Ako sa moderná drevostavba vyrovnala s obmedzeniami chránenej krajinnej oblasti

25.09.2019  |     

Máte radi drevo? Páčia sa vám klasické vidiecke stavby, ale modernejšie poňaté?

Na okraji Chránenej krajinnej oblasti Jizerské hory stojí dom, ktorý svojou prítomnosťou neruší okolie a majiteľom ponúka pohodlie v útulnom interiéri uprostred prírody.

Návrh museli architekti prispôsobiť cennému prostrediu a platným normám, ktoré sú v chránených zónach dosť prísne. Hlavná časť domu má klasický obdĺžnikový pôdorys a sedlovú strechu. Dom je orientovaný vodorovne s vrstevnicami, usadený do terénu bez vysokých podmuroviek, v interiéri sú priznané nosné konštrukcie. 

Dynamické línie a šikovné detaily

Na druhej strane dom nepôsobí ako klasické vidiecke domy hneď z viacerých dôvodov. Využíva terénne nerovnosti, prepája interiér s okolitými stromami, je charakteristický hrou s líniami striech vyššej a nižšej časti domu (prízemie je mierne vytočené z inak obdĺžnikového pôdorysu, čím vzniká šikmý presah nad vstupnými dverami). 

Zaujímavosť nájdeme aj na fasáde (v časti napravo od vchodových dverí), pod presahom horného podlažia nie je obložená drevom, ale cementovými doskami. I vďaka tomuto prvku stavba pôsobí veľmi dynamicky, silueta gradujúcej kompozície je nezameniteľná.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Interiér drevostavby

Interiér drevostavby je riešený s úctou ku klasickému štýlu, z každého prvku interiéru je cítiť jeho každodenné používanie a prítomnosť živej rodiny vrátane domácich maznáčikov. Niektoré detaily nadväzujú na históriu stavieb v tejto oblasti, pričom dôležitú úlohu zohráva svetlo. 

Na vchodových dverách je kruhové okno, okná sú aj nad kuchynskou linkou. Na dennú zónu, nadväzuje drevená terasa s posedením siahajúca po prvé stromy. Tá je od interiéru oddelená sklenenými posuvnými dverami. Priestor odľahčuje aj vzdušné schodisko s tyčovým zábradlím.

Prízemie dvere nepotrebuje

Napriek tomu, že v hlavnej dennej zóne na prízemí domu nie sú dvere medzi jednotlivými funkčnými časťami, tieto funkcie sa nebijú – kuchyňa je v časti pri vstupe a plynule prechádza do jedálne s knižnicou. 

Kúsok od jedálenského stola nájdete kútik s televízorom, pohodlnými kreslami a konferenčným stolíkom. Aj priestor pod schodmi je plne využitý. Okrem detského kútika je tu malý hudobný kútik domácich.  

Po technickej stránke je dom navrhnutý ako čistá drevostavba. V interiéri priznáva nosný trámový skelet, záklop strechy a stropov. I to sú dôležité prvky pre celkovú atmosféru stavby. 

Dom na okraji Chránenej krajinnej oblasti Jizerské hory v skratke

architektonický ateliér: Klanc…architekti

architekt: Tomáš Klanc

spolupráca: Tomáš Petrášek

lokalita: Milíře, okres Jablonec nad Nisou, ČR

rok dokončenia: kolaudácia 2010, úplné dokončenie do prezentovanej podoby 2018

dodávateľ: Tomáš Zoubek – stolár z Liberca (dokončovacie práce boli riešené svojpomocne)

Sabína Zavarská
Foto: Vavřinec Menšl

Tagy:
montované domy nízkoenergetické domy drevostavby

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 9/2019
v predaji


Zimný rez stromov a krov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky