Chemex – ďalší zaujímavý spôsob prípravy kávy

13. 10. 2014
Zdieľať

V tomto zariadení pripravíte jemnú lahodnú kávu naozaj jednoducho. Navyše vyzerá veľmi elegantne.

Čo je to chemex?

To, že jeho názov znie „chemicky“, nie je náhoda – toto zariadenie na prípravu kávy je totiž modifikovaná Erlenmeyerova nádoba v tvare presýpacích hodín. Je vyrobená z varného skla, v najužšom mieste má koženým pásikom upevnenú drevenú obruč, ktorá slúži ako tepelnoizolačné držadlo. Nádoba vyzerá veľmi elegantne a môžete v nej kávu nielen pripraviť, ale aj servírovať. Pri príprave sa používajú hrubé skladané papierové filtre, výsledná chuť nápoja je jemná, bez usadenín a nepríjemnej horkosti.
Toto jednoduché zariadenie vymyslel v roku 1941 v USA excentrický vynálezca Peter Schlumbohm (1896 – 1962), pôvodom Nemec, vyštudovaný chemik a psychológ. Vďaka excelentnému dizajnu, ktorý dokonale spojil jednoduchý tvar s funkčnosťou, si chemex v priebehu niekoľkých rokov získal popularitu aj uznanie a dnes je súčasťou stálych zbierok viacerých múzeí, vrátane newyorského Múzea moderného umenia. Podľa Illinoiského technologického inštitútu patrí chemex medzi 100 najlepších výrobkov modernej doby. Na tomto kultovom kávovare sa za 70 rokov nič nezmenilo a dodnes ho vyrába rodinná firma CHEMEX Corporation v Pittsfielde, v americkom štáte Massachusetts.

POSTUP PRÍPRAVY


Najskôr poskladajte papierový filter. Polkruh preložte na polovicu, potom založte prečnievajúcu časť a znova preložte na polovicu tak, aby bol založený kúsok vo vnútri.

Najskôr poskladajte papierový filter. Polkruh preložte na polovicu, potom založte prečnievajúcu časť a znova preložte na polovicu tak, aby bol založený kúsok vo vnútri.
Dano Veselský


Najskôr poskladajte papierový filter. Polkruh preložte na polovicu, potom založte prečnievajúcu časť a znova preložte na polovicu tak, aby bol založený kúsok vo vnútri.

Najskôr poskladajte papierový filter. Polkruh preložte na polovicu, potom založte prečnievajúcu časť a znova preložte na polovicu tak, aby bol založený kúsok vo vnútri.
Dano Veselský


Najskôr poskladajte papierový filter. Polkruh preložte na polovicu, potom založte prečnievajúcu časť a znova preložte na polovicu tak, aby bol založený kúsok vo vnútri.

Najskôr poskladajte papierový filter. Polkruh preložte na polovicu, potom založte prečnievajúcu časť a znova preložte na polovicu tak, aby bol založený kúsok vo vnútri.
Dano Veselský


Najskôr poskladajte papierový filter. Polkruh preložte na polovicu, potom založte prečnievajúcu časť a znova preložte na polovicu tak, aby bol založený kúsok vo vnútri.

Najskôr poskladajte papierový filter. Polkruh preložte na polovicu, potom založte prečnievajúcu časť a znova preložte na polovicu tak, aby bol založený kúsok vo vnútri.
Dano Veselský

1 Najskôr poskladajte papierový filter. Polkruh preložte na polovicu, potom založte prečnievajúcu časť a znova preložte na polovicu tak, aby bol založený kúsok vo vnútri.


Filter roztiahnite do tvaru lievika a vložte do nádoby tak, aby bola časť s viacerými vrstvami vmieste nalievacieho pyšteka.

Filter roztiahnite do tvaru lievika a vložte do nádoby tak, aby bola časť s viacerými vrstvami vmieste nalievacieho pyšteka.
Dano Veselský

2 Filter roztiahnite do tvaru lievika a vložte do nádoby tak, aby bola časť s viacerými vrstvami vmieste nalievacieho pyšteka.


Prelejte filter horúcou vodou (2 – 3 dl) – odstránite tak papierovú chuť a nahrejete sklo. Vodu potom z chemexu vylejte.

Prelejte filter horúcou vodou (2 – 3 dl) – odstránite tak papierovú chuť a nahrejete sklo. Vodu potom z chemexu vylejte.
Dano Veselský

3 Prelejte filter horúcou vodou (2 – 3 dl) – odstránite tak papierovú chuť a nahrejete sklo. Vodu potom z chemexu vylejte.


Nasypte kávu asi do 2/3 výšky papierového filtra.

Nasypte kávu asi do 2/3 výšky papierového filtra.
Dano Veselský

4 Nasypte kávu asi do 2/3 výšky papierového filtra. 


Kávu pokvapkajte horúcou vodou, aby sa zvlhčila a „rozvinula“. Počkajte asi 30 sekúnd a zalejte ju vodou až po vrch filtra.

Kávu pokvapkajte horúcou vodou, aby sa zvlhčila a „rozvinula“. Počkajte asi 30 sekúnd a zalejte ju vodou až po vrch filtra.
Dano Veselský

5 Kávu pokvapkajte horúcou vodou, aby sa zvlhčila a „rozvinula“. Počkajte asi 30 sekúnd a zalejte ju vodou až po vrch filtra. 


Počkajte, kým káva pretečie do spodnej nádoby – mala by siahať maximálne po značku (hrbolček) na nádobe – potiaľ asi zvrchu siaha papierový filter a ten by sa do kávy nemal namočiť.

Počkajte, kým káva pretečie do spodnej nádoby – mala by siahať maximálne po značku (hrbolček) na nádobe – potiaľ asi zvrchu siaha papierový filter a ten by sa do kávy nemal namočiť.
Dano Veselský

6 Počkajte, kým káva pretečie do spodnej nádoby – mala by siahať maximálne po značku (hrbolček) na nádobe – potiaľ asi zvrchu siaha papierový filter a ten by sa do kávy nemal namočiť.


Vyberte filter s usadeninou a kávu môžete servírovať priamo z chemexu.

Vyberte filter s usadeninou a kávu môžete servírovať priamo z chemexu.
Dano Veselský

7 Vyberte filter s usadeninou a kávu môžete servírovať priamo z chemexu.

V najmenšom chemexe pripravíte dve až tri šálky kávy s lahodnou chuťou. Na dve porcie potrebujete asi 200 až 250 ml vody a približne 20 g stredne až hrubšie zomletej kávy. Keďže extrakcia neprebieha pod tlakom ako pri espresse, je tu potrebné väčšie množstvo kávy. Ak chcete dosiahnuť inú chuť, experimentujte s typom kávy, množstvom a hrúbkou mletia.


Chemex

Chemex
Dano Veselský

3 dobré rady profesionálneho barmana 

1 Tento postup je naozaj jednoduchý, no ak chcete dosiahnuť excelentný výsledok, vždy používajte čerstvú a čerstvo pomletú kávu. Voda by mala mať teplotu 90 až 95 °C.
2 Vyskúšajte svetlejšie praženú kávu, ktorá je na tento spôsob prípravy mimoriadne vhodná. Dosiahnete tak plnú chuť, v ktorej nebude cítiť nepríjemnú horkosť.
3 Chemex umývajte len v horúcej vode, bez chemikálií a drsných hubiek, neodporúčame ho dávať do umývačky riadu. Pri umývaní treba odstrániť drevenú objímku aj kožený pásik – časté namáčanie by im neprospelo.

Maroš Petrikovič
(www.dreamcocktail.sk)

Kategória: Doplnky
Tagy: chemex káva rituál
Zdieľať článok

Diskusia