Inšpiratívna rekonštrukcia z Čiech: Keď sa chalupa stane trvalým bydliskom

20.09.2016  |     

Česi sú národ chalupárov, o tom nemôže byť sporu. Akurát že niektorí z nich sa rozhodnú netráviť každý víkend zdĺhavým cestovaním a chalupu si zvolia za miesto svojho trvalého bydliska. A niekedy sa rekonštrukcia podarí výborne – tak ako v prípade chalupy v Machove prestavanej podľa architekta Davida Chmelařa.

Lipa, ktorá dala celej rekonštrukcii dušu

Rekonštrukcia rodinného domu v Machov prebieha kontinuálne od roku 2004, kedy majiteľ dom sa stodolou zdedil po predkoch. "Majiteľ domu je stavebný inžinier, takže väčšinu práce na projektoch aj stavbe zastáva sám," opisuje architekt David Chmelař.


Prečítajte si tiež:

"Spolupracovali sme na viac stavbách pre iných investorov, takže sa celkom poznáme," upresňuje architekt. Úspešnej realizácii teda zdanlivo nič nestálo v ceste. Keď sú klient a architekt rovnaká krvná skupina, hneď sa pracuje lepšie. V prípade chalupy vo východných Čechách však úskalie rekonštrukcie a dostavby tkvelo niekde inde: "Všetky vykonané zásahy spolu vedieme v duchu zachovania jedinečnosti duchu miesta, ktorý očaril aj Aloisa Jiráska, ktorý lipu nachádzajúcu sa na pozemku zahrnul do kníh o F. L. Věkovi," spomína architekt.

Rešpektovať a obohatiť genius loci atraktívneho miesta bolo hlavnou výzvou pre majiteľa i tvorcov.

Skosenie strechy prístavby obytnej haly je zámerné. Umožňuje totiž výhľad na košatú korunu stáročného stromu.

Moderne pre rodinu

Stavba však mala vyhovovať požiadavkám mladej rodiny. Väčšina architektov alebo investorov by sa rozhodla chalupu strhnúť a na jej mieste postaviť niečo nové – v lepšom prípade by zachovali pôvodný ráz chalupy. Tu sa postupovalo citlivejšie – chalupa bola opravená a na rozšírenie sa našlo miesto tam, kde kedysi stáli chlievy. Ale nestavala sa žiadna napodobenina či rustikálna kulisa!

"Skosenie strechy prístavby obytnej haly bolo zámerné," popisuje tvorca. "Umožňuje totiž výhľad na košatú korunu stáročného stromu. Majiteľ v dome býval od detstva a nechcel o výhľad a o strom za žiadnu cenu prísť."

Hľadanie miesta

Dispozíciu prízemia domu architekti pri rekonštrukcii otočili – v zbúranom prístavku boli kúpeľňa a spálňa, ktoré sa najnovšie nachádzajú v pôvodnej veľkej izbe. Nová veľká izba dostala ako hlavný obytný priestor domu aj vyššiu svetlosť a orientáciu na slnečnú západnú stranu. V podkroví sa vytvoril priestor na dve spálne so sociálnym zázemím. Revitalizáciou prechádza aj záhrada domu, z ktorej boli odstránené cudzokrajné rastliny, ktoré nahradili pôvodné miestne druhy.

Pokoj a tieň

Majitelia sú v tieni českých nielen literárnych dejín, zdá sa, spokojní. Ako rád hovorí David Chmelař: "Kladiem pomerne veľký dôraz na spokojnosť klienta – ako vo fáze navrhovania, tak aj pri stavaní. Že to celkom funguje, dokazuje aj fakt, že keď sa k nim trebárs vraciam po rokoch s fotografom, žiadny z nich ma zatiaľ nevyhnal."

Chalupa v Broumovsku je dôkaz, že sa takýto prístup oplatí. Nuž, majitelia denne popíjajú upokojujúci čaj z kvetov storočnej dámy, to sa potom o nejakej nevraživosti snáď ani nedá uvažovať.

Autorizovaný architekt David Chmelař (*1978)

David Chmelař študoval na Fakulte architektúry ČVUT aj na Stavebnej fakulte ČVUT. Od roku 1998 vlastní ateliér Chmelař-architekti, ktorý sa venuje komplexnej projektovej činnosti – riešeniam a rekonštrukciám verejných priestranstiev, obchodno-administratívnych objektov, navrhovaním bytových a rodinných domov vrátane interiérov. Viac na www.e-chmelar.com.

TEXT Lukáš Novotný
FOTO Ester Havlová
Zodpovedný redaktor Matej Šišolák

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fascinujúca prístavba plní všetky želania majiteľov

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jar/leto 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky