Neviete, ako spotrebovať paradajky? 7 nápadov, ako ich využiť v kuchyni (a nie sú to špagety ani pretlak)
Paradajky nie sú len do šalátu alebo na špagety. Leto prináša úrodu, ktorú sa oplatí využiť naplno. Zabudnite na klasiky a pustite sa do nových a sviežich receptov, ktoré z paradajok vytvoria kulinárske prekvapenie.
1.Sladký paradajkový džem s čili a limetkou
Áno, džem z paradajok! Sladký, pikantný, s citrusovým dozvukom – skvelý k syrom, na toasty alebo ako tajná ingrediencia do sendviča.
Postup
Varte 2,20 kg paradajok (olúpaných a nasekaných) so 700 g cukru, limetkovou šťavou, trochou soli, škorice a klinčekov, štipkou nastrúhaného zázvory a červeným čili. Za pravidelného miešania nechajte prebublávať asi 1 hodinu až hodinu a pol, kým zmes nezhustne. Nalejte do sterilizovaných pohárov, zatvorte a otočte hore dnom.
2. Paradajkový puding – sladký poklad z juhu USA
Na americkom juhu sa traduje zvláštny, ale čarovný pokrm – paradajkový puding (tomato pudding). Na prvý pohľad dezert, no chuťovo úplne niečo iné: kocky toastového chleba sa nasýtia paradajkovou zmesou s hnedým cukrom a maslom, a následne sa zapečú dozlatista. Výsledkom je sladko-slaný koláč so šťavnatým spodkom a chrumkavým vrchom.
Postup
Zmiešajte 800 g čerstvých, krátko predvarených (alebo drvených konzervovaných) paradajok s asi 150 g cukru a trochou soli. Na dno zapekacej nádoby poukladajte kocky bieleho chleba, polejte paradajkovou zmesou, zalejte rozpusteným maslom a zapečte na 190 °C asi 30–40 minút. Puding je výborný teplý ako príloha k pečenému mäsu alebo ako netradičný brunchový chod.
3. Otočený paradajkový tarte tatin
Tarte Tatin poznáme so sladkým ovocím – jablkami či hruškami. Ale paradajky? Pečené a zakryté lístkovým cestom? Výsledok vás očarí. Jemné paradajky sa pečením zmenia na mäkké, takmer ovocné sústo.
Postup
Na panvici na troche roztopeného masla opekajte dobre osolené a okorenené paradajky, kým nezačnú mäknúť a vytečená šťava hustnúť. Podľa chuti prilejte balzamico. Pootm ich zakryte trocha vyváľaným a vidličkou poprepichovaným lístkovým cestom, zahnite okraje dovnútra a vložte do rúry. Pečte dozlatista asi 25 – 30 minút, nechajte trocha vychladnúť, potom preklopte na tanier. Skvelé ako predjedlo s kozím syrom.
4. Grécke paradajkové placky Tomatokeftedes
Tieto voňavé, vyprážané placky z čerstvých paradajok, cibule, mäty a petržlenu sa v Grécku podávajú ako predjedlo alebo ako chod k alkoholu. Sú chrumkavé na povrchu, mäkké a šťavnaté vo vnútri – ideálne s jogurtovým dipom alebo tzatziki.
Postup
Asi 250g paradajok nasekajte nadrobno, zmiešajte s polovicou červenej cibule a dvoma strúčikmi cesnaku, pridajte 85 g múky, bylinky, ako petržlenová vňať a kôpor a trocha citrónovej kôry a soli. Vznikne hustá, ale stále vlhká hmota. Lyžicou naberajte a pražte v horúcom oleji dochrumkava. Podávajte horúce, s čerstvou mätou a citrónom.
5. Vegánska „omeleta“ z cícerovej múky s paradajkami
Bez vajíčka, ale úplne sýta. Cícerová múka v spojení s paradajkami, cibuľkou a koreninami vytvorí chutnú slanú placku – ideálnu na raňajky alebo rýchly obed.
Postup
Zmiešame lyžicu ľanovej múky alebo najemno pomletých ľanových semiačok s trochou vody. Do asi 40 g cícerovej múky pridáme štipku prášku do pečiva. Po 5 minútach obe zmesi zmiešame s najemno rozmixovanými ovsenými vločkami, soľou, sušeným cesnakom. Pridáme trocha vody a nadrobno nakrájanú zeleninu, napríklad cibuľu, papriku, mrkvu, paradajky, špenát a pod. Pečieme pod pokrievkou na panvici z oboch strán dozlatista. Skvelo chutí s pikantným kečupom alebo avokádom.
6. Studená paradajková polievka s jahodami
Táto kombinácia znie zvláštne, ale v horúcom lete osvieži ako máloktoré jedlo. Sladkosť jahôd vyvažuje kyslosť paradajok a bazalka jej dodá sviežosť. Jemný a elegantný predkrm, ktorý nevyžaduje varenie.
Postup
Zmiešajte 300 g nakrájaných paradajok a 700 g jahôd s opečenou paprikou (môže byť aj nakladaná), šalotkou, cesnakom a trochou octu. Nechajte cez noc v chladničke. Na druhý deň pridajte olivový olej, rozmixujte dohladka a ochuťte. Na panvici s trochou olivového oleja opečte chlieb, osoľte a servírujte s bazalkou a olivovým olejom.
7. Paradajkové konfity – slnečný elixír do pohára
Konfitovanie (z francúzskeho confit) je spôsob prípravy jedla, pri ktorom sa potraviny (často mäso alebo zelenina) pomaly a dlho tepelne upravujú v tuku alebo oleji pri nízkej teplote. Keď máte veľa cherry paradajok, je čas ich pomaly upiecť s bylinkami, cesnakom a olejom. Tento spôsob ich premení na sladké, intenzívne a takmer kandizované sústo, ktoré vydrží v chladničke týždne.
Postup
Do zapekacej misy dajte rozpolené paradajky, pridajte celé strúčiky cesnaku, vetvičky tymianu, asi do polovice zalejte olivovým olejom. Dobre osoľte, okoreňte a podľa chuti pridajte aj citrónovú kôru a pečte na nízkej teplote (cca 120 °C) 1,5 – 2 hodiny, kým paradajky nezmäknú. Nechajte vychladnúť a skladujte v uzatvorenej nádobe.
Zdroje: thegardenofeating.org gardenandgun.com, bonappetit.com, nadiashealthykitchen.com, veganricha.com, deliciousmagazine.co.uk, oliveandmango.com, joythebaker.com