu využiteľnosť záhrady na relax umožnila nová rozsiahla terasa. Okrem zmeny dispozície sa architekti rozhodli rozšíriť novými obytnými miestnosťami. 

 

Pracovňa v podzemí so stropným oknom  

Nové priestory s už existujúcou budovou spájajú dva drevené trojuholníky. Sú to vlastne presahy paluby, strechy a jednej bočnej steny, vďaka čomu vznikol krytý trojuholníkový priestor. V najnižšom podlaží domu sú umiestnené pracovne, pričom jedna z nich využíva prirodzené svetlo vďaka stropnému oknu, ktoré vidno na podlahe terasy domu. Okrem nich sa tu nachádzajú dve spálne, šatňa a hygienické zázemie.   

Interiér? Čistý a minimalistický

Hlavné podlažie tvorí hlavnú obytnú zónu. Do tejto úrovne sa vchádza cez jeden z nových drevených trojuholníkov, pričom vstup dostal nové veľké presklenie. Kuchyňa je riešená minimalisticky. Kuchynské i úložné skrinky sú vyrobené z drevenej konštrukcie a čiernych panelov Valchromat. 

„Snažili sme sa udržať všetok interiér čistý a minimalistický: čierny nábytok, svetlosivá dlažba a trojuholníkové preglejkové dosky na strope,“ opisujú architekti princíp riešenia interiéru, ktorého sa držali. 

Hra tvarov, svetla a priestoru

Ďalším pozitívom, z ktorého môžu obyvatelia domu po rekonštrukcii čerpať, je orientácia kuchyne smerom do záhrady. Pracovný pult s drezom stojí hneď pri okne, takže ponúka dostatok svetla i príjemný výhľad. Hneď pri kuchyni sa nachádza jedálenská časť, ktorá sa dá spojiť s terasou otvorením dverí. 

Mimochodom, práve trojuholníkové preglejkové dosky na strope hlavného obytného priestoru vytvárajú veľmi zaujímavú atmosféru a zvýrazňujú atypické zakrivenie strechy. Čo poviete na túto hru tvarov?

 

VILA EDUT v skratke 

Architektonické štúdio: Dank Architectes

Hlavný architekt: Steven Guigoz

Lokalita: Caluire-et-Cuire, Francúzsko

Rok realizácie: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin 

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcia domu zariaďovanie obývačky

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Na Kysuciach stojí mobilný obytný modul, ktorý prináša viaceré originálne riešenia

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 10/2019
v predaji


Veľký spievodca: Pestujeme chilli




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky