Ako stavať nový dom s dotáciou? S použitím YQ!

29. 10. 2019 Zdieľať

Staviate alebo máte v pláne stavať rodinný dom? Zvážte aj jeho energetickú triedu. Od mája je v platnosti novela zákona o energetickej hospodárnosti budov, ktorou chce štát podporiť výstavbu rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie. Po splnení všetkých podmienok môžete získať štátny príspevok vo výške až 8 000 €.

Budovou s takmer nulovou potrebou energie sa rozumie budova s veľmi vysokou energetickou hospodárnosťou. Energetická hospodárnosť je množstvo energie potrebnej na splnenie všetkých energetických potrieb súvisiacich s normalizovaným užívaním budovy, najmä množstvo energie potrebnej na vykurovanie a prípravu teplej vody, na chladenie a vetranie a na osvetlenie. Potreba energie na užívanie domu s takmer nulovou potrebou energie je až o 90 % nižšia v porovnaní so štandardným rodinným domom. Tieto domy zaraďujeme do energetickej triedy A0. Potreba energie za rok je menej ako 54 kWh na 1 m2.

Stavebný systém Ytong už niekoľko rokov ponúka riešenie

Systém Ytong je na plnenie týchto hodnôt pripravený s predstihom vďaka inovovanému radu tepelnoizolačných tvárnic Lambda YQ. Predstavuje optimálnu kombináciu najdôležitejších vlastností pórobetónu – tvárnica je ľahká, pevná a má nízky súčiniteľ tepelnej vodivosti. Vďaka týmto vlastnostiam sa Lambda YQ stáva materiálom budúcnosti a jej tepelnoizolačné vlastnosti plne vyhovujú požiadavkám na získanie dotácie. Predstavuje tak nadčasové riešenie pre bývanie v 21. storočí, a to aj bez dodatočného zateplenia. Svojou ľahkosťou prináša ďalšie zjednodušenie práce pri výstavbe, čo iste ocenia i mnohí svojpomocní stavebníci, ktorým každá tvárnica doslova prechádza rukami. Lambda YQ si stále zachováva rovnaké prírodné zloženie, aké poznáme v prípade Ytongu. Je to teda ekologický materiál s takmer neobmedzenou životnosťou.

2506107
Xella Slovensko, s. r. o.

Čo spraviť v prípade, ak sa váš projekt bez zateplenia neobíde?

Jednovrstvové riešenie je úsporné vďaka svojej jednoduchosti a rýchlosti. Sú však aj projekty, pri ktorých sa zatepleniu nevyhnete. Najväčší vplyv na voľbu medzi jednovrstvovou konštrukciou a zateplenou stenou má tvar budovy. Jednoduchší tvar a menej podlaží budovy hrá v prospech jednovrstvového riešenia. Ak má dom komplikovanejší pôdorys, používajú sa prvky s väčšou pevnosťou, ktoré je potrebné zatepliť. Vplyv má však aj rad ďalších faktorov, ako je teplotná zóna či orientácia budovy. Tie musí posúdiť projektant. No mnoho otázok z oblasti tepelnej techniky a optimalizácie projektov vám pomôžu zodpovedať aj regionálni technickí poradcovia Ytongu. Ak bude vo vašom prípade nutné zateplenie, aj to je možné vybrať od rovnakého výrobcu – vyrába minerálne dosky Multipor, ktoré majú oproti iným zatepľovacím materiálom mnoho praktických výhod, ako je nehorľavosť a väčšia mechanická odolnosť než v prípade iných typov zateplenia.

2506105
Xella Slovensko, s. r. o.

Masívna strecha – úspora na chladení objektu

Energeticky úsporná budova sa však podľa nových noriem nezameriava iba na náklady na vykurovanie, ale v dnešnej dobe i na chladenie. Preto má Ytong v portfóliu aj strechu Komfort, ktorá je ťažká a masívna. Vďaka tomu nielen zabraňuje úniku tepla smerom von, ale najmä v letných mesiacoch zabraňuje nechcenému prehrievaniu v podkroví. Usporí tak náklady na obstaranie a prevádzku klimatizácie, ktorá je v prípade iných konštrukčných riešení často jedinou možnosťou, ako mať v podkroví v lete únosné teploty.

Kde začať?

Optimálnu skladbu materiálu a cenovú ponuku získate u výrobcu. Ich technickí poradcovia vám pomôžu s optimalizáciou projektu, ktorá pomôže ušetriť za materiál aj prevádzku domu, a odporučia vám energetických špecialistov na získanie dotácie.

www.ytong.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti Xella Slovensko, spol. s r.o.

Kategória: Materiály
Tagy: stavba domu
Zdieľať článok