Rodinný dom v bývalej záhradkárskej kolónii ako oáza na okraji veľkomesta

28.12.2018  |     

Architektúra nevzniká sama. Tak znie slogan tvorcov rodinného domu v Zličíne a mnohých ďalších projektov. Všetky majú niečo spoločné: komunikujú s prírodou, dávajú priestor svetlu a inovatívnym riešeniam vyhovujúcim klientom na mieru.

Predpisy boli dané

Dom pre manželov s dvoma deťmi vznikol v bývalej záhradkárskej kolónii. Táto oblasť je malou oázou zelene v inak priemyselnej okrajovej časti Prahy. Architekti sa museli najskôr vyrovnať s problémom, že na tento pozemok už bolo územné rozhodnutie na stavbu iného domu. Predpísané boli šikmé strechy a nepravidelný pravouhlý pôdorys. Nakoniec sa im však i z tohto zadania podarilo vyťažiť maximum.

Zjemnený fasádou a hrou s hmotou

Riešenie rozloženia hmoty domu nevyplynulo len z predpisov, ktorými sa museli riadiť, ale tiež zo snahy zachovať opticky drobnejší charakter domov v bývalej záhradkárskej kolónii. Hra s vysunutím a zasunutím niektorých častí opticky zmenšuje celý objem domu a obloženie drevom harmonizuje s pôvodnou funkciou pozemku i okolím.

Súkromie s krytou verandou

„Aby sme dosiahli väčšie súkromie pre domácich, posunuli sme hmotu obytných miestností domu ďalej od vstupnej cesty – do súkromia záhrady. Na južnej strane sa obývacia izba otvára veľkými posuvnými oknami do záhrady. Z tejto strany zároveň presahuje horné podlažie v centrálnej časti nad spodné a vytvára krytú verandu,“ opisujú zámer autori projektu.

 

Kontrast vonkajšku a vnútra

Fasáda domu je obložená plášťom z tmavých drevených dosiek s prírodným pigmentovaným povrchom. Interiér tejto tmavej podobe kontrastuje. Dom je vo vnútri murovaný s drevenými stropmi a betónovou podlahou, tmavšia je akurát kuchynská linka. Väčšinu stien architekti využili na vytvorenie úložných priestorov.

Čo je na prízemí a čo na poschodí?

Prízemie pozostáva z garáže, vstupnej haly, hygienických zázemí, schodiska. Smerom na terasu a do záhrady sa otvára denná časť s presklením: kuchyňa, jedáleň, obývačka.  Kúsok od krytej verandy je bazén. Poschodie patrí spálni rodičov a veľkej detskej izbe. Samozrejme, ani tu nechýba hygienické zázemie a veľký šatník, nad ktorým sú strešné okná privádzajúce svetlo a príjemnú atmosféru do celého domu.  

Architekti zo štúdia Rusina Frei architekti sa stali finalistami Českej ceny za architektúru 2018 za projekt obnovy nábrežia Loučné v Litomyšli.

 

Dom v Zličíne v skratke

Architektonické štúdio: Rusina Frei architekti

Autori: Martin Rusina, Martin Frei

Spolupráca: Markéta Poláčková, Jan Žalský

Lokalita: Praha-Zličín, ČR

Úžitková plocha: 172 m²

Obstavaný priestor: 450 m³

Projekt: 2013 až 2015

Realizácia: 2016 až 2017

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Rasl

Tagy:
drevená fasáda rodinné domy záhradkárska kolónia moderné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 8/2019
v predaji


Najkrajšie rastliny v novembri




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky