Malý dom pre dve sestry využitý do posledného centimetra

17.02.2016  |     

Na podlahovej ploche typického slovenského jednoizbového bytu sa architektom z taiwanského štúdia Folk Design podarilo vytvoriť kompaktný a funkčný "rodinný" dom.

Viac foto v galérii

Vzhľadom k neustále rastúcej populácii a čoraz menším priestorovým možnostiam, dve mladé sestry, ktoré sa osamostatnili, nemali k dispozícii väčšiu plochu pre svoje bývanie. Museli sa teda popasovať s obmedzeným priestorom a riešenie zverili do rúk šikovným architektom.

Napriek neveľkej ploche sa podarilo vďaka využitiu vertikálneho členenia priestoru vytvoriť komfortný a elegantný domov pre dvoch ľudí. Klientky si priali jednoduché a efektívne bývanie, ktoré bude pôsobiť moderne, sviežo a späto s prírodou. V obrovskom  hlavnom meste Taiwanu – Tchaj-peji – je tento priestor doslova oázov pokoja – napriek svojmu skromnému objemu. 

Prím hrajú prírodné materiály – najmä drevo, svieže živé rastlinné dekorácie a biela farba. Práve kvôli prevahe bielej farby a bledého dreva zaujímavej štruktúry pôsobí aj malý priestor priestranne. Hoci sa kolobeh života odohráva primárne v hlavnej časti, v ktorej nájdeme kuchyňu, obývaciu časť, jedálňu, študovňu či pracovňu, priestor vďaka dômyselnej práci architektov a dizajnérov pôsobí diferencovanie, nie ako jedna izba. 

Viac foto v galérii

Prostredníctvom priečkového panelu je úplne oddelená kúpeľňa, v ktorej sa nachádza ohraničený sprchový kút, umývadlo, a dokonca aj poličky či zrkadlo s úložným priestorom na hygienické potreby. Okno zabezpečuje vetranie aj dostatok prirodzeného svetla a navodzuje v kúpeľni príjemnú atmosféru a pocit vzdušnosti. 

Pohodlná dvojposteľ je od zvyšného priestoru oddelená dreveným panelom a prostredníctvom veľkých presklených posuvných dverí, ktoré sa nachádzajú oproti posteli je umožnený výhľad priamo na oblohu. Presklené dvere sú zabezpečené posuvnými tieniacimi panelmi. Za presklením sa nachádza balkón na ktorý je možné vstúpiť nielen cez túto časť, ale aj cez klasické presklené dvere umiestnené za "jedálenským stolom".  

Jedálenský stôl tvorí špeciálne vyvinutý vysúvací systém – stôl sa v prípade potreby vysunie priamo z vyvýšenej podlahy, pod ktorou je priestor. Vyvýšená podlaha následne z oboch strán stola plní funkciu sedačky.

Úložné priestory sú umiestnené zväčša vo vyšších častiach priestoru – tak aby nenarúšali denný kolobeh v dome, aby bolo možné zachovať zariadenie čo najjednoduchšie, bez potreby nadbytočných skríň či poličiek. Pomocou posuvného rebríka je možné dostať sa ku všetkým úložným priestorom aj na relaxačný kútik umiestnený nad kúpeľňou – tu môže človek napríklad čítať, počúvať hudbu alebo sledovať filmy.

Viac foto v galérii

Dom je výborným príkladom využitia minimálneho priestoru s maximálnym efektom. Napriek svojmu malému objemu nepôsobí stiesnene a v rámci preplneného veľkomesta poskytuje potrebný komfort pre svoje dve obyvateľky.

Text: Anna Martausová
Foto: Hey! Cheese
Zdroj: home-designing.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z ruiny v horách vytvoril architekt nádherný presvetlený dom s rustikálnou atmosférou

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
RODINNÉ DOMY
jar/leto 2016


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky