Ekoinfo

Prečítajte si o ekologickom a úspornom spôsobe bývania. Úsporné zdroje svetla a tepla, ekologické formy vykurovania.

Muž reční na klimatickej konferencii.
Aktuality

Na konferencii „Klimaticky odolnejšie mestá“ boli ocenené najkrajšie zelené strechy na Slovensku

Zmena klímy pociťujeme na vlastnej koži každým rokom, čím ďalej tým viacej. Trápia nás obrovské horúčavy, dlhodobé suchá či prívalové dažde. Na to, aby sme zlepšili podmienky  v našich mestách, potrebujeme začať robiť adaptačné opatrenia a vodozádržné opatrenia, ktoré nám mestá ochladia. Základom týchto opatrení je zadržiavanie zrážkovej vody a ozeleňovanie miest nie len na zemi, ale aj výsadba zelene na strechách, či budovanie vertikálnych zelených stien .

obývačka so zelenými stenami a dreveným nábytkom
Ekoinfo

Mladá Slovenka vyrába z kokosového odpadu materiál na obľúbené stoličky

Výroba textilu z odpadových prírodných materiálov bola jednou z kľúčových tém tohtoročného veľtrhu Heimtextil. Predstavíme vám niekoľkých inovatívnych výrobcov, ktorí na výstavu priniesli nezvyčajné prírodné vlákna spracovávané trvalo udržateľným spôsobom. Jednou z nich je aj mladá slovenská dizajnérka.  

Expandovaný polystyrén odpad
Ekoinfo

Čo robiť s polystyrénovými obalmi z elektrospotrebičov?

Elektrospotrebiče patria všeobecne k najpraktickejším darčekom, ktoré sa rok čo rok objavujú pod vianočnými stromčekmi mnohých domácností. Radosť z nich môže byť síce neopísateľná, no minca má aj v tomto prípade dve strany. Zamysleli ste sa totiž niekedy nad tým, čo robiť s polystyrénovými obalmi z elektrospotrebičov? Odpoveďou a zároveň riešením je recyklácia.

Recyklovanie polystyrénu
Ekoinfo

Nová web stránka www.recyklujempolystyren.sk informuje, ako triediť odpad z polystyrénu

Existuje niekoľko druhov polystyrénu, k tým najlepšie recyklovateľným patrí v súčasnosti expandovaný polystyrén (EPS).

Ekoinfo

Radi by ste si zamaškrtili? Poradíme vám maškrty prospešné pre vaše zdravie

Radi si dáte niečo drobné pod zub? Urobte niečo pre svoje zdravie a siahnite po zdravých maškrtách.

Ekoinfo

Pozor na tvrdú vodu!

Tvrdá voda, ktorá je na väčšine územia Slovenska, je tichý zlodej – nenápadne kradne peniaze z rodinného rozpočtu...

Ekoinfo

Úsporné zdroje svetla

Stmieva sa. Tisíce domácností jedna za druhovou žeravia wolfrámové vlákna, ktoré vo vákuu prívetivo svietia cez steny žiaroviek. Svetlo starých dobrých edisoniek láskavo potlačí studené tóny a po o niečo belšom dni si naše oči rady privyknú na teplé umelé svetlo. Dokonca aj farby sú verné a domácnosť akosi opeknie. Prečo teda svietiť inak!?

Ekoinfo

Svietime kvalitne, ale úsporne

Zle vybrané a nevhodne nainštalované svetlo môže škodiť nielen vášmu zdraviu, ale vie aj poriadne hlboko načrieť do peňaženky. Áno, „staré a dobré“ žiarovky už dávno nie sú tým najlepším riešením. Oveľa efektívnejšou alternatívou sú úsporné žiarivky – výberom úspornej žiarivky ušetríte v domácom rozpočte a navyše pomôžete zdevastovanému životnému prostrediu.