Z pôvodného lyžiarskeho dvojdomu pôsobivý rodinný dom s fasádou zo smrekovca

13.12.2016  |     

Veľmi pôsobivou a príjemnou ukážkou, ako vytvoriť z pôvodného horského lyžiarskeho dvojdomu - rodinný dom na trvalé bývanie, je dom s fasádou zo smrekovca v lokalite Špindlerův Mlýn. Štúdio architekta Jana Drahozala svojím projektom pôvodný objekt nekopíruje, skôr naň voľne nadväzuje. Podstata však zostala - i nová stavba má dve bytové jednotky.

Jednoduchý pôdorys a sedlová strecha

Samotná stavba akceptuje architektonické, funkčné a dispozičné požiadavky nielen majiteľov a investorov stavby, ale, samozrejme, aj horského okolia do ktorého je vsadená. Ide v podstate o nekomplikovaný dom s obdĺžnikovým pôdorysom, ktorý je pokrytý taktiež jednoduchou a v tejto oblasti často používanou sedlovou strechou. Presahy krovia cez fasády chránia najbližšie okolie domu a vstup doň pred poveternostnými vplyvmi.

Funkčné i estetické

Ako strešná krytina je použitý sivočierny falcovaný plech, ktorý efektne kontrastuje s fasádou zo sibírskeho smrekovca s vodorovným členením. Len pre zaujímavosť - na pôvodnom objekte bola fasáda tvorená eternitovými šablónami. Veľkou výhodou horského dvojdomu oproti pôvodnému objektu sú kryté parkovacie miesta v garáži v suteréne.

Faktory, ktoré ovplyvnili návrh

Architekt priznáva, že architektonické riešenie objektu je do istej miery determinované klimatickými podmienkami miesta, taktiež mali na návrh vplyv malý pozemok a tvar terénu. „Výtvarné riešenie je založené na jednoduchom funkčnom objeme budovy, ktorá má sokel z monolitického pohľadového betónu a z kamenných gabiónov, fasádu zo sibírskeho smrekovca ošetreného bezfarebným olejovým fasádnym náterom. Strecha, okná a všetky doplnky v exteriéri, taktiež aj oplechovanie majú sivočierny matný odtieň,“ opisuje návrh Jan Drahozal. 

Betónová hra

Na pohľadový betón sokla, teda suterénu budovy nadväzuje pohľadový betón v podobe oporných stien pri vjazde do garáže a tiež leštené betónové plochy zjazdu a chodníčkov okolo domu. Výsledok pôsobí harmonicky a kompatibilne.

Horský dvojdom Špindlerův Mlýn v kocke

Architekti: Jan Drahozal, 1. architektonický ateliér s. r. o.

Lokalita: Špindlerův Mlýn, ČR

Rozloha pozemku: 630 m2

Zastavaná plocha: 200 m2

Úžitková plocha: 516 m2

Rok projektu: 2012

Rok realizácie: 2013

Text: Sabína Zavarská

Zdroj a foto: 1. architektonický ateliér s. r. o.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Unikátna a premyslená chata zo štyroch odlišných celkov

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky