Rekonštrukcia domu zmenila domácim život: Z prudkého svahu za domom obrovská výhoda

29.03.2019  |     

Rozdrojovice sú obec ležiaca dva kilometre severne od brnianskej priehrady. Nachádza sa tu veľa domov, ktoré by potrebovali rekonštrukciu. Architekti dostali za úlohu premeniť jeden z nich na plne funkčný moderný dom so všetkým, čo k tomu patrí – vrátane pracovne.

Za dvorom je prudký svah

Pôvodná jednopodlažná budova, ktorá nadväzovala štítmi na susediace domy je posadená do veľmi náročného terénu – hneď za dvorom sa zdvíha prudký svah s celkovým prevýšením až 13 metrov. Stavba pozostávala z dvoch častí uložených do tvaru písmena L a prístavby v dvore. Aké bolo riešenie architektov? 
 
„Koncept rekonštrukcie sme postavili na troch kľúčových krokoch. Tieto kroky zmenili organizáciu domu a jeho fungovanie,“ vysvetľujú autori premeny.
 

1.krok: Čistý dvor

Za najdôležitejšie považovali vyčistiť dvor – odstránili prístavby, aby dosiahli zväčšenie záhrady a jej lepšie využitie. Podarilo sa im tak vytvoriť priame prepojenie medzi miestnosťami hlavného (dlhšieho) krídla domu s exteriérom. 
 

2.krok: Priečky preč

Ďalším krokom bolo vyčistenie kratšieho kolmého krídla domu od nánosov desaťročí, rovnako ho zbavili všetkých priečok a nepôvodných častí stropu. Priestor čiastočne otvorili až po strechu a umiestnili sem veľkorysú otvorenú obytnú kuchyňu s jedálňou, ktorá má ako jediná miestnosť domu južnú orientáciu a zároveň aj priamy prístup do záhrady. Kuchyňa s jedálňou je novým spôsobom prepojená aj s obývacou miestnosťou. Tá vznikla spojením dvoch izieb v hlavnej časti domu. Súčasťou obývacej miestnosti je aj novovybudované schodisko do podkrovia. 
 

3.krok: Nočný priestor v novom podkroví

Tretím dôležitým krokom bolo odstránenie strešnej roviny hlavného traktu smerom do záhrady. Namiesto nej vyrástol nový objem, zahŕňajúci spálňu, dve detské izby, kúpeľňu a šatňu. Do týchto miestností sa domáci dostanú prostredníctvom galérie s veľkým presklením smerom do záhrady. Galéria riešená ako drevostavba s vetranou fasádou je vykonzolovaná – pod ňou vznikol po celej dĺžke domu krytý priestor. 
 

Hospodárska časť

Rekonštrukcia pôvodne jednopodlažného domu pokračovala ďalšími úpravami: vybudovaním garáže a miestnosti pre domáce práce v hospodárskej časti domu. Nad nimi sa nachádza izolovaná pracovňa. Dom síce nie je podpivničený, pretože sa pod ním nachádza skalnaté podložie, ale dve pivnice sú vykopané do svahu – jedna pod schodiskom do hornej časti záhrady a druhá v opornom múre pri hojdačke. Tradičný konštrukčný systém zostal zachovaný. Veľmi príjemne sa odborníčka vyhrala so svahom za dvorom. Domáci majú množstvo nového priestoru nielen na relax. 
 
 

Rekonštrukcia RD Rozdrojovice v skratke

architektonický ateliér: ARCHANTI
 
architekti: Martin Daněk, Martin Doležel, Barbora Ponešová
 
spolupráca: Anna Stachová
 
statika: Jiří Strnad
 
PENB, NZÚ: Zdeněk Janík / Therm-Consult
 
TPS: LDH s. r. o.
 
záhrada: Klára Stachová
 
úžitková plocha: cca 240 m2
 
lokalita: Rozdrojovice, ČR
 
projekt: 2013
 
realizácia: 2018
 
 
Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ARCHANTI

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcie domov

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 8/2019
v predaji


Najkrajšie rastliny v novembri




Predplatné

 

 

Najnovšie príspevky