Prestavba starého baníckeho domu: Návrat k tradícii prispôsobený moderným potrebám

29. 10. 2019
Zdieľať

Staré banícke domy majú veľkú charizmu. Samozrejme, ak v nich chce plnohodnotne žiť mladá rodina, potrebujú nejednu zmenu, zvyčajne rovno prestavbu. Podobne to bolo aj v prípade domčeka v Podlesí. Prakticky nefunkčný dom premenil na príjemné bývanie architekt Tomáš Petrášek.


Pôvodný stav

2507727
DEBYT


Pôvodný stav

Spolupráca majiteľa s architektom bola v tomto prípade intenzívnejšia ako zvyčajne. Okrem toho, že sa poznajú už od detstva, ich spolupráca na projekte začala už od nuly – od vyhľadania vhodnej lokality a samotného domu. 

Investor, ktorý je mimochodom pilot, sa potreboval presťahovať kvôli práci. Spolu s architektom prezreli niekoľko vytipovaných domov, až konečne narazili na dom v Podlesí. Mladú rodinu i architekta upútal na prvý pohľad, a to najmä kvôli svojej polohe na kraji lesa.


Po rekonštrukcii

rodinný dom
DEBYT


Po rekonštrukcii

Pôvodné zvýrazňuje drevo

Ako každý starý dom, i tento mal typické malé okná a v interiéri menšie, tmavé miestnosti. Prestavba vychádzala z veľkorysého prepojenia vnútorných priestorov. Napriek tejto zásadnej zmene architekt rešpektoval pôvodný konštrukčný raster v tvare písmena H a zvýraznil ho masívnymi drevenými prekladmi. 

Prečítajte si tiež:

Prázdny podkrovný priestor v centre Štiavnice premenili na poetické bývanie


vonkajšia terasa

vonkajšia terasa
DEBYT

„Tieto drevené nosné prvky sú zámerne opracované hrubším spôsobom. Hrany sú často nepravidelné a detail je viac tesársky ako stolársky. Chceli sme tak podporiť dotykový vnem zo stavby, ktorú takto môžeme vychutnať viacerými zmyslami ako len zrakom,“ vysvetľuje architekt Tomáš Petrášek.


sedacia súprava

sedacia súprava
DEBYT

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Veľké okná zmenili interiér na nepoznanie

Celý priestor je členený rôznou výškou podlahy. Architekt považoval za nevyhnutné zväčšiť okenné otvory, aby bol interiér dobre presvetlený. Vďaka veľkým oknám sa mu tiež podarilo do interiéru vtiahnuť prírodné prostredie – záhradu a na ňu nadväzujúci les. Panoramatické dvoj-okno má navyše efekt iluzívneho zrkadlenia. 


jedálensky stôl

jedálensky stôl
DEBYT

Tehlová dlažba a povalový strop

V celom objekte po rekonštrukcii môžete vnímať návrat k tradícii, ale prispôsobený potrebám modernej rodiny. Počas rekonštrukcie odhalili aj niekoľko cenností, ukrytých pod nánosmi úprav – napríklad povalový strop. Investora a jeho manželku fascinovala ručne robená tehlová dlažba, vďaka ktorej interiér nadobudol výrazný rustikálny ráz.

Prestavba bola realizovaná čiastočne svojpomocne a za pomoci menších firiem z okolia. 


povalový strop

povalový strop
DEBYT

Prestavba baníckeho domu v skratke

architektonický ateliér: DEBYT

autor: Ing. arch. Tomáš Petrášek

lokalita: Podlesí, Příbram, ČR

projekt: 2013 až 2013

realizácia: 2014 až 2018

základné rozmery: 10,37m / 13,23m

úžitková plocha: 215 m2

obstavaný priestor: 939,5 m3

Sabína Zavarská
Foto: DEBYT

Kategória: Návšteva
Tagy: banícky dom chalupy rekonštrukcia chalupy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia