8 plodín, ktoré kupujete pravidelne, a pritom ich môžete mať aj za omnoho lacnejšie! Ako sa to dá?
Úžitkovou záhradou môžete ušetriť za suroviny potrebné na varenie a navyše budete mať zdravšiu stravu.
V časoch obmedzených finančných zdrojov je pestovanie vlastného ovocia a zeleniny výborným spôsobom, ako podporiť napätý rodinný rozpočet. Viete, ktoré plodiny sa z ekonomického hľadiska oplatí pestovať najviac? Z ktorých budete mať „za málo peňazí veľa muziky“?
Kupovať čerstvú zeleninu z obchodu je síce pohodlné, ale rozhodne nie ekonomické ani ekologické. Zdroj: Shutterstock
Bylinky
Zabalené narezané bylinky v obchodoch stoja nejaké to euro, navyše nevydržia dlho a sú náročné na skladovanie i prepravu. Nemusíte mať veľkú záhradu na to, aby ste si celoročne dopestovali čerstvé bylinky. Mnohí ich dokonca pestujú na balkónoch alebo v kuchyni. Určite sa oplatí pestovať bazalku, petržlen a koriander, vďačný je aj kôpor, mäta, medovka, oregano či tymian. Zaberú veľmi málo miesta, rýchlo a bujne rastú a oživia každé jedlo, prípadne nápoj.
Listový šalát
Pestovanie rôznych druhov listového šalátu vám ušetrí nemalé sumy, najmä ak ho zvyknete pravidelne pripravovať pre celú rodinu. Na šaláte je fantastické, že ak ho chcete použiť, nemusíte ho vybrať celý – stačí orezať len toľko listov, koľko práve potrebujete. Pri pravidelnom zbere dokáže jedna sadenica prinášať čerstvé listy celé mesiace.
Chrumkavé drobnosti
Svieže doplnky do šalátov, ako sú reďkovky, mladé cvikly a jarné cibuľky, sú cenným zdrojom pre každého záhradkára, ktorý myslí na úsporu pri príprave jedál. Pozitívum je, že rýchlo rastú a zberať ich môžete už štyri týždne od výsevu. Šikovnou fintou je opakované vysievanie počas celého vegetačného obdobia. Vďaka nemu z malého kúska pôdy získate prekvapivé množstvo čerstvých plodov.
Zelená fazuľka
Popínavá zelená fazuľka, ktorá rodí svieže jemné struky, kedysi nesmela chýbať v žiadnej záhrade. Gazdinky ju nasekali, pridali zemiaky a kôpor – všetko z vlastnej záhrady – a mali základ vynikajúcej strukovinovej omáčky. Mladé fazuľky môžete variť v pare, ale aj dusiť a nakladať. Sú zdravé, sýte a bohaté na cenné rastlinné proteíny. Nezanedbateľnou výhodou týchto plodín je, že úrodu prinášajú celé leto.
Zelené fazuľky nepotrebujú veľkú záhradu, pokojne sa dajú pestovať aj na balkóne. Poobzerajte sa po kompaktnejších druhoch. Zdroj: iStock
Plodová zelenina
Podobne ako fazuľky, aj iné druhy plodovej zeleniny, ktoré sa dajú pestovať vertikálne, sú veľmi dobrým prvkom v úspornej záhrade. Vyprodukujú veľa úrody na pomerne malom priestore. Do tejto kategórie patria napríklad paradajky a uhorky, ktoré prinesú bohatú úrodu chutných plodov už aj z niekoľkých rastlín. Umiestnite ich na slnečné miesto a pravidelne prihnojujte, aby ste zvýšili úrodu a zlepšili chuť. Vyberajte odrody vhodné pre vaše podnebie a v horúcom počasí dbajte na dostatočné zavlažovanie rastlín.
Cesnak
Na rozdiel od cibule, ktorá je lacná a zaberie veľa miesta, je cesnak pomerne drahý, pričom zaberá málo priestoru. Odrody cesnaku „softneck“ sa navyše veľmi dobre skladujú, takže si ho môžete uložiť do zásoby.
Stopkový zeler
Stopkový zeler je dôležitou základnou surovinou mnohých polievok i šalátov. Do nášho zoznamu sa dostal vďaka svojmu kompaktnému tvaru a najmä možnosti zberať ho po jednej stopke. Vždy si odrežete toľko, koľko práve potrebujete, nemusíte kupovať celé trsy.
Cuketa
Cukety sú známe bohatým plodením, ale aj potrebou častého zalievania. Ich najväčšou výhodou je však univerzálnosť v kuchyni – zužitkujete ich vo všetkom od opekaných či grilovaných jedál cez omáčky, falošné cestoviny až po koláče. Ešte váhate, či si cuketa zaslúži miesto vo vašej záhrade?
Plodiny, na ktorých ušetríte
1. Mangold a kel
Listová zelenina, ako mangold a kel, môže poskytovať stály prísun listov po mnoho mesiacov, čo je veľmi praktické.
Mangold je vďačnou listovou zeleninou, ktorú budete môcť zbierať viackrát do roka. Zdroj: Shutterstock
2. Mäta a rozmarín
Viete o tom, že obe bylinky môžete vypestovať z odrezkov? Oregano zase dokáže rásť aj v pohári vody.
Mnoho byliniek sa ľahko rozmnožuje i pestuje a za trocha starostlivosti sa odmenia bohatou chuťou. Zdroj: Shutterstock
3. Hliva ustricová
Najjednoduchší spôsob, ako získať za málo peňazí celé trsy hlivy, je použiť súpravu, ktorú kúpite v záhradkárstvach. Aj keď niečo stojí, vklad sa vám vráti aspoň trojnásobne.
Hliva ustricová je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná. Pri vhodných podmienkach ju môžete pestovať aj doma. Zdroj: Shutterstock
4. Bobuľové ovocie
Jahody, maliny a čučoriedky vyžadujú opatrnú manipuláciu a balenie, i preto sú v obchodoch pomerne drahé. Navyše chuť bobuľového ovocia priamo z kríkov či trsov je nenahraditeľná.
- Mnoho druhov plodín, za ktoré platíte veľa peňazí, si viete poľahky vypestovať aj doma.
- Kupovať čerstvú zeleninu z obchodu je síce pohodlné, ale rozhodne nie ekonomické ani ekologické.
- Niektoré druhy listovej zeleniny môžete zbierať už po pár týždňoch od siatia.
- Zelené fazuľky nepotrebujú veľkú záhradu, pokojne sa dajú pestovať aj na balkóne. Poobzerajte sa po kompaktnejších druhoch.
- Cesnak sadíme dvakrát do roka, a to na jar a na jeseň.
- Mangold je vďačnou listovou zeleninou, ktorú budete môcť zbierať viackrát do roka.
- Mnoho byliniek sa ľahko rozmnožuje i pestuje a za trocha starostlivosti sa odmenia bohatou chuťou.
- Hliva ustricová je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná. Pri vhodných podmienkach ju môžete pestovať aj doma.
- Za trocha bobuľového ovocia necháte v supermarkete zbytočne veľa peňazí a navyše vôbec nechutia tak dobre ako tie domáce.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom špeciál