Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!

22.05.2019  |     

Bill a Kate si kúpili v austrálskom Bondi povojnový dom. I v tejto oblasti boli staré domy podobné ako u nás – mali zlú dispozíciu zloženú zo série malých tmavých miestností radených za sebou. O žiadnom prepojení so záhradou sa nedalo hovoriť, práve naopak, neexistoval žiaden výhľad a záhrada bola neupravená. Pozrite sa na tú zmenu!

Moderná, ale nič nekazí 

Pár si vybral tento tom kvôli rastúcej rodine, ale, samozrejme, potrebovali ho prispôsobiť modernému životnému štýlu. Architekti zo štúdia Potter & Wilson navrhli rozšírenie domu nadstavbou horného podlažia ukrytého pod novou sedlovou strechou. 

 

Hrebeň strechy nadväzuje na existujúcu strechu orientovanú do ulice, a tak minimalizuje kontrast nadstavby s bývalou stavbou. Pôsobí prirodzene a neovplyvňuje pôvodný vzhľad domu, hoci je zreteľne moderná. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Medzi interiérom a exteriérom

V interiéri nájdete po úprave veľkolepý priestor, aký by ste v dome podobného objemu nečakali. „Náš prístup bol zameraný na zlepšenie prepojenia domu s exteriérom. Dosiahli sme to citlivým umiestnením okien a svetlíkov. Dom má novú, príjemnú záhradu s bazénom a vonkajším posedením,“ vysvetľujú architekti. 

Prechod medzi interiérom a exteriérom predstavuje veľký oceľový prístrešok, ktorý poskytuje ochranu pred poveternostnými vplyvmi a zároveň vytvára terasu, na ktorú sa vychádza z rodičovskej spálne na poschodí.

V jemných odtieňoch

Interiér je zariadený v sviežej palete jemných odtieňov, kontrastne pôsobí tmavý kovový rám prechodnej časti medzi obývačkou a záhradou. S obývacím priestorom je spojená jedáleň i kuchyňa. Svetlotyrkysová farba veľkej sedacej súpravy v obývačke osviežuje priestor sivo-bielo-béžovú základnú farebnosť interiéru. Na prvom podlaží sa nachádza rodičovská spálňa, dve ďalšie spálne a hygienické zázemie. 

Spomienky na staré časy

V celom interiéri nájdete jemné pripomienky starých čias, v podobne motívov a rôznych detailov, napríklad stropný oblúk v chodbe. Fasáda s verandou zostala viac-menej v pôvodnej podobe, ale je osviežená bielou omietkou, ktorá kontrastuje s červenou strechou. 

 

Dom pre Billa a Kate v skratke

architektonické štúdio: Potter & Wilson

lokalita: Bondi, Austrália

plocha: 195 m2

rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Prue Ruscoe 

Tagy:
rodinné domy sedlové strechy nadstavby rodinných domov

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 09/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky