Zdroj: LightFieldStudios/iStock

Neviete, ako spotrebovať paradajky? 7 nápadov, ako ich využiť v kuchyni (a nie sú to špagety ani pretlak)

Paradajky nie sú len do šalátu alebo na špagety. Leto prináša úrodu, ktorú sa oplatí využiť naplno. Zabudnite na klasiky a pustite sa do nových a sviežich receptov, ktoré z paradajok vytvoria kulinárske prekvapenie.

1.Sladký paradajkový džem s čili a limetkou

Áno, džem z paradajok! Sladký, pikantný, s citrusovým dozvukom – skvelý k syrom, na toasty alebo ako tajná ingrediencia do sendviča.

Postup

Varte 2,20 kg paradajok (olúpaných a nasekaných) so 700 g cukru,  limetkovou šťavou, trochou soli, škorice a klinčekov, štipkou  nastrúhaného zázvory a červeným čili. Za pravidelného miešania nechajte prebublávať asi 1 hodinu až hodinu a pol, kým zmes nezhustne. Nalejte do sterilizovaných pohárov, zatvorte a otočte hore dnom.

Paradajkový džem s čili.
Paradajkový džem s čili. Zdroj: Shutterstock

2. Paradajkový puding – sladký poklad z juhu USA

Na americkom juhu sa traduje zvláštny, ale čarovný pokrm – paradajkový puding (tomato pudding). Na prvý pohľad dezert, no chuťovo úplne niečo iné: kocky toastového chleba sa nasýtia paradajkovou zmesou s hnedým cukrom a maslom, a následne sa zapečú dozlatista. Výsledkom je sladko-slaný koláč so šťavnatým spodkom a chrumkavým vrchom.

Prečítajte si tiež
Hnijúce paradajky, žlté listy, škvrny na plodoch. 7 častých problémov, s ktorými sa môžete stretnúť pri pestovaní rajčiakov

Postup

Zmiešajte 800 g čerstvých, krátko predvarených (alebo drvených konzervovaných) paradajok s asi 150 g cukru a trochou soli. Na dno zapekacej nádoby poukladajte kocky bieleho chleba, polejte paradajkovou zmesou, zalejte rozpusteným maslom a zapečte na 190 °C asi 30–40 minút. Puding je výborný teplý ako príloha k pečenému mäsu alebo ako netradičný brunchový chod.

Zapekaný paradajkový puding s chlebom.
Paradajkový puding.. Zdroj: iStock

3. Otočený paradajkový tarte tatin

Tarte Tatin poznáme so sladkým ovocím – jablkami či hruškami. Ale paradajky? Pečené a zakryté lístkovým cestom? Výsledok vás očarí. Jemné paradajky sa pečením zmenia na mäkké, takmer ovocné sústo.

Postup

Na panvici  na troche roztopeného masla opekajte dobre osolené a okorenené paradajky, kým nezačnú mäknúť a vytečená šťava hustnúť. Podľa chuti prilejte balzamico. Pootm ich zakryte trocha vyváľaným a vidličkou poprepichovaným lístkovým cestom, zahnite okraje dovnútra a vložte do rúry. Pečte dozlatista asi 25 – 30 minút, nechajte trocha vychladnúť, potom preklopte na tanier. Skvelé ako predjedlo s kozím syrom.

Paradajkový tarte tatin.
Paradajkový tarte tatin. Zdroj: iStock

4. Grécke paradajkové placky Tomatokeftedes

Tieto voňavé, vyprážané placky z čerstvých paradajok, cibule, mäty a petržlenu sa v Grécku podávajú ako predjedlo alebo ako chod k alkoholu. Sú chrumkavé na povrchu, mäkké a šťavnaté vo vnútri – ideálne s jogurtovým dipom alebo tzatziki.

Prečítajte si tiež
Hrášok s burattou, grilované kuracie s paradajkami aj lahodná čokoládová torta bez múky. Svieže a delikátne recepty, ktoré musíte vyskušať

Postup

Asi 250g paradajok nasekajte nadrobno, zmiešajte s polovicou červenej cibule a dvoma strúčikmi cesnaku, pridajte 85 g múky, bylinky, ako petržlenová vňať a kôpor a trocha citrónovej kôry a soli. Vznikne hustá, ale stále vlhká hmota. Lyžicou naberajte a pražte v horúcom oleji dochrumkava. Podávajte horúce, s čerstvou mätou a citrónom.

Grécke paradajkové placky Tomatokeftedes na tanieri.
Grécke paradajkové placky tomatokeftedes. Zdroj: iStock

5. Vegánska „omeleta“ z cícerovej múky s paradajkami

Bez vajíčka, ale úplne sýta. Cícerová múka v spojení s paradajkami, cibuľkou a koreninami vytvorí chutnú slanú placku – ideálnu na raňajky alebo rýchly obed.

Postup

Zmiešame lyžicu ľanovej múky alebo najemno pomletých ľanových semiačok s trochou vody. Do asi 40 g cícerovej múky pridáme štipku prášku do pečiva. Po 5 minútach obe zmesi zmiešame s najemno rozmixovanými ovsenými vločkami, soľou, sušeným cesnakom. Pridáme trocha vody a nadrobno nakrájanú zeleninu, napríklad cibuľu, papriku, mrkvu, paradajky, špenát a pod. Pečieme pod pokrievkou na panvici z oboch strán dozlatista. Skvelo chutí s pikantným kečupom alebo avokádom.

Vegánska omeleta z cícerovej múky s paradajkami.
Vegánska omeleta z cícerovej múky s paradajkami. Zdroj: Shutterstock

6. Studená paradajková polievka s jahodami

Táto kombinácia znie zvláštne, ale v horúcom lete osvieži ako máloktoré jedlo. Sladkosť jahôd vyvažuje kyslosť paradajok a bazalka jej dodá sviežosť. Jemný a elegantný predkrm, ktorý nevyžaduje varenie.

Postup

Zmiešajte 300 g nakrájaných paradajok a 700 g jahôd s opečenou paprikou (môže byť aj nakladaná), šalotkou, cesnakom a trochou octu. Nechajte cez noc v chladničke. Na druhý deň pridajte olivový olej, rozmixujte dohladka a ochuťte. Na panvici s trochou olivového oleja opečte chlieb, osoľte a servírujte s bazalkou a olivovým olejom.

Gazpacho polievka z paradajok a jahôd.
Studená paradajková polievka s jahodami. Zdroj: Shutterstock

7. Paradajkové konfity – slnečný elixír do pohára

Konfitovanie (z francúzskeho confit) je spôsob prípravy jedla, pri ktorom sa potraviny (často mäso alebo zelenina) pomaly a dlho tepelne upravujú v tuku alebo oleji pri nízkej teplote. Keď máte veľa cherry paradajok, je čas ich pomaly upiecť s bylinkami, cesnakom a olejom. Tento spôsob ich premení na sladké, intenzívne a takmer kandizované sústo, ktoré vydrží v chladničke týždne.

Postup

Do zapekacej misy dajte rozpolené paradajky, pridajte celé strúčiky cesnaku, vetvičky tymianu, asi do polovice zalejte olivovým olejom. Dobre osoľte, okoreňte a podľa chuti pridajte aj citrónovú kôru a pečte na nízkej teplote (cca 120 °C) 1,5 – 2 hodiny, kým paradajky nezmäknú. Nechajte vychladnúť a skladujte v uzatvorenej nádobe.

Zdroje: thegardenofeating.org gardenandgun.com, bonappetit.com, nadiashealthykitchen.com, veganricha.com, deliciousmagazine.co.uk, oliveandmango.com, joythebaker.com

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: paradajky recept varenie
Zdieľať článok
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!Záhrada

Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!

Pripravte si paradajkovo-cesnakovú zmes, ktorá vydrží aj bez konzervovaniaZáhrada

Pripravte si paradajkovo-cesnakovú zmes, ktorá vydrží aj bez konzervovania

Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj domaZáhrada

Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma

Máte doma datle? Šup s nimi do týchto troch rýchlych receptovZáhrada

Máte doma datle? Šup s nimi do týchto troch rýchlych receptov

Diskusia