Ojedinelá rekonštrukcia u našich susedov: Komfortné a ekologické bývanie zo storočnej stodoly!

22.02.2017  |     

Staré hospodárske budovy, ktoré kedysi slúžili ako stajne, stodoly, sklady obilia, ovocia a zeleniny majú len dve možnosti – buď budú zbúrané, pretože po rokoch chátrania sú už často v zlom stave alebo zachránené rekonštrukciou. Hravá premena viac ako storočnej stajne sa podarila architektovi Bernhardovi Breuerovi v západnom Rakúsku.

Dopĺňala statok z 18. storočia

Stodola B, ako nazýva sám autor projektu jej premeny starú hospodársku stavbu, bola postavená podľa historického nápisu v roku 1914 a pôvodne bola súčasťou budov z 18. storočia. Avšak celý okolitý statok bol okolo roku 1970 zbúraný. Architekt navrhol premenu budovy tak, aby z hospodárskej stavby vznikol vysokokvalitný obytný dom. Vonkajší plášť bol doplnený viacerými otvormi, ktoré prinášajú dovnútra potrebné svetlo a vzdušnosť interiéru. 

Nové úpravy plne priznali

Veľká časť pôvodnej konštrukcie zostala nezmenená, pretože bola vo veľmi dobrom stave. Na stavbu boli pôvodne použité kvalitné prírodné materiály, rovnako i remeselné práce boli odvedené na vysokej úrovni. Nové stavebné zásahy sú priznané – sú jasne odlíšené od pôvodných zachovaných častí historickej budovy. Nové nosné prvky sú zo smrekového dreva. Podhľady a podlahy sú vyhotovené z dosiek hrúbky 5 až 7 centimetrov. Do pôvodného obvodového plášťa bola vložená konštrukcia so zateplením, čo zabezpečuje tiež odvetranie fasády.

Na prízemí spoločenská časť, na poschodí nájdete súkromie

Hlavné zmeny sa udiali v dnes už spoločenskom priestore. Bolo ho potrebné otvoriť, čo sa podarilo vďaka odstráneniu stĺpa. Jeho nosnú funkciu prebrali obvodové steny. Rovnako bolo potrebné nájsť miesto pre ľahko dostupné schodisko. Pomohlo prerušenie osemdesiat centimetrov hrubej vnútornej kamennej steny.

Zároveň v priestoroch obmurovaných stenou vznikol aj sklad. Na prízemí sa nachádza i kuchyňa, technické miestnosti. V priestore vyčlenenom pôvodnou kamennou stenou je osadená aj hygienická miestnosť. Na prvom nadzemnom podlaží sú umiestnené spálne a samostatné izby, spolu s veľkou kúpeľňou. Priestor nad spoločenskou miestnosťou je otvorený až po strechu.

Ako je to s energiami?

Na sedlovej streche sú osadené fotovoltické články a solárne kolektory, ktoré pokrývajú celú spotrebu elektrickej energie a väčšinu energie potrebnej na ohrev vody a kúrenie. V zimných mesiacoch je možné na vykurovanie využiť kotol na pevné palivo. Výmenu vzduchu zabezpečuje vetranie s rekuperáciou. 

Vďaka použitiu trvanlivých a ekologických materiálov s dôrazom na pôvodné materiály dosiahla stavba vysokú udržateľnosť. Výsledkom je komfortné a ekologické trvalé bývanie s dôrazom na zachovanie pôvodnej identity.

Premena stajne v kocke

Autor: Mag. arch. Bernhard Breuer
Lokalita: Tschagguns, Rakúsko
Návrh: 2012
Realizácia: 2015
Zastavaná plocha: 108 m2
Podlahová plocha: 213,28 m2
Obstavaný objem: 692,39 m2

Text: Sabína Zavarská
Foto: (c) Marcello Girardelli, Bernhard Breuer

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Jednopodlažný pasívny dom odkazuje na typické vidiecke osídlenia

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky