Malému domčeku na pozemku širokom len 4 metre nechýba vôbec nič

18. 12. 2021
Zdieľať

Najväčšie mesto portugalského súostrovia Azory – Ponta Delgada má špeciálnu atmosféru, vďaka ktorej je obľúbenou destináciou turistov. V meste plnom histórie a zaujímavostí majú obyvatelia pri hľadaní pozemkov a stavaní domov podobné problémy ako my. Špeciálne, ak ide o pokus postaviť pohodlný dom na malom alebo úzkom pozemku.

Na začiatku bol mimoriadne úzky a dlhý pozemok. Jeho šírka mala len niečo cez 4 metre, a tak bolo už vopred jasné, že si stavba bude vyžadovať premyslené riešenie. Výsledkom je zaujímavý domček, ktorému nakoniec vôbec nič nechýba a skvele pasuje medzi susedné domy, doslova „nalepené“ po stranách novostavby.

Prečítajte si tiež
Svojrázny skromný domček na prudkom svahu si nutne žiadal kreatívne riešenia

Dom má dve podlažia. Na dolnom podlaží je umiestnená spoločenská zóna, na hornom dve malé miestnosti. Predná fasáda lemuje ulicu, zadná sa rozširuje do záhrady.

Vydláždený pozemok zväčšuje dispozíciu

Architekti uvažovali smerom dovnútra pozemku. Natiahli obe podlažia, pričom spodné je viac vysunuté smerom k záhrade. Týmto šikovným riešením vznikla zaujímavá a mierne zošikmená terasa, na ktorú sa dá vyjsť z horných miestností.

Úzky dvojpodlažný malý dom s predzáhradkou a terasou

Dom má záhradku aj vyvýšenú terasu. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Na spoločenskú zónu na prízemí, ktorej nechýba kúpeľňa a kuchyňa s jedálenským stolom, nadväzuje vydláždená časť záhrady, ktorá prechádza až na protiľahlú stranu pozemku. Tam sa nachádza malá jednopodlažná prístavba s ďalšou spálňou s vlastnou kúpeľňou, ktorá môže slúžiť ako domček pre hostí. Napriek tomu zostal ešte priestor aj pre zeleň.

Kráčajúca žena cez úzku záhradku

Na spoločenskú zónu na prízemí nadväzuje vydláždená časť záhrady, ktorá prechádza až na protiľahlú stranu pozemku. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Žiadna chodba, plávajúce schodisko

V interiéri hlavnej stavby nenájdete žiadne prechodné alebo deliace priestory, jednoducho na to nebolo miesto, ani potreba. Čierne schodisko smerujúce do horného podlažia je poňaté vzdušne – ukotvené do bočnej steny miestnosti na prízemí, a tak pôsobí ako prirodzená súčasť interiéru. Na hornom podlaží sa nachádzajú dve samostatné spálne, medzi ktorými je umiestnená kúpeľňa.

Prečítajte si tiež
Blízko prírody a zároveň blízko Bratislavy? Svoje vysnívané bývanie našli v radovej zástavbe v Pezinku

Biela zvonku i zvnútra

Záhradu lemujú po oboch stranách biele steny, pozdĺž jednej je vstavaná lavička. Vonkajšie spoločenské priestory sa rozprestierajú na dláždenej terase, ktorá obklopuje záhon.

Malá biela terasa v úzkom dome so strešnými svetlíkmi

Dom má záhradku aj vyvýšenú terasu. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Rovnako aj interiér je svetlý s bielymi stenami, aby sa zvýšil pocit svetla v domácnosti. Svieža biela forma fasád odráža charakteristický tvar susedných budov, ale s niekoľkými vonkajšími prvkami. Pôsobí ako „imaginárna detská kresba domu – jedny dvere a jedno okno“.

Čierne vzdušné schodisko v bielom úzkom dvojpodlažnom dome

Čierne vzdušné schodisko smerujúce do horného podlažia je ukotvené do bočnej steny miestnosti. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Šikmé strešné svetlíky vťahujú denné svetlo

Architektom sa podarilo zvýšiť svetelnosť interiéru špeciálne uloženými strešnými svetlíkmi. Z vonku sú zvýraznená kontrastnou čiernou farbou. „Svetlíky v šikmej streche stimulujú väčšiu priestorovú amplitúdu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Béžová kuchyňa s dizajnovýými svietidlami

Kuchyňa. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Prijímajú svetlo a šíria ho do vnútorných priestorov, fungujú ako ‚brána‘, čím sa zväčšuje vertikálna perspektíva stavby,“ vysvetľujú autori projektu Barabara Morgado a Oscar Catarin.

Prečítajte si tiež
Ako sa dá nafúknuť minibyt, ktorý má len 13 metrov štvorcových? Pomocou optických trikov dosiahli nemožné!

Small House in Açores

architektonický ateliér: BOX arquitectos

autori: Barabara Morgado + Oscar Catarin

lokalita: Ponta Delgada, Azory, Portugalsko

plocha: 110 m2

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Ivo Tavares Studio

Kategória: Návšteva
Tagy: malé domy minimalistický interiér moderná architektúra prírodné interiéry rodinné domy úzky pozemok
Zdieľať článok

Diskusia