Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

18.03.2019  |     

Keď sa starý dom otvoril dialógu s okolím, obohatil ho výhľad na majestátnu lipu a fascinujúce horské scenérie.

Tri v jednom

Pri obnovení tradičnej chalupy bolo snahou architekta skĺbiť tri základné požiadavky: vytvoriť dizajn, ktorý by sa nebil s ostatnými domami v obci a zároveň bol moderný; udržať a podľa možnosti ešte zosilniť génia loci horskej dedinky; naplno zapracovať životný štýl investora rekonštrukcie.

Každá jedna z úloh bola náročná, najnáročnejšie však bolo skĺbiť všetky tri dokopy.   

Dispozícia chalupy

Každé podlažie má inú funkciu. Prízemie, ktoré má najintenzívnejší kontakt s prírodou v okolí, sa stalo dennou časťou domu. Do podkrovia architekt umiestnil nočnú časť – spálne. Prístavby k základnému objemu domu sú riešené v pôvodnom štýle. Nových, zvonku viditeľných úprav, sa dočkali vchod a bývalá dielňa na výrobu korálok. Z dielne je dnes udiareň využívajúca pôvodný komín, ktorý dotvára pôsobivú atmosféru na priľahlej terase. Tá je tiež postavená nanovo tak, aby poskytovala domácim dostatok súkromia. Orientácia na juh a umiestnenie za kuchyňou zvyšuje kvalitu relaxu rodiny na hranici medzi interiérom a exteriérom. 

Staronové zmeny

Nové okná v podkroví sú síce inšpirované lokálnou stavebnou tradíciou, ale zároveň i moderným riešením. Vďaka nim vošlo do domu prirodzené svetlo a domácim poskytujú výhľad do údolia a na konáre vzácnej lipy. 

Dvor, do ktorého smeruje novovybudovaná terasa, spĺňa hneď niekoľko funkcií naraz. Časť tvorí predzáhradku, ďalšiu časť predstavuje lavička pod lipou a poslednú vonkajšie posedenie okolo udiarne. Majitelia rekonštruovanej stavby do budúcnosti plánujú aj ďalší vonkajší priestor: úkryt medzi dvoma skalami na zalesnenom svahu za domom. 

Z farieb prevláda sivá a prírodná

Vizuálne triezvy interiér aj exteriér si želal majiteľ a je viac ako pravdepodobné, že i tak by ho architekt  neriešili ináč kvôli prírodnému prostrediu. Farebná paleta prechádza od tmavosivej strechy, cez sivasté tóny starnúceho dreva na fasáde až po prirodzenú farbu betónových a kamenných stien. Za pohľad stojí i pivnica. Moderná sprcha pri kamennej stene a strope z odhalených tehál pôsobí veľmi atmosféricky.  

Aby nezomrela duša pôvodného domu

Za zmienku stojí aj ďalšia zaujímavosť: kamenný portál v interiéri medzi kuchyňou a obytným priestorom je pôvodným vstupným portálom domu. Bol zachovaný, pretože podľa miestnej tradície „vykopaním prahu a zrušením vchodu zomrie duša domu. Upravený bol len opieskovaním a stojí v interiéri na pôvodnom mieste ako artefakt odkazujúci na históriu domy.

 

Dom J1 v skratke

architektonický ateliér: CUBE.A

lokalita: Janov nad Nisou, ČR

úžitková plocha: 194 m2

zastavaná plocha: 133,5 m2 

plocha pozemku: 2 031,3 m2

realizácia: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Alexandr Hudeček

Tagy:
rekonštrukcia chalupy rodinné domy chaty chalupy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 10/2019 v predaji


Byt plný paliet a nádeje




kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky