Voda, slnko, leto, pohoda a grilovanie
Kedysi sa chodievalo na opekačku a na guláš, dnes je v móde grilovacia párty. Kto má aspoň malý kúsok záhradky či terasy, ten griluje. A prečo nie, veď grilovanie je dobrým dôvodom na stretnutie s priateľmi, kde atmosféru vytvára magická kombinácia chutí, vôní, čerstvého vzduchu a dobrej nálady. K trendu grilovania neodmysliteľne patria aj trendové grily, aby bola atmosféra dokonalá.
Než začnete grilovať, zvážte podmienky vašej záhrady či terasy. Ak máte napríklad netolerantných susedov, môžete si zvoliť gril na špeciálne drevené uhlie z bambusu, ktoré nedymí, alebo si vyberte elektrický gril, ktorý je síce ochudobnený o romantický rozmer živého ohňa v priamom prenose, ale pochúťky z neho tiež majú svoje čaro. Dôležité je dbať na bezpečnosť, experimenty s kvalitou a nevhodným umiestnením grilu sa nevyplácajú.
Grilovacie nehnuteľnosti nie sú u nás až také populárne ako na americkom kontinente, no tiež sú súčasťou grilovacieho sveta aj u nás. Na rozdiel od mobilných grilov je tu dôležitý výber miesta. Optimálne je, aby bol záhradný kozub na dostatočne veľkej a rovnej pevnej ploche, ktorá dokáže zachytiť rozpálené uhlíky. Blízkosť trávy nie je najvhodnejšia. Praktickým ťahom je postaviť kozub do závetria, v blízkosti steny, plota alebo v pokojnej časti záhrady, vyhnete sa tak nepríjemnostiam s nevhodne nasmerovaným dymom a iskrami. |
|
|
Súčasťou väčšiny moderných grilov je poklop, ktorý nie je iba dizajnovým doplnkom, ale má hlavne praktickú funkciu. Počas grilovania pod ním cirkuluje horúci vzduch, vďaka ktorému sa mäso rovnomerne prepečie a všetka šťava ostane vo vnútri. | |
Viete čo je SEARING?Slovo používané v kulinárstve vychádza s anglického slova to sear, čo znamená prudko opiecť. To je spôsob grilovania, keď sa povrch mäsa vystaví na krátky čas priamemu styku s veľmi horúcim kovom (najlepšie liatinou) a potom sa pri nižšej teplote dopečie na požadovaný stupeň prepečenia. Tak vzniká typicky mriežkovaný, tmavohnedý a chrumkavý povrch amerického steaku. |